Angola, land in opkomst

Landen in Afrika, waaronder Angola, worden vaak geassocieerd met armoede. Een beeld van krottenwijken, bedelaars en ondervoede Afrikaanse kindjes met een bol buikje zijn vaak het eerste wat men te binnen schiet. Echter is dit allang verleden tijd. Natuurlijk zul je nog veel armoede aantreffen in dit prachtige land, maar de sterke economische groei heeft in korte tijd al gezorgd voor veel werkgelegenheid en welvaart.

Angola algemeen

Angola, oftewel de Republiek Angola ligt in Zuidwest-Afrika, het grenst aan Namibië, Congo en Zambia. Angola heeft een lange kuststrook aan de Atlantische oceaan en de hoofdstad van dit prachtige land is Luanda. Je betaalt er met de Angolese Kwanza, al kun je er op veel plaatsen ook betalen met de Amerikaanse Dollar. Het inwoneraantal ligt ruim boven de 21 miljoen, waarvan een groot deel wonen in Luanda en directe omgeving daarvan. Deze mensen spreken meestal Portugees, gezien dat de huidige officiële taal van het land is. Maar naast het Portugees zijn er nog heel wat andere inheemse talen.

In het land heerst een tropisch klimaat, waarin je vooral een droog en nat seizoen duidelijk kunt onderscheiden. De zomermaanden zijn er vaak nat, warm en klam, terwijl de wintermaanden juist wat koeler zijn en ook een stuk droger.
De belangrijkste godsdienst in het land is het christendom. Met ongeveer 38% Katholieken en 15% Protestanten, vormt het een grote meerderheid. Verder zijn er veel inheemse godsdiensten en zijn nieuwe godsdiensten, meegekomen uit landen als China in opmars. Het hoogste staatshoofd van Angola is president José Eduardo dos Santos, de vicepresident Manuel Domingos Vicente is overigens familie van hem. Iets wat niet ongewoon is in Angola.

Geschiedenis

Om te kunnen begrijpen hoe de huidige economie van Angola werkt en waar het vandaan komt, is het van belang iets van de geschiedenis van dit land te leren. Angola kent een bewogen verleden, het is bijvoorbeeld een lange tijd een kolonie van Portugal geweest. In deze koloniale tijd werden vele Angolezen als slaven naar voornamelijk Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen gebracht. Deze slavenhandel werd in 1858 door de Portugese regering officieel afgeschaft. Aan de situatie van de ‘vrije slaaf’ veranderde echter weinig. Nog steeds waren barre omstandigheden niet ongewoon.

De MPLA (Volksbeweging voor de vrijheid van Angola) werd in 1956 opgericht om op vreedzame wijze de onafhankelijkheid van het land te realiseren. Samen met de in 1962 opgerichte FNLA, waren ze de grootste bevrijdingsbewegingen van het land.
In de jaren zeventig werd het grootste deel van de Afrikaanse koloniën onafhankelijk, echter wilden de Portugezen hun koloniën, waaronder Angola niet zomaar opgegeven. Halverwege de jaren zeventig begonnen de bevrijdingsbewegingen uit elkaar te vallen, ze wilden allen als eerste de hoofdstad van Angola, Luanda bereiken. De beweging die Luanda in haar macht had, had zogezegd ook de rest van Angola in haar macht.

De MPLA bereikte Luanda als eerste en in 1975 hebben de Portugezen hun macht aan de MPLA overgedragen. Agostinho Neto, de voorzitter van de MPLA, werd president van Angola. Hij heeft ervoor gezorgd dat Angola een eenpartijstaat was, met MPLA-Partij van de arbeid als enige toegestane partij. De FNLA richtte samen met de UNITA (een andere vrijheidsbeweging binnen Angola) een tegenpartij op. Ze kregen ook de steun van Zuid-Afrika, maar ondanks dat hebben ze geen overwinning behaald op de MPLA.
De steun van Zuid-Afrika werd verder voortgezet, Zuid-Afrika stuurde zijn leger de grens van Angola over om steun bij de dragen aan UNITA en de FNLA. Echter werd de MPLA door Cuba en ook in mindere mate door het huidige Rusland gesteund. Je kunt begrijpen dat dit heeft gezorgd voor een langslepend conflict. Amerika heeft na lang bemiddelen uiteindelijk vrede kunnen laten sluiten tussen Angola en Zuid-Afrika. De oorlog tussen de MPLA en UNITA heeft echter nog lang geduurd. Pas in 2002 kwam er een definitief einde aan de burgeroorlog tussen deze twee partijen.

Sterk groeiende economie

Na de burgeroorlog is een grote wederopbouw van het land gestart. Vele landmijnen moesten worden uitgeschakeld, hele steden moesten worden heropgebouwd en het vertrouwen van buitenlandse partners, maar ook van de burgers zelf moest worden hersteld.
De grond van Angola is rijk aan olie, goud, diamanten, ijzer, koper en vele andere belangrijke grondstoffen. Vooral in de olie-industrie wordt veel geïnvesteerd. Angola is dan ook met Nigeria het enige land in Midden- en Zuid-Afrika dat olie produceert. Volgens de Economist, was Angola in het decennium 2000 het sterkst groeiende land ter wereld. China kwam op de tweede plaats. Met een kleine dip tijdens de wereldcrisis tussen 2009 en 2011, groeit de huidige economie weer met ongeveer 8%.
De huidige regering van Angola investeert dan ook veel met diverse opgezette programma’s als: Angola investe en Casa Feliz. Naast de welvarende olie industrie is ook de landbouw een grote economische sector. Koffie, suiker (met name suikerriet), katoen, maniok en granen zijn een aantal sterk aanwezige landbouwproducten. Diamanten worden ook in grote schaal gewonnen uit de verschillende mijnen, maar ook ijzer, erts, aardgas, mangaan en goud zijn grote inkomensbronnen.

Er worden op grote schaal nieuwe spoorwegen, autosnelwegen en steden gebouwd. Angola airlines is een belangrijk en groot vliegveld geworden. Een groot probleem waar Angola mee te maken heeft zijn hun ongeschoolde burgers. Door de ruim 40 jaar aan oorlog, hebben de Angolezen weinig mogelijkheden tot studeren gehad. Veel Angolezen die in de burgeroorlog naar bijvoorbeeld Europa zijn gevlucht, gaan na het behalen van hun diploma’s dan ook terug naar hun vaderland. Ondanks de enorme economische groei, blijft de levensverwachting in Angola erg laag. Ook sterven er nog erg veel kinderen door armoede en ondervoeding. Deze cijfers behoren zelfs tot de slechtste van de wereld. Een groot verschil tussen arm en rijk is dan ook nog duidelijk zichtbaar, al is een grote middenklasse wel in opkomst.

Ondernemers en ondernemen in Angola

Angola is het perfecte land om in te gaan ondernemen. Het land moet nog heropgebouwd worden, er is een groot tekort aan hooggeschoolde mensen en bij veel dingen moet als het ware het wiel nog uitgevonden worden.
Echter loop je ook op tegen vele obstakels. Ten eerste is de cultuur in Angola natuurlijk totaal verschillend van de Europese cultuur. Op tijd op je werk verschijnen is voor mensen van bijvoorbeeld Nederland en België vanzelfsprekend, in Angola is dit heel anders. Het onderhoud aan nieuw gebouwde projecten laat ook nogal eens de wensen over, hierdoor vind je veel nieuwe gebouwen al snel in verouderde staat. Vanzelfsprekend is ook het klimaat totaal verschillend aan de onze, waardoor een grote rustpauze tussen de middag vanzelfsprekend is. Ondanks al deze obstakels en verschillen hebben zich al tal van Europese, Chinese en Amerikaanse bedrijven gevestigd. Dit zorgt voor een grote toename aan kennis, werkgelegenheid en bedrijvigheid.

Wil je zelf ook een bedrijf starten in Angola? Makkelijk is het niet, maar natuurlijk is alles mogelijk.
Houd wel je ogen open voor corruptie en criminaliteit, het land is dan wel in opbouw, maar wanneer je zelf iets wil starten in Angola, kun je het beste een goed startkapitaal hebben of een goede band opbouwen met Angolezen met een hoge machtspositie. Helaas draait bijna alles in Angola nog om geld en contacten en kun je lang niet iedereen zomaar in vertrouwen nemen.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: overzicht 2020Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: overzicht 2020Als luchtvaartmaatschappijen naar het oordeel van de Europese Commissie niet aan de diverse gestelde voorschriften voldo…
WK voetbal 2006Duitsland is in 2006 de organisator van het Wereld Kampioenschap voetbal. Verschillende landen zoals, Ghana, Ivoorkust,…
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Neemt China de wereld over?Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er drie landen geweest die werden aangeduid als supermachten, de Sovjet Unie, het Brit…
Ontwikkelingstudies: het begrijpen van ongelijkheidOntwikkelingstudies: het begrijpen van ongelijkheidOntwikkelingsstudies is een relatief nieuwe discipline in de maatschappij en gedragswetenschappen. Haar opkomst heeft vo…
Bronnen en referenties
  • Website: http://www.landenkompas.nl/angola
Lica (38 artikelen)
Laatste update: 26-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.