Zuinig met uw waterverbruik en tips om geld uit te sparen

Zuinig met uw waterverbruik en tips om geld uit te sparen Of u nu wilt besparen vanwege ons milieu of omdat uw financiële situatie 'een dubbeltje op zijn kant is', de bezuinigingstips blijven dezelfde. Water besparen kan met technische snufjes, maar gewoon zuinig zijn met water werkt ook en dat vereist geen investeringen. Minder warm water en minder heet water gebruiken, leveren dan ook nog eens een lager energieverbruik en een lagere energierekening op. Misschien jammer voor uw energieleverancier, maar goed voor uzelf en ons milieu. De tips zijn geordend per vertrek in huis. Ook binnen uw bedrijf zijn er mogelijkheden.

Water besparen op de wc

 • Hebt u nog een ouderwetse, hoog opgehangen stortbak in de wc, dan kunt u besparen op het spoelwater door een baksteen in de stortbak te leggen.
 • Heeft uw toilet een laag waterreservoir, dan kunt u het toilet doorspoelen met sop opgevangen uit de wasmachine of met regenwater of met water waarin u uw groenten heeft gewassen.
 • Heeft uw wc een modern, laag waterreservoir, dan zitten er vaak al twee spoelknoppen op: een voor een grotere hoeveelheid water en een voor een kleinere hoeveelheid water. Wees consequent in het gebruik. Ook nu kunt u natuurlijk weer spoelen met al gebruikt water.

Besparen in de badkamer

 • Heeft u een douche, douch dan minder lang of minder vaak. Minder vaak douchen? Ja, u kunt zich ook bij de kraan wassen! U wordt net zo schoon, maar u verbruikt veel minder water. Vroeger ging trouwens iedereen maar een keer per week in de teil.
 • Heeft u een ligbad? Laat het bad minder vol lopen dan u gewend bent en ga minder vaak in bad. Ga alleen in het ligbad als u zeeën van tijd hebt en u zichzelf eens echt wil verwennen. Ondertussen mijmert u rustig over andere, voordeliger manieren om uzelf te verwennen
 • Op douchen en baden valt ook water te besparen omdat u uw haar echt niet iedere dag hoeft te wassen. Als u uw haar iedere dag wast, profiteert alleen de fabrikant van de shampoo daarvan en wordt uw haar alleen maar sneller vet.
 • Als u gewend bent lekker heet te douchen, verlaag dan de temperatuur. Gunstig voor energieverbruik en energienota. Bovendien is het beter voor uw huid en heeft u ook nog eens minder huidverzorgingsproducten nodig!

Het washok

Bij het wassen met uw wasmachine, kunt u ook water besparen.
 • Vang het sop van het spoelen op en gebruik het bijvoorbeeld om uw stoepje te boenen of om de wc mee door te spoelen.
 • Was alleen met een volle wasmachine.
 • Kijk of uw machine een spaarprogramma heeft dat minder water verbruikt dan andere wasprogramma’s. Veel moderne wasmachines hebben ecoprogramma’s
 • U kunt ook eens uw kleding alleen luchten. Niet ieder shirtje hoeft iedere dag gewassen te worden.
 • U kunt ook minder warm wassen. Dan gebruikt u niet minder water, maar wel minder energie en krijgt u van uw energiebedrijf een lagere energierekening!

De keuken

Ook hier kunt u uw slag slaan door de volgende tips op te volgen.
 • Laat de kraan niet onnodig lopen als u uw tanden poetst, maar gebruik een bekertje water om uw mond te spoelen.
 • Als u uw handen wast, maak dan uw handen en de zeep even nat, draai de kraan dicht, was uw handen goed en spoel ze daarna pas af.
 • Wees ook zuinig met water bij het koken. Vaak staat er in een recept “opzetten met ruim water”. Hoeveel water is dat? Kijk eens of het niet met minder kan dan u gewoonlijk doet. Het is handig om dit met een maatbeker te controleren. Zet bijvoorbeeld eerst de aardappelen op met 1 liter water, dan met 9 deciliter, 8 deciliter… tot het echt niet meer met minder water kan. Bovendien in koken met minder water gezonder!
 • Leg steeds het deksel op de pan tijdens het koken. Zo verdampt er minder water. Tegelijkertijd verbruikt u minder gas of elektriciteit.
 • Was niet ieder bordje apart af maar wacht tot u een aardige stapel afwas op uw aanrecht heeft staan. Echt, het scheelt water.
 • Wast u af in een teil? Let dan eens op of uw teil niet te groot is. Een grotere teil leidt al gauw tot een groter waterverbruik.
 • Heeft u een vaatwasmachine? Doe de afwas dan alleen als uw vaatwasser vol is.

Nog een mogelijkheid: was eerst de minst vuile dingen af en bewaar de vetste pannen tot het laatst. Zo voorkomt u dat u halverwege het afwassen schoon water nodig hebt. En: maak een vette koekenpan eerst schoon met wat keukenpapier voor u de pan in het sop stopt.

De huiskamer

 • Hebt u planten in de huiskamer, geef ze dan water met het water waarin u de groenten heeft gewassen of met regenwater. Dat geldt natuurlijk ook voor al uw planten in alle andere vertrekken!
 • Voor veel planten is een keer per week water geven voldoende. Zeker als u veel cactussen of vetplanten heeft!

De tuin

Het mag dan geen ‘vertrek’ zijn, maar ook in de tuin kunt u water en geld besparen.
 • Geef alleen water als het echt nodig is. Gelukkig valt er regelmatig water uit de hemel.
 • Vang regenwater op in een regenton voor droge tijden.
 • Plant bodembedekkers: hoe dichter uw tuin begroeid is, des te minder water er verdampt.
 • Ook uw tuin kunt u water geven met het water waarin u uw groenten heeft gewassen.
 • Afgekoelde kruidenthee die over is, kunt u ook in de tuin gebruiken.
 • Gebruik een gieter want met een gieter kunt u preciezer water geven dan door te sproeien. Alleen voor een grasveld is sproeien handig, maar let dan wel op hoe lang u uw sproeier laat aanstaan.

De garage

Hier kunt u besparen bij het wassen van uw auto, motor, brommer, fiets of scooter.
 • Gebruik een emmer met sop in plaats van een waterslang. Echt, als u steeds een emmer schoon water moet halen, gebruikt u vanzelf minder water.

Tips die gelden voor alle vertrekken

Voor alle ruimten (met of zonder ramen) geldt dat u zuinig kunt zijn met water door ‘zuinig’ schoon te maken. U hoeft echt niet iedere week de ramen te zemen.
 • Kijk eens of een halve emmer water in plaats van een hele voldoende is. Wees tegelijkertijd zuinig en voorzichtig met schoonmaakmiddelen. Ook dat scheelt geld en u vervuilt het gebruikte water minder.

Conclusie over het verbruiken van minder water in huis of bedrijf

Of het nu gaat om onnodige verspilling van zoet water of om uw geld of om beiden, goed op uw waterverbruik letten is altijd waardevol. Als u dan ook nog eens uw verbruik van warm water beperkt, bespaart u ook nog op uw energieverbruik en energierekening!

Lees verder

© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op energie: besparingen zonder investeringenBesparen op energie: besparingen zonder investeringenDoor energie te besparen verlaag je je energierekening. Voor sommige besparingen moeten flinke kosten gemaakt worden, ma…
Van energieleverancier wisselenVan energieleverancier wisselenEr kunnen verschillende redenen zijn om van energieleverancier te wisselen maar doorgaans is een hoge energierekening de…
Hoe verspil ik minder water?Tegenwoordig begint de prijs van water al serieus de lucht in te gaan. En we vinden het maar normaal dat het uit onze kr…

Terre des Hommes stopt kinderuitbuiting!Terre des Hommes stopt kinderuitbuiting!Wie vermoedt dat achter het kleine winkeltje in het hart van Leiden met tweedehandsspulletjes een nationale organisatie…
Waterverbruik in de landbouw en veehouderijWaterverbruik in de landbouw en veehouderijHet wereldvoedselprobleem wordt steeds groter, maar wat is nu eigenlijk het achterliggende probleem? Er is immers nog ru…
Bronnen en referenties
 • Het artikel is gebaseerd op de eigen ervaring van de auteur en op vrijwilligerswerk en werk bij diverse natuur- en milieuorganisaties.
 • Een dubbeltje op zijn kant, Annemarie van Gaal en John Williams
Reactie

Rick Veldhuis, 30-11-2017
Geweldig artikel! Moet in de kranten worden gepubliceerd! Wij zelf gebruiken al jaren regenwater in het toilet. Maar ook in de tuin. Geeft een geweldig gevoel dat er zoveel drinkwater kan worden bespaard.

Het water is trouwelijk veel te goedkoop. Daarom zijn de gebruikers niet te beïnvloeden om het bewuster te gaan doen! Drinkwater in zo kostbaar! Reactie infoteur, 04-12-2017
Dank u wel voor het compliment!

Ik denk dat u een punt heeft. Misschien zouden mensen idd zuiniger zijn met water als het prijskaartje duidelijker en duurder was.

Hartelijke groeten, Desirée van Keulen

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.