Pacific Alliance
Sinds 2011 bestaat er een economisch samenwerkingsverbond tussen Chili, Colombia, Mexico en Peru. Het doel van de alliantie is de bevordering van investeringen en handel in de regio door middel van vrije handel en kennisoverdracht. Nederland is dit jaar één van de dertig waarnemersstaten van de Pacific Alliance. Maar wat houdt deze Latijns Amerikaanse alliantie in?
De Pacific Alliance (in het Spaans: 'Alianza del Pacifico') werd op 28 april 2011 opgericht door vier staten in Latijns Amerika met als doel een handelsblok in de regio te vormen. Samen vormen Chili, Colombia, Mexico en Peru 36% van het BNP van Latijns Amerika en ze zijn verantwoordelijk voor 50% van de totale handel van de regio met de rest van de wereld. De alliantie heeft drie hoofddoelstellingen:
- Het bewerkstelligen van economische integratie met als doel de vrije beweging van goederen, diensten, kapitaal en personen.
- Het bevorderen van de economische groei van en concurrentie tussen de lidstaten van de Pacific Alliance met als doel de socio-economische ongelijkheden te verminderen.
- Het opzetten van een platform voor economische en handelsintegratie met als doel de relatie tussen de Pacific en de rest van de wereld te versterken.
Dankzij de Pacific Alliance ontstaan er gemakkelijker handelsakkoorden en sterkere netwerken, zowel tussen de lidstaten als met de rest van de wereld. Dit zorgt voor een toename van investeringen, internationale handel en economische integratie. Ook kan er op deze manier kennisoverdracht plaatsvinden vanuit de wereld naar de Pacific Alliance en vice versa. Met name in de mijnbouw-, bosbouw-, energie-, landbouwindustrie en de visserij hebben de landen van de Pacific Alliance een concurrentievoordeel. Middelen voor het bevorderen van economische integratie zijn onder andere kennisoverdracht tussen kennisinstellingen, integratie van de veiligheidsmarkten en een toenemende concurrentie tussen het midden- en kleinbedrijf. Ook het culturele en educatieve aspect is volgens de lidstaten belangrijk, zo worden uitwisselingen van studenten, toerisme en cultuur gestimuleerd. Tevens maakt de Pacific Alliance visum-vrij reizen mogelijk, waardoor mensen zich vrijer kunnen bewegen in de regio.
De Organisatiestructuur en Besluitvorming
De organisatiestructuur van de Pacific Alliance is als volgt:
- De President (Pro Tempore) van de Pacific Alliance rouleert elk jaar tussen de vier landen volgens alfabetische volgorde.
- De Presidenten van de vier lidstaten zijn verantwoordelijk voor de uiteindelijke besluiten die worden gemaakt en zij vergaderen op de Pacific Alliance Summits.
- De Raad van Ministers is samengesteld uit de Ministers van Handel en de Ministers van Buitenlandse Zaken. De Raad is verantwoordelijk voor het besluitvormingsproces, het formuleren van doelstellingen en enkele handelingen zoals beschreven in de Framework Agreement.
- De High Level Group bestaat uit de Viceminister van Buitenlandse Handel en de Viceministers van Buitenlandse Zaken. De High Level Group is verantwoordelijk voor het controleren van de ontwikkelingen en vooruitgang van Technische Groepen, het beoordelen van relevante beleidsterreinen en het opstellen van toekomstige samenwerkingsverbonden met andere internationale en regionale organisaties en groeperingen.
- De Technische Groepen bestaan uit de ambtenaren van de lidstaten. De Technische Groepen zijn verantwoordelijk voor informatievoorziening en onderhandelingen op specifieke beleidsterreinen.
Van Waarnemerschap naar Lidmaatschap
Op het moment zijn dertig staten waarnemers van de Pacific Alliance. Om een waarnemer te worden, moet je vooral affiniteit hebben met de centrale doelstellingen van de alliantie en een verzoek indienen bij de President Pro Tempore. Hij of zij legt het verzoek dan voor aan de Raad en deze kan een staat de status van waarnemerschap verlenen volgens Artikel 10 van de Framework Agreement. De huidige waarnemersstaten zijn:
- Australië
- België
- Canada
- China
- Costa Rica
- Dominica
- Dominicaanse Republiek
- Duitsland
- Ecuador
- El Salvador
- Finland
- Frankrijk
- Guatamala
- Honduras
- India
- Israël
- Italië
- Japan
- Marokko
- Nederland
- Nieuw-Zeeland
- Panama
- Paraguay
- Portugal
- Singapore
- Spanje
- Trinidad en Tobago
- Turkije
- Uruguay
- Verenigd Koninkrijk
- Verenigde Staten
- Zuid-Korea
- Zwitserland
Om vrije handel te bevorderen, mogen waarnemersstaten die vrijhandelsakkoorden hebben getekend met ten minste de helft van de lidstaten van de Pacific Alliance, een verzoek indienen voor lidmaatschap. De Raad beoordeelt dan in overleg met de President Pro Tempore over het verzoek en of er wordt overgegaan tot lidmaatschap of niet. Dit betekent dat de lidstaat in spe binnen een jaar aan de voorwaarden van lidmaatschap moet voldoen, zoals het hebben van affiniteit met de hoofddoelstellingen, het voldoen aan de voorwaarden van de Framework Agreement en een toezicht houden op de besluiten van de Pacific Alliance. Lidmaatschap is dus niet gebaseerd op de regio waar het land vandaan komt of de culturele identiteit van een land, ook al doet de naam
Pacific Alliance dit wel vermoeden. Hoogstwaarschijnlijk worden Costa Rica en Panama binnenkort lidstaten van de Pacific Alliance, maar ook Canada staat op de lijst van mogelijke toekomstige lidstaten.
Lees verder