Terrorisme en aanslagen door de jaren heen
Terrorisme is het ernstig geweld plegen of dreigen met geweld met een politiek of religieus doel. Eind jaren zeventig was er nauwelijks sprake van terrorisme. Tegenwoordig is de wereld in een aantal terreurgolven terecht gekomen waarvan niemand weet wanneer deze stoppen. Helaas is deze vorm van geweld en dreiging ook naar Nederland gekomen. Het is zelfs zo ver gekomen dat onze status betreft terrorisme bijna op het hoogste niveau zit.
Soorten terrorisme
Terrorisme kan op vele manieren voorkomen. Echter, bij terrorisme wordt vaak meteen gedacht aan schietpartijen of gijzelingen. Toch zijn er ook andere soorten van terrorisme:
- Kaping;
- Aanslag;
- Ontvoering;
- Bommeldingen;
- Gifbrieven;
- Etc.
Individuele terrorisme en groeperingen
Sommige terroristen werken individueel. Zij zijn vaak sterk overtuigd van een bepaalde politieke voorkeur of hebben een sterk religieus opvatting over bepaalde onderwerpen. Om de wereld te laten waarschuwen voor andere opvattingen die in hun ogen verkeerd zijn, proberen ze met geweld de aandacht te trekken. Een goed voorbeeld van een dergelijk persoon is
Anders Breivik. Hij pleegde in juli 2011 twee aanslagen waarbij 77 doden vielen.
Enkele voorbeelden van terreurgroepen zijn:
- Ku Klux Klan, Verenigde Staten, christelijke oriëntatie;
- Al Qaida, wereldwijd, islamitische oriëntatie;
- Hamas, Pakistan, islamitische oriëntatie.
- Islamitische Staat (IS), islamitische oriëntatie.
Staatsterrorisme
Een andere vorm van terrorisme is door de staat zelf. Staten die een geweldsmonopolie claimen hebben vaak met staatsterrorisme te maken. Vreedzame burgers die een religieus of politiek doel willen behalen gaan vaak demonstreren. Het leger of de autoriteiten van de staat accepteren dit niet en schieten op de menigte. Hiermee worden de mensen bang gemaakt en gewaarschuwd. Het schieten op of geweld plegen tegen staatsburgers door de staat zelf het staatsterrorisme. In
Syrië wordt op het moment regelmatig op eigen burgers geschoten.
Doel van terrorisme
Vaak is het doel om politieke veranderingen af te dwingen door middel van geweld. Op deze manier, door bijvoorbeeld een kaping, krijgt de handeling meteen een internationale belangstelling. Andere doelen kunnen zijn:
- Onafhankelijkheid van een volk;
- Verzet tegen bestaande politieke of religieuze structuren;
Eerste golf
De eerste golf van terreur begon in 1970. Wereldwijd kwam het aantal terreuraanslagen boven de 300. Hiervoor bleef het altijd onder de 250. De eerste terreurdaad met grote internationale aandacht was de
gijzeling tijdens de Olympische spelen in 1972 in München. Een gijzeling van dergelijke omvang was nieuw voor de wereld. Helaas kreeg Nederland twee jaar later ook te maken met een dergelijke aanslag. De Japanse terreurgroep ‘
Het Rode Leger’ bezet een aantal weken een ambassade in Den Haag. Deze eerste golf werd gekenmerkt door gijzelingen en religieuze opvattingen.
Tweede golf
De tweede golf begon ongeveer tien jaar later in 1980. In 1980 stond het aantal aanslagen wereldwijd voor het eerst op de 500. In 1983 ontploft er in Libanon de eerste autobom. Tevens is dit tot op heden nog steeds de grootste autobom ooit. Er kwamen 300 Amerikaanse militairen om het leven. Hiermee kreeg de wereld opnieuw te maken met een nieuw soort terrorisme: politieke voorkeuren en autobommen. Later in de jaren tachtig kwamen bommen steeds vaker voor.
Derde golf
De derde golf begon ongeveer in 1995. Voor het eerst daalde het aantal aanslagen en politieke en religieuze spanningen namen af. In de derde golf, die duurde van 1995 tot 2000, werden er wereldwijd ‘slechts‘ 2130 aanslagen gepleegd. De meeste werden aangericht door de
Al Qaida.
Nieuwe golf
De nieuwe golf van terreuraanslagen is de meest angstaanjagende en gewelddadige golf. Veelal staat deze golf bekend om de aanslagen van Al Qaida en van individuele terroristen als Breivik. De eerste aanslag van deze golf werd gepleegd op 11 september 2001. De angstaanjagend goed georganiseerde aanslag waarbij vier vliegtuigen werden gekaapt en zich doorboorde in het World Trade Center en Pentagon zorgde voor ruim 2500 doden en had een jarenlange oorlog tot gevolg. De aanslag werd opgeëist door de Al Qaida, die ook de aanslagen op de trein in Madrid en het openbaar vervoer in Londen op zich eisten. Ook werden er veel scholen, bioscopen en theaters bestormd of beschoten.
In april 2013 werd er een aanslag gepleegd tijdens een hardloopmarathon in Boston, Verenigde Staten. Hierbij kwamen drie mensen om het leven.
Een beangstigend feit over deze nieuwe golf is dat de aanslagen steeds gewelddadiger, groter en meer doordacht worden.
Terrorisme in Nederland
In Nederland begon de terreur met de eerdergenoemde bezetting van Het Rode Leger. Maar ook veelal Molukse aanslagen werden gepleegd in Nederland, zoals de gijzeling van de trein.
Op 6 mei 2002 wordt de politicus
Pim Fortuyn vermoord door Volkert van der Graaf. Het is de eerste moord in Nederland op een politicus. Nog geen twee jaar later, op 2 november 2004 wordt Theo van Gogh door de extremist Mohammed B. vermoord. Zijn daad wordt gezien als een terroristische aanslag. Het is de tweede aanslag gericht op een Nederlander met een belangrijke status.
In 2009 kreeg Nederland te maken met een ander soort terrorisme. Op 30 april reed een man in op het publiek in Apeldoorn, die naar de stoet van de Koninklijke familie keken. Er vielen verschillende doden en veel gewonden. Nog geen twee jaar later, op 9 april 2011 Schiet Tristan van der Vlis zes mensen dood in een winkelcentrum.