Terre des Hommes stopt kinderuitbuiting!

Terre des Hommes stopt kinderuitbuiting! Wie vermoedt dat achter het kleine winkeltje in het hart van Leiden met tweedehandsspulletjes een nationale organisatie schuilgaat met € 23 miljoen op zak om in te zetten in de strijd tegen de uitbuiting van kinderen? Deze organisatie kent u vast wel van naam: Terre des Hommes. Maar weet u ook wat de organisatie doet?

Wat doet Terre des Hommes?

De thema’s waarmee Terre des Hommes werkt zijn onderwijs, gezondheid, de strijd tegen uitbuiting en het begeleiden naar zelfstandigheid. Terre des Hommes doet dat met 300 projecten in Indonesië, Sri Lanka, Kenia en Bolivia! Ook verleent de organisatie noodhulp.

Een hoofdkantoor in Nederland zorgt voor geld, PR en begeleiding. Vier regiokantoren in de genoemde landen zorgen voor de begeleiding van de projecten. Lokale partners bedenken en voeren de projecten uit. Dat doet Terre des Hommes al sinds 1965.

De organisatie doet in de landen waar ze al aanwezig is ook mee aan noodhulpacties via de SHO, de Samenwerkende Hulp Organisaties, bekend van banknummer 555. Los van concrete projecten voert ze ook nog een campagne voor de rechten van kinderen. De organisatie zit bepaald niet stil.

Het logo van Terre des Hommes (een wit druppeltje op een oranje ondergrond) is het symbool voor de visie van de organisatie. Het druppeltje verbeeldt dat ‘een gestaag vallende druppel zelfs de hardste steen uitholt’. Met andere woorden: als we maar volhouden dan zullen we ons doel uiteindelijk bereiken.

De start

Terre des Hommes is opgericht in 1965 door de Zwitser Edmund Kaiser. Hij noemde de organisatie naar het boek ‘Terre des Hommes' van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry. Deze schrijver kent u waarschijnlijk alleen als auteur van ‘De kleine prins’.

In het boek ‘Aarde der mensen’ schrijft hij over menselijke waardigheid, verantwoordelijkheid en solidariteit. Dit zijn de waarden die centraal staan binnen de goede doelen organisatie Terre des Hommes.

In 1966 al werd er een internationale federatie opgericht van zusterorganisaties in negen landen.

Hoe werkt Terre des Hommes?

Zoals hierboven al kort is vermeld, werkt de organisatie aan geldwerving en bewustwording in Nederland. Door deel te nemen aan de internationale federatie worden acties gecoördineerd en expertise gedeeld. Door te werken via de regiokantoren en lokale partners wordt goed aangesloten op de lokale noden. De lokale partners hebben immers de meeste kennis van de cultuur en taal. Bovendien wordt door deze werkwijze de zelfstandigheid en kennis van de lokale medewerkers bevorderd.

Concreet werkt Terre des Hommes door het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van projecten. Op de website van deze club staat een ‘projectenwijzer’: www.terredeshommes.nl. Door een thema en een land in te voeren, ziet u voorbeelden van deze projecten. Soms levert dat alleen een naam, bedrag en een foto op, maar bij andere projecten vindt u ook specifieke informatie.

Zo is er in de sloppenwijken van Jakarta een onderwijsproject. Door financiële steun aan ouders en kinderen, kunnen de kinderen en naar school en naar een vakopleiding. Als alles goed gaat, worden kinderen dus niet alleen geschoold, maar krijgen ze ook, via de vakopleiding, een kans op een baan en daarmee op financiële zelfstandigheid.

Hoe komt Terre des Hommes aan geld?

De organisatie is voor geld grotendeels afhankelijk van particulieren en bedrijven. Geld van particulieren komt binnen als gift of via de winkeltjes van Terre des Hommes. Een deel van het geld is afkomstig van structurele subsidies van de Nederlandse overheid en van de Europese Unie. Ook de Nationale Postcode Loterij steunt Terre des Hommes. In 2010 had deze organisatie 23 miljoen te besteden. In 2014 bereikten zij ruim 450.00 kinderen.

Wat kunt u doen?

Het kan u onmogelijk ontgaan als u de site van Terre des Hommes bezoekt: u kunt geld geven. Daarom staat er op iedere pagina een ‘donatieknop’.

Soms kunt u ook vrijwilliger worden. De meeste vrijwilligers – zo’n 1200 - werken in de winkeltjes van Terre des Hommes. Een enkeling geeft voorlichting op scholen. In deze winkels worden tweedehands goederen, ingebracht door particulieren, uitgezocht en weer doorverkocht. Er zijn 27 van deze winkels. Als u in een van deze steden met een winkel woont, kunt u dus ook steun geven door er oude, maar nog goede spulletjes in te leveren. U kunt daarbij denken aan oude boeken, cd's, speelgoed, kleding voor kleine kinderen, serviesgoed en bijv. sieraden. Groot meubilair is niet handig omdat de winkeltjes daarvoor niet groot genoeg zijn.

Is Terre des Hommes een goede en betrouwbare organisatie?

Een belangrijke vraag, want mensen willen vaak best geld geven als ze er maar zeker van zijn dat dat geld ook goed terechtkomt. Bovendien hebben veel mensen behoefte aan concrete voorbeelden van de hulpverlening.

Terre des Hommes komt zeker aan die behoeften tegemoet. Door de voorbeeldprojecten op de site en door veel informatie te verstrekken via de site en via hun blad ‘Terra Magazine’.

Ook de werkwijze van de organisatie maakt een goede indruk: samenwerken met zusterorganisaties in andere landen en projecten uitvoeren via lokale partners. En keer per 2 jaar worden de financiën doorgelicht. Van het gedoneerde geld komt 72 % bij de projecten zelf terecht. Met de rest van het geld wordt de organisatie zelf draaiende gehouden.

Tot slot kunt u op de site zien dat de organisatie voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen, waaronder het voor goede doelen belangrijke CBF-keurmerk.

Conclusie

Nu u weet wat Terre des Hommes doet en hoe zij werken, kunt u hopelijk beter inschatten of het geld dat u doneert ook echt goed terecht komt.
© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microkrediet of microfinanciering?Een magisch woord in ontwikkelingssamenwerking is microkrediet. Deze term is niet alleen inmiddels alom bekend, het is o…
Welk goed doel moet ik steunen?Welk goed doel moet ik steunen?Met vele goede doelen is het moeilijk een keuze te maken wanneer je eenmaal hebt besloten geld te doneren. Kies je voor…
Frans: de vraagzinFrans: de vraagzinEen vraagzin is een zin waarin een vraag gesteld wordt. Je hebt vraagzinnen in alle talen en dus ook in het Frans. Het m…

Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Zuinig met uw waterverbruik en tips om geld uit te sparenZuinig met uw waterverbruik en tips om geld uit te sparenOf u nu wilt besparen vanwege ons milieu of omdat uw financiële situatie 'een dubbeltje op zijn kant is', de bezuiniging…
Bronnen en referenties
  • www.terredeshommes.nl
  • www.terredeshommes.org
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.