Ophangen, maar waarmee? Een wasknijper?

Ophangen, maar waarmee? Een wasknijper? Mooie en prettige kleren dragen we allemaal graag. Dat niet alleen, we houden ook nog eens van afwisseling. Dat komt goed uit, gedragen kleding moet ook wel eens worden gewassen en te drogen gehangen. Hiervoor gebruiken we een briljante werelduitvinding: de wasknijper. Waar komt de wasknijper vandaan?

Kleding

Hoe lang mensen al kleding dragen, gemaakt van geweven stoffen, is niet bekend. Zeker is, dat dit al duizenden jaren gebeurt. De natuur biedt stoffen waar draden van gemaakt kunnen worden, die vervolgens met allerlei technieken getransformeerd worden tot kleding. Tegenwoordig is er aardig wat keuze. Er zijn zoveel soorten broeken, bloezen, truien, ondergoed, vesten, rokken, jurken, noem het maar.

Wassen

In vroeger tijden droegen mensen wel kleding, maar extra sets kleding waren er niet of nauwelijks, hooguit voor welgestelden. De was-frequentie lag honderden jaren geleden absoluut een heel stuk lager dan tegenwoordig. Nu wordt kleding veel vaker gewisseld en ook veel vaker gewassen.

En ná het wassen...

Als de kleding schoongewassen uit het sopje kwam, dan moest deze wel eerst gedroogd worden. Dat was lastiger dan je denkt. Als je natte was op de grond legde, bijvoorbeeld op een grasveldje, werd het snel weer vies. Je kon de was over een stoelleuning hangen. Dat werkte prima voor een enkel truitje, shirtje of zo, maar voor een mand vol was kwam je al snel flink wat stoelen tekort. Er moest iets op gevonden worden om méér was tegelijkertijd te laten drogen.

Was ophangen aan een lijntje

De oplossing was niet zo ingewikkeld, er werd een touw gespannen, waar de was over te drogen werd gehangen: de waslijn. Grote kledingstukken bleven prima hangen. Kleinere kledingstukken vielen erg gemakkelijk van het waslijntje af. Natte kledingstukken die op de grond vallen, zijn meteen niet schoon meer. Er moest iets bedacht worden om de was aan die lijn te houden.

Wasklem / Bron: Brya, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wasklem / Bron: Brya, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Klemmetjes

De uitvinding van de wasklem was al een enorme stap voorwaarts. Zo'n klem is weinig meer dan een soort vorkje, twee pootjes die op een plaats bij elkaar komen. Door de open kant over de was en de waslijn te schuiven wordt de was vastgeklemd. Hoewel dit systeem al veel problemen oploste, kon de was er toch nog uitschieten. Het moest nog net een stukje beter kunnen. Bovendien was er nog een ander probleem met de wasklem. Te dun wasgoed kon er tussenuit schieten, maar als je te dik wasgoed probeerde vast te klemmen kon de wasklem breken. Een wasklem was nu eenmaal niet flexibel.
WasknijperWasknijper

Wasknijpers

De oplossing werd bedacht door David M. Smith (1809-1881). In 1853 bedacht David een ingenieus systeem: de wasknijper. Een wasknijper bestaat uit twee delen, die door een voorgespannen veer met elkaar verbonden zijn. De twee kanten zijn zo gevormd, dat één kant een gesloten bekje vormt, de andere kant kan worden samengeknepen. Door te knijpen opent het bekje zich en kan over het wasgoed over de waslijn worden geschoven. Dan laat je los, het bekje sluit zich en het wasgoed zit aan de waslijn vastgeknepen.

Passief en actief

Je zou kunnen zeggen dat de wasklem een passieve methode is om was aan de waslijn vast te zetten. Een wasknijper daarentegen is een actieve methode. Doordat de wasknijper klemt, blijft de was actief op zijn plaats.

Materialen

Aanvankelijk werden wasknijpers van hout gemaakt, de veer van metaal. Tegenwoordig kom je ze tegen van hout of van kunststof. Hoewel kunststof wasknijpers meestal minder stevig zijn, kun je deze vaak wel in verschillende leuke kleurtjes krijgen.

Wasknijpers in soorten en matenWasknijpers in soorten en maten

Wasknijpers voor de was?

Dat wasknijpers een prima hulpmiddel zijn om was aan een waslijn vast te zetten, hebben we al gezien. Daarnaast zijn er nog wel andere toepassingen te bedenken waar een wasknijper handig kan zijn:
  • dichtknijpen van een geopende zak chips
  • dichtknijpen van zakjes met levensmiddelen, zodat deze hersluitbaar worden
  • ophangen van verjaardags-, geboorte- of kerstkaarten
  • bij elkaar houden van papieren, dus als paperclip
  • etc., eigenlijk alles dat je bij elkaar geklemd wilt houden.

Maten

Allerlei verschillende toepassingen vragen ook om verschillende maten. Je kunt dus hele kleine wasknijpertjes kopen die speciaal gemaakt zijn om kaarten op te hangen, of grotere voor zwaardere was. En dan van alles wat daar tussen in zit.

Lees verder

© 2012 - 2020 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf een pinata makenWat is er nu leuker dan een pinata ophangen op een kinderfeestje? Lees hier alles over hoe je zelf een prachtige pinata…
Zweetgeur uit kleding verwijderenZweetgeur uit kleding verwijderenKleding die naar zweet ruikt is erg onaangenaam. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zelf kun je er erg onze…
Verkoopt de Primark grote maten?De Primark is een megapopulaire winkelketen, die is overgewaaid uit Engeland. Je kunt er hele goedkope kleding kopen die…
Beleefdheidsregels rondom de wcBeleefdheidsregels rondom de wcHoe zeg je netjes dat je moet plassen - en is het beter om het te hebben over een wc of over een toilet? Hoe moet je eig…

Boortorens op Ameland - Aardgaswinning in het waddengebiedBoortorens op Ameland - Aardgaswinning in het waddengebiedIn de tweede helft van de twintigste eeuw hebben er diverse boortorens op en om Ameland gestaan. Niet alleen de NAM, maa…
Ameland en de haat-liefde met AardgasAmeland en de haat-liefde met AardgasOnder Ameland liggen zandsteenlagen op drie kilometer diepte waar aardgas in de poriën van de zandkorrels zit. Diverse m…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: wasknijper
  • Afbeelding bron 1: Brya, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Ophangen, maar waarmee? Een wasknijper?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hansvg
Laatste update: April 2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Werelduitvindingen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!