Amerikaanse invasie van Grenada

In de eindjaren van de Koude Oorlog doet er zich een incident voor tussen Cuba en de Sovjet-Unie enerzijds en de Verenigde Staten anderzijds. Als er op het eiland Grenada, ten zuiden van de Verenigde Staten, zich communistische ontwikkelingen voordoen grijpen de Amerikanen al snel in. De schrik van Cuba zit er bij hen goed in. Door het ingrijpen is deze crisis uiteindelijk toch weer snel voorbij. Hieronder het verhaal van de invasie van Amerika op Grenada.

Verschillende staatsgrepen

In 1974 wordt het eiland Grenada onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het eiland blijft wel bij de Britse Gemenebest horen. Na de onafhankelijkheidsverklaring blijft het op het eiland echter onrustig. In 1979 wordt er een staatsgreep gepleegd door Maurice Bishop. Maurice Bishop vormt een socialistische regering. Hij wil zich echter niet aansluiten bij de Sovjet-Unie of een harde lijn voeren tegen de Verenigde Staten. Hij probeert een neutrale positie te behouden op het wereldtoneel. Hierover zijn de ministers van zijn regering erg ontevreden. Onder leiding van Bernard Coard proberen deze mannen om Bishop weg te krijgen. Bishop krijgt huisarrest en Coard wordt leider van het land.

Communistische regering

Nu komt het volk echter in opstand. De mensen bevrijden Bishop en verzetten zich tegen Coards aanhangers. Er ontstaan straatgevechten en Bishop en een aantal ministers worden vermoord. Maar dan grijpt het leger in. De generaal Hudson Austin pleegt een staatsgreep en neemt strenge maatregelen zodat het land weer rustig wordt. Deze generaal is sterk communistisch en heeft goede banden met Cuba en met de Sovjet-Unie. De beide landen helpen Grenada bij de bouw van een vliegveld en hebben een sterke invloed op het eiland.

Amerikaanse angst

Vanzelfsprekend wordt deze ontwikkeling door de Verenigde Staten met argusogen gevolgd. Zou er weer een communistische bedreiging in hun 'achtertuin' zijn? De Verenigde Staten vrezen zeer dat de Sovjet-Unie een militaire luchtbasis op Grenada op zal zetten. Ook zijn er redelijk veel Amerikaanse studenten op Grenada die mogelijk gevaar lopen. Als er dan ook nog een vraag komt van de andere Caribische eilanden om in te grijpen op Grenada, gaan de Verenigde Staten tot actie over.

Amerikaanse invasie Grenada

Op 25 oktober 1984 zetten de Amerikanen operatie Urgent Fury in. Ongeveer 1900 mariniers en 2000 soldaten worden naar Grenada gebracht. Hun eerste doel is om de gouverneur-generaal van de Britse Gemenebest, die gevangen zit, te bevrijden en de Amerikaanse studenten die op het eiland verblijven in veiligheid te brengen. Er zijn op het eiland nog wel 6500 soldaten van Grenada en 700 Cubaanse bouwvakkers. Deze mannen bieden echter maar weinig weerstand gedurende de twee dagen. Daardoor weten de Amerikaanse troepen in samenwerking met de troepen van andere Caribische eilanden het eiland in slechts twee dagen te veroveren. Er komen daarbij 19 Amerikanen om, samen met 100 soldaten van Grenada en Cuba. De Amerikanen herstellen vervolgens de positie van de gouverneur-generaal. Deze stelt een interim-regering aan die de orde in het land moet herstellen en bewaren. In 1984 worden er vrije verkiezingen gehouden op Grenada. Deze verkiezingen zorgen voor een pro-Amerikaanse overheid, waardoor de Sovjetinvloed op het eiland verdwijnt. Het doel van de Amerikanen is zodoende bereikt.

Problemen met Groot-Brittannië

Het muisje krijgt echter uiteindelijk nog een staartje. De Britten reageren furieus op de invasie van de Amerikanen. De Amerikanen hadden namelijk met grote haast gehandeld en Groot-Brittannië niet ingelicht voor de actie. Omdat Grenada bij de Britse Gemenebest hoort, beschuldigen de Britten Amerika er dus van dat ze zich hebben gemengd in binnenlandse aangelegenheden van Groot-Brittannië. President Reagan weet gelukkig de kou uit de lucht te krijgen met een telefoontje naar Margaret Thatcher, waarin hij zijn excuses aanbiedt.

Na deze gebeurtenissen ontspant, door verschillende veranderingen, de relatie tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, wat het einde van de Koude Oorlog inluidt.
© 2015 - 2024 Jewe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cuba Crisis (1962)Achteraf gezien was het ongetwijfeld de meest spannende gebeurtenis tijdens de Koude Oorlog; Amerikaanse en Russische sc…
Invasie van de varkensbaai: poging om Fidel omver te werpenOp 17 april 1961 moesten speciaal opgeleide Cubaanse mannen het bewind van Fidel Castro omver werpen. Dit mislukte jamme…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
De Cubaanse raketcrisisDe Cubaanse raketcrisis of Cuba-crisis in 1962 was het dieptepunt in de Koude Oorlog en de bracht de wereld aan de rand…

Cyprus: buitenlandse inmenging door de eeuwen heen1974 is het jaar dat het eiland Cyprus haar huidige aanzien krijgt. Rond dit jaar beleven de Cyprioten roerige dagen. Wa…
Al-Shabaab – terreurorganisatie in Somaliënieuws uitgelichtAl-Shabaab – terreurorganisatie in SomaliëAl-Shabaab is een jihadistische organisatie van moslimterroristen die in Somalië en daarbuiten actief is. De organisatie…
Bronnen en referenties
  • Boek: Oorlog in de 20ste eeuw, Duncan Hill, blz. 238-239
  • Website: Is Geschiedenis, Reagan bood zijn excuses aan voor de invasie van Grenada, 11 nov. 2014, Daan Couwenbergh
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/reagan-bood-excuses-aan-voor-de-invasie-van-grenada/
Jewe (9 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.