Kameroen: een kennismaking

Kameroen is weer zo’n relatief onbekend land in Afrika. We horen er nauwelijks iets van en in dit geval komt dat met name omdat de politieke situatie in het land zeer stabiel is, dit in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen. Ook heeft Kameroen voor Afrikaanse begrippen een stabiele en diverse economie.

Politieke Geschiedenis

Aanvankelijk werd Kameroen gekoloniseerd door Duitsland, maar na de Eerste Wereldoorlog werd de kolonie opgedeeld in een Frans en Brits deel. Het land kreeg in 1960 onafhankelijkheid en heeft zich sinds die tijd politiek zeer stabiel getoond. Het kende tot op de dag van vandaag slechts twee presidenten: Ahmadou Ahidjo, die in 1982 vrijwillig zijn positive opgaf en Paul Biya, dit tot op de dag van vandaag het land leidt. Ahidjo gaf in 1982 zonder opgaaf van reden het presidentschap op, maar bleek de daarop volgende twee jaren wel een belangrijke machtsfactor. Biya werd in 1982 interim-president en er een woede een machtsstrijd tussen beide mannen, die uiteindelijk in het voordeel van Biya werd beslecht. De presidenten hebben weliswaar bij tijd en wijle op autocratische wijze het land bestuurd, maar hebben daarbij wel de vrede bewaard en politieke chaos voorkomen, die in de buurlanden aan de orde van de dag is. Daarbij is de economie sterk gegroeid en zeer divers. De Democratic Rally of the Cameroon People (RDPC), de leidende partij van Kameroen en de partij van president Biya heeft sinds de onafhankelijkheid de touwtjes in handen. Er is weliswaar sprake van oppositie-partijen, maar die zijn dusdanig verdeeld dat ze geen factor van betekenis zijn.

Geografie

Gelegen in centraal Afrika grenst Kameroen in het zuiden aan Congo, Equatoriaal Guinea en Gabon, in het oosten aan de Centraal Afrikaanse Republiek, in het noordwesten aan Nigeria en in het noordoosten aan Tsjaad. Verder grenst het land aan de Golf van Biafra, een deel van de Atlantische Oceaan. Kameroen deelt met Tsjaad het Tsjaad Meer. Het landschap is zeer gevariëerd, met tropisch woud, bergen en savannen.

Taal en Cultuur

Er zijn rond de twintig miljoen Kameroenezen (2012), die over het algemeen zeer jong zijn. Frans en Engels zijn de officiële talen van Kameroen, een gevolg van de koloniale geschiedenis, maar er worden meer dan 24 verschillende talen-groepen gesproken door verschillende etnische groepen, die onder te verdelen zijn in meer dan 230 talen, 55 Afro-Aziatische talen, 173 Nilo-Congo talen en 2 Nilo-Sahara talen. Verder is de religieuze verdeling: 40% christen, 20% moslim en 40% verschillende inheemse religies. Er zijn meer dan 200 verschillende etnische groepen in Kameroen, waaronder de zogenaamde Cameroon Highlanders (31%), Equatorial Bantu (19%), Kirdi (11%), Fulani (10%), Northwestern Bantu (8%), Eastern Nigritic (7%), en 14% andere groepen. In het land wordt er naar gestreefd om tweetalig te worden, maar in de praktijk zijn er maar weinig mensen die vloeiend Frans en Engels spreken. Al sinds 1880 wordt er veel Pidgin-Engels gesproken ook wel bekend als Kamtok, dat wel gezien kan worden als de lingua franca van Kameroen.

Economie

Tot aan het einde van de jaren zeventig was Kameroen economisch gezien vooral afhankelijk van haar landbouw; rubber, katoen, cacao, koffie en bananen werden geëxporteerd. Ook veeteelt, visserij en bosbouw maken een belangrijk deel uit van het economische proces. Eind jaren zeventig werd aardolie ontdekt. En sinds die tijd is aardolie een zeer grote bron van inkomsten voor het land. De economie van Kameroen is zeer divers, bijzonder voor een Afrikaans land. Dit doet echter niets af aan het feit dat ook Kameroen serieuze problemen kent, zoals grote verschillen in inkomens en corruptie.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regio Centraal-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Centraal-Afrika: landen, landschappen en gebiedenCentraal-Afrika, ook wel Midden-Afrika genoemd, ligt ten zuiden van de Saharawoestijn en ten westen van de Grote Riftval…
WK voetbal 1998In 1998 was het de beurt aan Frankrijk om het 16e Wereld Kampioenschap voetbal te organiseren. Om meer landen meet te ku…

Eritrea, een Politieke GeschiedenisEritrea is opnieuw zo'n Afrikaans land waar we relatief weinig van weten. Gelegen in het oosten van Afrika horen we er v…
Waarom mensen in een andere taal schrijvenHet lijkt vanzelfsprekend dat je schrijft in je moedertaal. Toch zijn er schrijvers die een andere taal hanteren, dan di…
Bronnen en referenties
  • www.nationsencyclopedia.com
  • En.wikipedia.org/wiki/Cameroon
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.