Net in de schulden? Zo kom je er weer uit

Net in de schulden? Zo kom je er weer uit Wanneer je een financiële tegenvaller hebt kun je zomaar uit het niets in de schulden komen. Vooral nu met de crisis zit je voor je het weet met een maandelijks tekort. Er zijn een aantal dingen belangrijk om goed in de gaten te houden. Vooral voor alleenstaanden of mensen met één inkomen is het een zware tijd. Er hoeft zich maar één financiële tegenvaller voor te doen en je hebt een maandelijks tekort. Denk bijvoorbeeld aan een terug vordering van de teveel ontvangen huur of zorgtoeslag. Een aantal dingen zijn erg belangrijk om in de gaten te houden.

Rekeningen

Betaal altijd op tijd de belangrijke rekeningen. De huur, hypotheek, gas/water/elektra rekeningen zijn erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld een huurachterstand opbouwt kan de woningbouw je zo uit je huis zetten en sta je op straat. De energie maatschappij kan je na een betalingsachterstand afsluiten en de aansluitkosten om je opnieuw aan te sluiten zijn bijzonder hoog. Ook de zorgverzekering is een erg belangrijke rekening. Wanneer je meer dan 3 maanden achter komt met het betalen van je zorgverzekering vorderen ze een rente van 30%. Het niet betaalde bedrag van bijvoorbeeld 100 euro per maand wordt dan al 130 euro en zo duurt het langer voor je weer schulden vrij bent.

Abonnementen

Ben je lid van een tijdschrift, een televisiegids, of een ander abonnement. Vraag jezelf dan af of je dit echt nodig hebt. Je kunt al snel tientallen euro's per maand besparen door abonnementen op te zeggen die je eigenlijk niet nodig hebt. Kijk ook eens rond of het internet of televisie abonnement wat je op dit moment hebt goedkoper kan. Op internet zijn er veel vergelijkingssites te vinden en de nieuwe provider regelt de overstap met de oude provider zodat het jou weinig tijd kost. Neem ook je mobiele telefoon abonnement eens onder de loep. Tegenwoordig zijn er een hoop prijs vechters op de markt die de prijzen doen zakken. Op vergelijkingssites kun je kijken welk abonnement het beste bij jou belgedrag past. Heb je nog een vaste telefoon? Kijk eens hoe vaak je die gebruikt en of de kosten die je daarvoor maakt wel opwegen tegen het belgedrag.

Betalingsregeling

Heb je ergens een achterstand. Bel het desbetreffende bedrijf of instantie op en vraag om een betalingsregeling. Bij de meeste instanties gaan ze hier mee akkoord omdat ze graag hun geld willen zien. Dan liever in gedeeltes dan niet. Veel mensen schamen zich om te vragen om een betalingsregeling maar het gebeurt veel mensen dagelijks en het bedrijf of de instantie waar jij een achterstand hebt zal er dan ook niet raar van opkijken. Ook laat je hier mee zien dat je bereid bent om mee te werken en mee te denken. Dit zal in je voordeel werken.

Auto

Heb je een grote schuld en een dure auto? Kijk eens of dat goedkoper kan. De benzine prijzen zijn nu zo hoog dat je een hoop geld kunt besparen als je je grote dure auto vervangt voor een kleine zuinigere auto. Ook is de wegenbelasting een stuk goedkoper dan met een grote auto. Ook de aanschaf prijs van een kleine auto zijn een stuk goedkoper dus waarschijnlijk hou je al een groot bedrag over met het verkopen van je grote auto en de aanschaf van je kleine auto.

Huishoudboekje

Het klinkt misschien wat gedateerd maar een huishoudboekje is een goed middel om je inkomen en je uitgave op orde te krijgen. Je kunt dit ook achter de pc doen als je handig bent met Excel. Vaak gaat het meeste geld zitten in de kleine uitgave en heb je geen idee waar al je geld heen gaat. Voor je het binnen hebt lijkt het al je zak uit te lopen. Als je al je uitgave (dus ook de kleine dingen die onnozel lijken) bijhoud in een huishoudboekje heb je al snel een goed en duidelijk overzicht. Je hebt dan meteen inzicht in de dingen die je eigenlijk niet nodig hebt maar toch elke keer aanschaft. Bespaar op de dingen die je niet nodig hebt en het zal zeker schelen.

Aanbiedingen

Let op de aanbiedingen in de supermarkt. Als je geen folders in de brievenbus krijgt kun je ook via internet de supermarkt opzoeken en die hebben elke week de folder online staan waar je hem kunt bekijken.

Zijn je schulden zo hoog dat je er niet meer uitkomt?

Zijn je schulden zo hoog dat je er niet meer uit komt en dat het besparen geen zin lijkt te hebben. Wordt het gat elke maand groter. Zoek dan professionele hulp. Je kunt dan, als je hiervoor in aanmerking komt in de schuldsanering terecht komen. De schuldsanering legt beslag op jou inkomen en betaalt jouw rekeningen. Je krijgt dan elke maand een bedrag (wat zij hebben ingeschat) om boodschappen van te doen en kleding van te kopen. Dit is zeker geen vetpot en je zal nog elk dubbeltje moeten omdraaien maar je bent wel van de stress van de deurwaarders en andere schuldeisers af. Een schuldhulpverlening traject duurt meestal 3 jaar. Na die drie jaar ben je schuldenvrij en beschik je weer over je inkomen. Het lijkt misschien lang maar veel mensen zijn ermee gebaat en ze zijn erg blij dat ze dit toch hebben ondernomen. Na die drie jaar voelen ze zich bevrijd en hebben echt het gevoel opnieuw te kunnen beginnen.
© 2012 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Huurachterstand en ontbinden huurovereenkomstHuurachterstand en ontbinden huurovereenkomstAls je een huurachterstand hebt, is het verstandig om onmiddellijk actie te ondernemen. Maatregelen die de huurder kan n…

Keur aan morbide attractiesEr zijn plaatsen op de wereld die ontstaan zijn door of te maken hebben met dood en lijden. Hoe bizar het ook moge klink…
Wat is het UWV?Het UWV staat vooral bekend om de instantie die de uitkeringen verzorgd aan onder meer werklozen en arbeidsongeschikten.…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.