Tussen hemel en aarde

Tussen hemel en aarde De ene heeft een duidelijk geloof bij het gegeven dat er meer is tussen hemel en aarde en de ander is in de overtuiging dat het op het moment van overlijden gewoon stopt. Toch zijn er zaken die niet te verklaren zijn. De vraag is of ze überhaupt een verklaring nodig hebben en dat het zo door mensen ervaren is, is iets wat zeker is.

Algemeen

Het gaat hier in ieder geval om een wereld die niet zichtbaar is, de zogenaamde geestelijke wereld. Sommige mensen geven aan contact te kunnen maken met de geestelijke wereld, talloze goede en minder goede programma’s hierover kunnen we op de televisie zenders zien. Andere hebben een “bijna dood” ervaring waarin ze naar iets “moois” op weg waren. Alleen van nu omdat het een hype is? Als je naar een plaatje van Jeroen Bosch kijk waarin hij hetzelfde schildert, weet je dat dit eeuwen geleden ook al voor kwam of in ieder geval geschilderd werd.
Maar wat meer mensen meemaken is een situatie die zich enig moment voordoet en die je kunt beschrijven voordat het gebeurt. Het komt dusdanig bekend voor dat je denkt dat je het al meegemaakt hebt of je denkt aan iemand waar je niet dagelijks aan denkt en plots staat deze persoon voor je. Toeval?

Toeval bestaat niet!

Of de geestelijke wereld of iets of iemand anders ons “bestuurd” zal wel in het gebied tussen hemel en aarde blijven, maar toeval bestaat niet. Je bent met je geest bezig iets te ontwikkelen, ergens over na te denken of iets te maken, dan doet je geest dit (en uitvoerend je lichaam), maar dit heeft niets met toeval te maken.
Ook het feit dat er een persoon uit het verleden waar je net aan dacht, op dat moment voor je staat, is geen toeval. Die toevalstreffer zou wel erg groot zijn, zeker als het vaker gebeurt.

De geest

De geest is erg sterk en er zijn theorieën, maar hoe krijg je die bewezen, dat als de geest maar nadrukkelijk genoeg met iets bezig is, dit gaat gebeuren.
Daar is ook de theorie van The Secret op gebaseerd en hoewel ze daarin met voorbeelden wel eens doorslaan, is de theorie voor wat betreft de kracht van de geest niets nieuws.

Een overlijden

Iedereen heeft in zijn familie- of vriendenkring wel eens meegemaakt dat iemand die op sterven lag nog zijn naaste familielid wilde zien of een andere dierbare. De geest is dan zo sterk dat het lichaam het vol weet te houden tot die persoon er is en kort daarna slaapt de stervende definitief in.
De soms verkrampte lichaamshouding en gezichtsuitdrukking vanwege pijn (lichamelijk of geestelijk) stopt op het moment dat de persoon is gearriveerd en de geest het lichaam kan loslaten. Een soort vredigheid valt over het gezicht.

Weer toeval? Wie zal het zeggen.

Meer willen weten?

Kijk eens op de site van het Humanistisch.verbond.nl of Hemelenaarde.nl
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doodgaan, de spirituele ervaringDoodgaan, de spirituele ervaringDoodgaan heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor sommigen een angstaanjagende gedachte, voor anderen een opluchti…
Bijna dood ervaringBijna dood ervaringBijna dood ervaring: afkorting BED. Verhalen, de hel, Jezus, moslim, boek. Een bijna dood ervaring wordt omschreven als…
De levensboom, schakel tussen hemel en aardeDe levensboom, schakel tussen hemel en aardeIn vele culturen bestaat en bestond het concept van de levensboom. Bij de Germanen was het de wereldboom Yggdrasil, de e…
Leuke weetjes - Spoken en geestenLeuke weetjes - Spoken en geestenWat is het verschil tussen spoken en geesten? Hoe kan je weten of een spook of geest echt is of niet? Hoe moet je een sp…

The Secret: Your wish is my commandThe Secret: Your wish is my commandJe vindt het boek terug in alle bestseller-lijsten ter wereld en ook in de meest modale boekhandel lacht de prachtige co…
Imre Kertesz; Onbepaald door het lotHet verhaal van een 15 jarige jongen die terechtkomt in concentratiekampen, geen verhaal zoals die andere die we al gele…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 24-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.