De eigenwijze mens …

De eigenwijze mens … Eigenwijs zijn, dat heeft voor veel mensen toch iets negatiefs, maar toe terecht is dat eigenlijk? En moeten we het niet opsplitsen naar de man of vrouw die koste wat kost gelijk wil hebben versus de (eigen)wijze man of vrouw? Hoe dan ook … een speurtocht naar eigenwijs zijn, is niet per definitie negatief. Zolang de nadruk maar op ‘wijs’ ligt!

Wijsheid

We associëren wijsheid vaak met oude, belezen mensen maar niets van dit alles. Want wijsheid komt ook niet met de jaren, althans dat hoeft niet. Wijsheid is erg praktisch en handig en kan je al bij je dragen als klein kind. Dat het met oude, belezen mensen wordt geassocieerd is op zich wel logisch. Immers, als je veel leest, veel ‘levenswijsheid’ hebt dan kan je zaken beter beoordelen, in een breder perspectief etc. Toch kan iemand op leeftijd de bekrompenheid zelf zijn. Snel oordelen over wijs of niet wijs, is dus niet per definitie vervatten in iets als leeftijd.

Gelukkig maar, want als wijsheid in je pakketje genen zit (of je bent een oude ziel voor wie daar in gelooft) bezit je meer dan talent of doorzettingsvermogen. En iedereen kan het bezitten, daar is geen geld (of het ontbreken daarvan) mee gebonden. Wijsheid helpt je namelijk door allerlei situaties heen, ook de minder prettige.

Wijsheid te koop?

De volgende vraag is dan ook … is wijsheid ook te koop? We kunnen ons immers van alles bedenken zoals internet en de boeken in de bibliotheek of de boekwinkel. Natuurlijk kan je daar een heel eind verder mee komen, want als je het vergelijkt met een aantal jaar geleden waar we niet veel verder kwamen dan de boekenwijsheid van de Winkler Prins, is er inmiddels een wereld van wijsheid voor ons open gegaan. Maar is dit de echte wijsheid?

Leermeester

Toch is al die boeken- of internetwijsheid niets waard als je het alleen in je opneemt. Je geest moet er voor openstaan en een soort leermeester/voorganger/goeroe (of hoe je het ook noemen wilt) kan je daarbij helpen. Hij of zij zal je stimuleren in met name je eigen geest. Veel lezen, praten met andere mensen en luisteren is goed, maar laat altijd je eigen geest werken en zich ontwikkelen (een leermeester blindelings blijven volgen bewijst alleen maar hoe weinig wijs je bent). Daarbij ook gesteld dat een goede leermeester je altijd mee zal geven dat het belangrijk is dat je je goed ontwikkeld en je eigen geest loslaat op wat je hoort, ziet en ruikt. Zintuigen gebruiken dus, absoluut … maar er vervolgens zelf mee aan de slag gaan.

Oude ziel

Naast een leermeester die je een richting kan geven, kan een jong mens ook wijsheid bevatten. Je kunt in een liefhebbende en vrije omgeving opgevoed zijn en wijze ouders/opvoeders gehad hebben of je kunt een oude ziel zijn. Daar waar we geloven c.q. in de overtuiging zijn dat er meer is en het fenomeen ‘oude zielen’ ter sprake komt, merk je dat jonge mensen heel wijs kunnen zijn. Maar ook als je er niet in gelooft, dan zit deze wijsheid wellicht in de genen. Hoe dan ook, je kunt de wijsheid − die je op dat moment bezit − toepassen. Vergeef jezelf je wellicht soms onbezonnen jeugd en neem dat van andere wijze mensen mee, wat een aanvulling op je eigen ‘pakketje’ is. De brede scoop die de wijze mens bezit helpt je in je groei proces en een brede scoop is iets wat zeker in je genen opgesloten kan liggen.

Eigenwijsheid

En ja, daar kan zomaar een beetje eigenwijsheid om de hoek komen. Want hoe niet conventioneel is het om als jong mens wijze woorden uit je mond te laten komen. Vaak niet geaccepteerd, niet begrepen en zeker niet ‘normaal’ en dus moet je sterk in je schoenen staan om eraan vast te houden.

De ego voorbij

Je maakt je met wijsheid bij de gemiddelde mens niet direct populair (jong of oud), want als wijze man of vrouw zeg je mogelijk zaken die niet gewenst zijn, mensen zullen zich mogelijk persoonlijk aangesproken voelen of leg je waar dan ook de vinger op de zere plek en duikel je gevoeligheden of jaloezie op.
Alleen de man of vrouw die openstaat of zelf wijs is, zal het oppakken of in gesprek met je gaan. Het is dus belangrijk dat je je niet laat drijven door je eigen ego. Je moet je ego voorbij zijn om wijsheid in zijn meest natuurlijke vorm uit kunnen spreken. Jij moet het zijn (vanuit je hart) en niet iets wat via het boek (en je verstand) binnen gekomen is.
Dit is een proces wat niet over een nacht ijs gaat, het kost tijd, je valt en staat weer op en dit meerdere keren en uiteindelijk kan je daar komen te staan waar je wijsheid je brengen moet. Wie anders dan jij zelf voelt wanneer dit moment gekomen is.

Tot slot

Het is in het westen nog steeds niet echt geaccepteerd dat er anders dan naar wetenschappelijke wijsheid gekeken wordt. Ook logisch, want als we het vergelijken met het oosten, is deze cultuur vele malen verder en heeft ook een heel traject doorlopen. Dat het westen nog vasthoudt aan de wetenschappelijke veiligheid is logisch. Tijd is hier een belangrijke factor in en tijd kun je niet beïnvloeden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Godsdiensten in India: de goeroe in de SikhreligieGodsdiensten in India: de goeroe in de SikhreligieDe Sihkreligie is een van de belangrijkste godsdiensten in India. Zij staat bekend om haar Goeroes. De eerste goeroe was…

Onmacht ervaren: kenmerken en gevolgenOnmacht ervaren: kenmerken en gevolgenOnmacht ervaren is iets verschrikkelijks. Het omvat 'weerloos ondergaan, weerslag op de toekomst, beperking van de leven…
Leven en gelukkig zijnAl duizenden jaren houdt de vraag wat een mens moet doen om gelukkig te zijn filosofen bezig. Veel mensen denken na over…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.