De extreem hoge vergoedingen van Europarlementariërs

Europarlementariërs verdienen niet alleen veel, ze krijgen ook nog eens vergoedingen die exorbitant zijn. Alleen al aan onkostenvergoedingen krijgt iedere Europarlementariër in 2014 bijna 4300 euro per maand. Zonder daarvoor bonnetjes in te hoeven leveren, dus gewoon een blanco cheque. Lees hier wat een Europarlementariër per maand verdient, maar vooral wat hij er naast nog gewoon krijgt.

Alle Europarlementariërs krijgen hetzelfde loon

Voorheen kregen Europarlementariërs allemaal een verschillend loon. Dit had te maken met hun herkomst. In Roemenië verdienen mensen nu eenmaal altijd minder dan bijvoorbeeld Nederland. Vanaf 2005 zijn al die lonen gelijkgetrokken. Er werden lonen vastgesteld omdat het systeem van presentatie- en reiskosten veel kritiek opleverde.

Salaris en pensioen van een Europarlementariër

In 2014 verdient een Europarlementariër per maand 7.956,87 euro bruto per maand. Daar gaat Gemeenschapsbelasting vanaf en een ongevallenverzekering. Netto houdt de Europarlementariër daar 6.200,72 euro van over. Met zo’n hoog bedrag zou iemand in de hoogste belastingschijf moeten vallen. Maar dat gaat dus niet op voor de Europarlementariërs. Zij betalen slechts tussen de 20 en 30 procent belasting aan de Europese Unie. Wel kunnen de lidstaten waar zij wonen nog belasting heffen. Maar het blijft onduidelijk of dat ook daadwerkelijk gebeurt.

Presentiegeld

Naast het loon krijgt een lid van het Europees Parlement per dag aanwezigheid bij een vergadering ook nog eens 304,00 euro. Daarvoor moet dan wel de presentielijst worden getekend, maar eerder onderzoek heeft ook al uitgewezen dat sommigen tekenen en er dan weer vandoor gaan. Wie overigens helemaal niet zou komen, krijgt ook gewoon geld. Als een Europarlementariër bij minder dan de helft van de vergaderingen is, dan krijgt hij nog de helft van de verblijfsvergoeding. Die 304 euro is namelijk een verblijfsvergoeding bedoeld voor hotelkosten, maaltijden en overige kosten.

Ouderdomspensioen al vanaf 63 jaar

Daar waar elke normale burger tegenwoordig tot 67 jaar moet werken, hebben Europarlementariërs het een stuk gemakkelijker. Zij hebben al vanaf hun 63e recht op ouderdomspensioen. Voor elk jaar dat ze lid zijn geweest van het Europees Parlement krijgen ze 3,5 procent van hun salaris. Dat bedrag kan oplopen tot 70 procent van hun salaris.

Enorme onbelaste vergoedingen

In 2014 werd duidelijk dat Europarlementariërs enorme onkostenvergoedingen krijgen per maand. Iedere maand opnieuw mogen ze onbelast 4300 euro aftikken. Dit bedrag komt zo uit de EU begroting. Omdat er na de verkiezingen van 2015 nog 750 parlementariërs zijn, kost alleen dat al 3,2 miljoen euro. Voor de vergoedingen hoeven ze overigens niets in te leveren, nog geen bonnetje. Sommige partijen verantwoorden wel wat hun parlementariërs uitgeven, anderen doen dat niet. En dat kan gewoon, omdat het zo is afgesproken. Het bedrag van 4.299,00 euro is bedoeld voor algemene uitgaven. Eigenlijk bedoeld voor administratie en kantoorkosten. Maar daarmee kan dus alles worden betaald: van administratie tot lunch en koffie drinken. Uit onderzoek is gebleken dat sommige Europarlementariërs er zelfs hun kinderopvang van betalen.

Reiskosten

Ook kunnen ze voor hun reiskosten flink wat in rekening brengen. Als er gereisd moet worden naar vergaderingen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg dan wordt gewoon vergoed wat ze hebben betaald. Daar komt dan nog een vaste vergoeding per kilometer bij. Vanzelfsprekend mogen zij businessclass reizen of eerste klas in de trein. Per kilometer die ze per auto afleggen, mogen ze 0,50 euro in rekening brengen, daar waar een simpele burger vaak op 0,19 euro per kilometer zit.

Andere reizen

Maar ook andere reizen dan naar het werk worden vergoed. Deze reizen moeten dan wel te maken hebben met hun werk. In dit geval moeten wel bonnetje worden ingeleverd voor vliegreis, treinreis of andere reis of de rekening van het hotel. Naast de reiskosten die ze dus volledig krijgen voor het heen en weer reizen naar Straatsburg of Brussel krijgen ze daarvoor nog eens 4.243 euro per jaar.

Medische kosten

Wordt een Europarlementariër ziek dan kan hij rekenen op 2/3 deel van de kosten die worden terugbetaald.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe hoog is het inkomen van een Europees parlementslidHoe hoog is het inkomen van een Europees parlementslidDoor veel Nederlanders wordt negatief gedacht over de taak en het inkomen van zogenaamde Europarlementariërs. Ze zouden…
Onbelaste vergoedingen voor werknemers binnen de WKROnbelaste vergoedingen voor werknemers binnen de WKRVerdwijnt het kerstpakket? Valt de fiets, telefoon of laptop van de zaak nog onder de vergoedingen die een werkgever met…
De werkkostenregeling (WKR)De werkkostenregeling (WKR)De werkkostenregeling is een manier van belasten van vergoedingen en verstrekkingen die de werkgever aan zijn werkgever…
WerkkostenregelingVanaf 2011 vervangt de werkkostenregeling het huidige systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen in de loonbelasti…

Verjaardagswensen in verschillende talenVerjaardagswensen in verschillende talenDat je een Engels sprekend persoon kunt feliciteren met zijn verjaardag met "happy birthday" weet bijna iedereen. Iemand…
Julia Ward Howe, activiste en lobbyiste voor MoederdagJulia Ward Howe, activiste en lobbyiste voor MoederdagJulia Ward Howe was een liefhebbende vrouw en moeder, bekend als schrijfster, dichteres, toneelschrijfster, essayiste, s…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • AD
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.