De werking van Cocaïne

Wat is Cocaïne. Wat doet het met je en wat is de werking van Cocaïne? Dit artikel gaat over Cocaïne.

Algemeen

Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder. Het wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant. Het wordt vaak gesnoven maar je kunt het ook oplossen in water en het dan bij jezelf inspuiten. Het kan ook met behulp van een chemisch proces tot crack gemaakt worden. Het roken hiervan word basen genoemd en het word vaak gerookt met een waterpijp, een speciaal pijpje of met folie. Het is lichamelijk niet verslavend maar geestelijk wel.

De werking

Cocaïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, versnelt hartslag en ademhaling en verhoogd de bloeddruk. Bij wat je ervan merkt spelen lichamelijke conditie, het lichaamsgewicht en de verwachting van het gebruiken een grote rol.

Op korte termijn werkt het stimulerend en het onderdrukt het gevoel van moeheid en honger en je voelt meer energie. De gevolgen op langer termijn zijn gewichtsverlies, slapeloosheid, angst, waanbeelden, snel op de teentjes getrapt zijn, achterdocht, agressiviteit, depressie na het stoppen van intensief gebruik en uitputting van het lichaam.

Het is binnen een half uur uitgewerkt. Mensen die te vaak cocaïne gebruiken worden rusteloos en snel geïrriteerd en gaan in hun eigen wereldje leven.

Waar komt het vandaan?

De cocaplant komt oorspronkelijk komt deze plant uit het Andes gebied. Hier werden de bladeren altijd al gekauwd omdat ze stimulerend werken. De Inca`s gebruikten dit niet zo maar en na de overname van Zuid- Amerika door de Spanjaarden is het verder verspreid totdat in de negentiende eeuw werd ontdekt wat de werkzame stof in de bladeren was. Aan het eind van de negentiende eeuw kreeg cocaïne een slechte naam en het werd na de eerste wereldoorlog zelfs verboden.

De risico`s

  • Wie vaak en veel cocaïne gebruikt, kan zijn eetlust verliezen, kan vermageren en de conditie word erdoor aangetast. De weerstand tegen infecties word ook slechter.
  • Je kunt beter nooit beginnen aan de combinatie cocaïne- alcohol. De alcohol verdooft en maakt dronken, de cocaïne pept weer op. Dat gaat elkaar tegenwerken en het is bovendien niet gezond. Het is Je hart en de lever moeten dan extra gaan werken. Je voelt minder goed hoeveel je gedronken hebt en gaat dus gewoon door. Je weet je grens dan niet meer.
  • Als je vaak gebruikt kan je het gevoel hebben dat er beestjes onder je huis zitten. Je gaat dan krabben soms zelfs tot dat het gaat bloeden.
  • Door het snuiven van cocaïne trekken de bloedvaten in de neus samen. Bij veel en vaak gebruik kan het slijmvlies in de neus hierdoor beschadigen. Dit gaat zeer doen in de neus. Als cocaïne bij het snuiven in de voorhoofdsholte terechtkomt, kan het daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.
  • Door het onveilig spuiten van cocaïne kunnen spuitabcessen ontstaan.
  • Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten extra uitkijken met drugs.

Lees verder

© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca-Cola, een mysterieus drankje met bijwerkingen?Er gaan wilde verhalen de ronde over Coca-Cola. Elke verroeste schroef zou je ermee los kunnen krijgen, het zou werken a…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.

Probleem of stoornis: Cocaine en amfetamine verslavingCocaïne en amfetaminen zijn krachtige stimulantia van het centrale zenuwstelsel, die euforie veroorzaken, aantasting van…
LSD: mentaal verslavend en vermoeiendLSD (Lyserginezuurdiethylamide, C20H25N3O) is een harddrug, welke door Albert Hofmann voor het eerst is gemaakt uit de m…
Bronnen en referenties
  • http://www.drugsinfo.nl/default14961.html
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.