Drugsgebruik: Speed, algemene informatie

Speed is een drug wat gebruikt wordt in het uitgaansleven, heroïneverslaafden gebruiken het soms als extra naast de heroïne en het wordt ook wel gebruikt om langer door te kunnen werken. Wie speed gebruikt voelt vermoeidheid niet meer, bovendien krijgt men vaak een gevoel van zelfverzekerdheid, het praten gaat gemakkelijker en men wordt vrolijk en actief. Groot nadeel van het gebruik van speed is dat het lichamelijk, maar voornamelijk geestelijk verslavend is.

Speed, wat is het en hoe wordt het gebruikt?

Speed wordt gerekend onder harddrugs, omdat ze groter risico met zich meebrengen dan het gebruik van bijvoorbeeld hasj en marihuana. Het is volgens de wet verboden om speed te bezitten, te maken en te verkopen. Speed, of Amfetaminen, zijn chemische stoffen die het centrale zenuwstelsel stimuleren. Speed is verkrijgbaar als pil of in poedervorm. Er zijn verschillende vormen van speed, de belangrijkste vormen zijn amfetamine en methamfetamine. Er zijn verschillende manieren om het te gebruiken;
 • Speed kan worden geslikt. Na ongeveer 15 tot 20 minuten begint het te werken.
 • Speed kan worden gesnoven. Via het neusslijmvlies komt het in het bloed terecht en werkt al binnen enkele minuten.
 • Speed kan worden ingespoten in een ader. De werking is dan vrijwel direct.

Ongeacht welke vorm van toedienen gebruikt wordt, de werking van speed is ongeveer acht uren. Methamfetamine heeft een wat langere werkduur, namelijk 12 uur.

Wat voel je als je speed gebruikt?

Het effect wat wordt ervaren is afhankelijk van de dosis en de manier waarop de speed gebruikt wordt, maar het effect wordt ook beïnvloed door het verwachtingspatroon van de gebruiker.

Lichamelijke gevolgen die kunnen optreden bij het gebruik van speed;

 • Vermoeidheid wordt niet meer gevoeld
 • Eetlust verdwijnt
 • Bloeddruk wordt hoger
 • Versnelde pols
 • Vergrote pupillen
 • Aanspannen van de spieren
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Knarsetanden
 • Snel bewegen van de kaken

Geestelijke gevolgen die kunnen optreden bij het gebruik van speed;

 • Actief voelen
 • Vrolijk en alert
 • Zelfverzekerd, zelfkritiek verdwijnt en praten gaat vlotter

Negatieve geestelijke gevoelens die kunnen optreden;

 • Prikkelbaarheid
 • Onrust
 • Angst gevoelens kunnen optreden

Gevolgen, na langdurig gebruik, van het stoppen met speed

 • Eetlust komt terug
 • Katterig gevoel
 • Oververmoeidheid, doordat de persoon eerder niet gevoeld heeft dat het lichaam aan rust toe was
 • Lusteloosheid
 • Neerslachtigheid

Verslaving aan speed

Lichamelijke verslaving; Ontwenningsverschijnselen treden na het stoppen niet op, behalve dat men zich heel vermoeid voelt. Wel treedt tolerantie voor het middel op, wat wil zeggen dat je steeds meer speed moet gaan gebruiken om hetzelfde resultaat te krijgen.
Geestelijke verslaving; Het verlangen naar het middel wordt steeds sterker. Het kan gebeuren dat de persoon denkt geen plezier meer te kunnen hebben, of niet meer te kunnen functioneren, zonder het gebruik van speed.Vermoeidheid en depressiviteit treden op. Deze gevoelens zijn dan alleen weer weg te nemen door weer speed te gebruiken.

Enkele risico's van het gebruik van speed

 • Risico van afhankelijkheid
 • Lichamelijke gevolgen als hartritmestoornis, hartinfarct of hersenbloeding.Speed is gevaarlijk voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie.
 • Oververhitting kan optreden, waardoor spieren en organen, zoals de nieren of de lever, kunnen ophouden met werken.
 • Langdurig gebruik van speed kan tot volledige uitputting leiden en door het gebrek aan eetlust treedt gewichtsverlies op.
 • Afbrokkelen van nagels en loszitten en uitvallen van tanden door een verminderde weerstand en een tekort aan voedingsstoffen
 • Optreden van dwangmatige handelingen als tandenknarsen en kauwbewegingen.
 • Bij zwaar gebruik tot bloedens toe openkrabben van de huid, omdat de persoon denkt dat er beestjes onder zitten.
 • Gedragsverandering als prikkelbaarheid, depressiviteit, agressiviteit, verwardheid, achterdocht, vervolgingswaanzin.
 • Overmoedigheid in het verkeer
 • Beschadiging van het neusslijmvlies door het snuiven van speed.

Hulp nodig om te stoppen met speedgebruik?

Wil iemand stoppen met het gebruik van speed, of ken je iemand die het gebruikt en wil je hem/ haar helpen dan is het altijd verstandig om er openhartig over te praten en te zorgen dat je informatie hebt over het gebruik en de gevolgen van speedgebruik. Zo kun je proberen samen te achterhalen waarom de persoon eigenlijk speed gebruikt. Misschien zijn er andere problemen die de oorzaak zijn van het gebruik van speed. Vaak is het zinvol om informatie of hulp te vragen bij de instelling voor verslavingszorg of bij de GGD.
© 2010 - 2020 Wilmo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speed: een partydrugSpeed: een partydrugSpeed is de straatnaam voor amfetaminen, een bekende partydrug. Mensen gebruiken het om de hele nacht te kunnen feesten.…
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
Speciale helm voor de speed pedelec: NTA 8776-normSpeciale helm voor de speed pedelec: NTA 8776-normEen speed pedelec is een snelle e-bike. Sinds 2017 is het verplicht om een helm te dragen wanneer je op zo'n snelle fiet…
Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Om de accu van je e-bike of speed pedelec op te laden moet je deze middels een oplader of voedingsadapter verbinden met…

Paddo gebruik: effecten en risico’sPaddo gebruik: effecten en risico’sPaddo's worden gebruikt om een ontspannen gevoel te krijgen en de wereld om je heen anders te ervaren. Er zijn verschill…
Special K, ofwel Vitamin K de opkomende partydrugsSpecial K, ofwel Vitamin K is een opkomende partydrugs, vooral in Amsterdam. Maar wat is Special K precies? En wat zijn…
Bronnen en referenties
 • Folder: Speed van het Trimbos instituut
 • Folder: Wat iedereen zou moeten weten over drugs

Reageer op het artikel "Drugsgebruik: Speed, algemene informatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Antwoordgever, 01-10-2016 21:24 #10
"Nu, na al die jaren begin ik mij toch een beetje zorgen te maken over mijn lange gebruik van speed, kwestie van mijn gezondheid. "

Misschien moet je dat eerst laten nakijken. Ik wil je trouwens adviseren om het niet meer te snuiven, maar om het te slikken. Je hebt dan veel minder nodig omdat het effect dan verspreid wordt over de dag. Het duurt dan wel langer voor het is ingewerkt. Misschien kun je ritalin gebruiken, als je geen ADHD hebt word je er wel actiever van. Ik heb eens een serie gezien op TLC over een meisje dat ook zeer vermoeid was en ritalin heeft voor haar wel geholpen. Ritalin heeft eigenlijk hetzelfde effect als speed op mensen zonder ADHD, en mensen met ADHD worden vaak juist ook rustig van speed. Ik zou gewoon eerlijk zijn tegen je huisarts over je speedgebruik, het is heel begrijpelijk als je zo'n ernstige ziekte hebt. Veel sterkte.

" Hallo, ik heb een vraagje… Waarom gebruiken mensen eigenlijk speed? Wat is hier dan zo leuk/opwindend aan? Ik denk dat je er alleen problemen van kan krijgen en dat er niks leuks aan is. Wat is hierop jullie antwoord?"

Ik gebruik zelf al een hele tijd speed, maar ik doe het niet te vaak. Eigenlijk is je vraag hetzelfde als: Waarom drinken mensen alcohol? Voor het effect natuurlijk. Van speed krijg je niet alleen maar problemen als je het verstandig gebruikt. Je vraagt om problemen als je nachten niet slaapt, ongezond eet en je kater blijft wegsnuiven. Het is een kwestie van je verstand er bij houden. Speed heeft op mij gewoon een leuk effect. Het is niet dat er iets zo "opwindend" aan is, het geeft opwinding/blijdschap, enzovoort.

Marq, 18-09-2016 01:36 #9
Hallo,
Ik heb nu reeds 22 jaar het chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik ging met de jaren stilletjes achteruit qua pijnen en vermoeidheid. (ook fibromyalgie) 10 jaar geleden ontdekte ik speed via vrienden. Het gaf je energie zeiden ze. Ik wou dit toen wel eens proberen. Ik voelde me niet meer vermoeid, had geen pijn meer en voelde me zelfzekerder. Ik had vroeger geen zelfvertrouwen. Met andere woorden, ik sprong de lucht in als ik speed nam. Ben dat dan ook dagelijks gaan nemen, die speed. 3 lijntjes per dag.
Dat is altijd zo gebleven, nu neem ik nog altijd 3 lijntjes per dag. Nu, na al die jaren begin ik mij toch een beetje zorgen te maken over mijn lange gebruik van speed, kwestie van mijn gezondheid. Ze hebben nog altijd geen medicijnen voor cvs. Mijn dokters weten dat ik gebruik. Ik sta op invaliditeit met cvs maar omdat ik huisvrouw was toen ik ziek werd krijg ik van Brussel maar 8 punten en wordt berekend met het loon van mijn man zodat ik geen recht heb op een uitbetaling van Brussel. Ik kreeg wel 66% invaliditeit.
Dus ben ik verplicht om ook te gaan werken want met het loon van mijn man halen we het niet. Dus ik weet niet hoe ik er nu vanaf moet. Als ik niet meer ga werken wordt het hier armoe troef. En je weet dat dat de relatie dan ook gaat aantasten. Ook zie ik het niet zitten om ganse dagen in mijn bed te liggen met die cvs, wat al niet veel scheelde voor ik aan de speed begon. Ik weet het dus niet meer.

Kim, 26-05-2015 11:26 #8
Hallo, ik heb een vraagje… Waarom gebruiken mensen eigenlijk speed? Wat is hier dan zo leuk/opwindend aan? Ik denk dat je er alleen problemen van kan krijgen en dat er niks leuks aan is. Wat is hierop jullie antwoord?

Kain, 16-12-2014 03:18 #7
Hallo mijn vriend is nu 4 maanden gestopt met het gebruiken van speed(veel gebruiken van). Hij heeft nu dagelijks erg veel hoofdpijn (achter hoofd). Wat kan hij hier aan doen en waardoor komt dit.Hij wordt er gek van en ik ben bang dat hij door deze verschrikkelijke pijn weer zal gaan gebruiken… help

Maurice, 24-04-2014 23:49 #6
Hoi, ik heb tijdens mijn relatie gebruikt ik nam teveel hooi op mijn vork door een eigen zaak. Weekenden werken en het gezin onderhouden. Was zijn zo moe dat ik speed als uitkomst zag. Mijn partner kwam hierachter en is vertrokken uit huis. Wil nu scheiden omdat ze me niet meer vertrouwt. Ik heb haar gezegd dat ik nu een jaar niet meer gebruik dit is ook echt zo, echter gelooft ze dit niet. Hoe krijg ik dit vertrouwen terug? Ze is bang dat ik een terugval krijg.
Help!
Maurice

Xxx, 17-04-2012 14:56 #5
Hoi, ik ben na ruim 2, 5 jaar zelf gestopt met het gebruik van speed. Ik gebruikte het iedere dag de hele dag door. Gevolg, laat naar bed en laat uit bed. Ik sliep altijd prima, lag nooit wakker gek genoeg. Ik ben nu 3 weken gestopt en op het moment ontzettend moe. Slaap heel en wordt al moe bij de gedachte als ik bijv de was moet ophangen. Eet niet veel, leeg en misselijk gevoel daardoor. Hoe lang duurt het voordat de vermoeidheid eens ophoudt? Weer gebruiken doe ik niet meer want dat schiet niet op! Ik slik energie boosters etc… Reactie infoteur, 17-04-2012
Goed dat je de stap hebt genomen om te stoppen. Je lichaam zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie en dat zal wel even duren. Hoelang dat duurt zal voor iedereen verschillend zijn. Probeer het vol te houden en zo veel mogelijk gezond te leven, des te eerder zal je lichaam zich weer herstellen. Succes!

Anoniem, 11-01-2012 19:01 #4
Ik heb een ex, waarmee ik nu opnieuw mee probeer een relatie op te bouwen. Hij gebruikt ook speed. Ik weet dat speed verslavend is. Hij heeft de afgelopen maand met feestdagen heel veel gebruikt en is ex-verslaafde. Nu gebruikt hij ook in het weekend en soms doordeweeks op vrije dagen. Dat maakt hem gelukkig zegt hij, helpt te ontspannen. Ik ben bang dat hij weer verslaafd raakt. Ook tussen ons gaat het slecht, hij is bot, snel geiiriteerd en meestal klagen mannen over te weinig seks maar in dit geval moet ik zeggen dat hij er heel weinig behoefte aan heeft. ( Ik las op een andere site over speed dat dit een gevolg kan zijn van regelmatig gebruik?)

Anoniempje, 27-11-2011 12:40 #3
Ik gebruik speed sinds mn 14e… ben nu 22 en doe het dagelijks… wil ermee stoppen maar kan geen hulp zoeken / afkicken bij kentron of iets dergelijks vanwege mn werk, en op eigen houtje is me tot nu toe 2 weken gelukt met heel veel pijn en moeite… :S

Ik ben overigens heel erg bang om dik te worden… ben al niet erg mager, en op mn werk zit ik heel de dag! Ik denk zelf dat dit ook de grootste reden is dat ik er niet mee kan stoppen… vind het vreselijk om dikker te worden…
Wat ik er vooral aan over heb gehouden is een slechte stoelgang, ik voel me dus ook (bijna) altijd erg zwaar en opgeblazen

Op het werk denk ik er continue aan, grotendeels omdat ik weinig te doen heb dus veel tijd per dag om erover te piekeren, vervolgens wordt ik depressief en half uur later kan ik ook weer super vrolijk zijn!

Ga volgende week een poging doen tot sporten, misschien dat ik dan wat actiever wordt en toch uiteindelijk zelf helemaal kan kappen met die troep…

S., 21-11-2011 18:46 #2
Ik ben nu zo een 4 maanden gestopt met het gebruiken van drugs, ik gebruikte alleen speed in het weekend, alleen nu stotter en haper ik bij bijna elke zin. Dit heb eerder nooit gehad en het wordt steeds erger lijkt wel. Is dit een gevolg omdat ik gestopt ben met het gebruiken van speed, want kan er weinig over vinden op het internet?. En hoe kom ik er weer vanaf want soms krijg ik wel de neiging om speed te gaan gebruiken om te kijken of ik het dan over gaat. mvg, een 21 jarige jongen. Reactie infoteur, 22-11-2011
Heel goed van je dat je gestopt bent, en probeer om niet weer te beginnen met het gebruik van speed of andere drugs. Ik weet het antwoord op je vraag niet te geven, maar heb je het al geprobeerd bij de GGZ of bij de verslavingszorg? Op internet kun je telefoon nummers bij je in de buurt zoeken, misschien weten zij het antwoord op je vraag en anders kan je huisarts je misschien verder helpen. Sterkte ermee!

Boiten Marc, 06-08-2011 13:28 #1
Ongeveer één jaar geleden heeft mijn zoon speed genomen omdat hij klierkoorst had en daarbij wilde hij nog als jobstudent bijverdienen, ging naar school en wilde nog opstap gaan. Kortom, veel te veel en vandaar zijn gebruik. Maar nadat wij dit ontdekt hebben en hij tevens ook in een instelling geweest was is hij clean geweest. Nu hebben wij een sterk vermoeden dat hij sinds een maand weer terug neemt, en hebben we hem gevraagd of het zo was. Hij heeft dit met klem ontkent en daarna zijn we gezamelijk op vakantie geweest en onder dagelijks toezicht hebben we niets meer gezien. Vandaar onze concrete vraag : stel dat hij inderdaad weer gestopt is ondertussen hoelang kunnen dan de verschijnselen zoals vermoeidheid etc. nog duren vooraleer zijn lichaam laat ons zeggen ongeveer weer normaal functioneert? is dit een week, veertien dagen, één maand. graag ontvangen wij enig nieuws van u Reactie infoteur, 08-08-2011
Het gemis van speed geeft geestelijk een groot gemis en kan tot vermoeidheid en depressiviteit leiden. Hoe lang deze gevoelens aanhouden zal waarschijnlijk wel van persoon tot persoon verschillen. Voor meer informatie hierover zou ik zelf informatie inwinnen bij de huisarts of de GGD. Zij kunnen u vast beter van advies dienen ( ik ben zelf immers geen arts).
Mijn advies is dan ook om bij een deskundige deze vraag voor te leggen, wellicht kunnen zij u een antwoord geven op deze vraag. Veel sterkte toegewenst en beterschap voor uw zoon!

Infoteur: Wilmo
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 10
Schrijf mee!