Als de computer je leven regeert

Als de computer je leven regeert Strikt genomen is de meerderheid van de mensen verzot op nieuwe elektronische gadgets en daarom wordt er continu zoveel geproduceerd, er is gewoon meer dan voldoende markt voor. Steeds meer, geavanceerder en vooral sneller. We willen de hele wereld in enkele seconde op onze (zak)computer hebben. Voor minder doen we het niet meer.

Onder controle

Dat het zo’n vlucht zou nemen, konden we ons in de tachtiger jaren nog niet voorstellen. Op de zaak met de computer aan de slag en daarna ook een computer voor thuis, dat was het wel zo’n beetje. Natuurlijk begonnen de mobiele telefoons ook populairder te worden, maar niet voor schoolgaande jeugd. Meer vanuit het zaken leven. Logisch ook, want het kostenplaatje was natuurlijk wezenlijk anders dan het huidige.

Maar gaande weg kwam internet en dat heeft een enorme impact gehad, want toen was plots de hele wereld met enkele toetsen binnen bereik. En niet veel later werd thuiswerken “gewoon” … althans gewoon voor wat betreft de mogelijkheden, nog niet voor wat betreft de toepassing. Want nog steeds hebben relatief veel werkgevers “moeite” met thuiswerken, zeker voor een aantal functies (als deze niet direct in productiviteit te meten zijn bijvoorbeeld).

De vlucht nam ons mee

Maar de vlucht binnen deze elektronica heeft ons meegenomen en dwingt ons haast een richting op. Dit maakt dat sommige mensen zich er niet meer senang bij voelen. Als je kijkt wat allemaal in de kleine handzame computer kan, bevat dat zomaar een belangrijk deel van je leven. Een aantal van de zaken die je regelmatig gebruikt:
  • bereikbaarheid (!)
  • adressenbestand
  • agenda
  • calculator
  • notitieboek
  • radio
  • camera
  • foto’s
  • rekeningbeheer bij de bank
  • nieuws online

En dan “moeten” we zoveel…

Strikt genomen kan je tas dan misschien wel een maatje kleiner, maar het is ook zo vanzelfsprekend geworden dat je dus altijd bereikbaar bent, je geacht word altijd van alle nieuws op de hoogte te zijn (alsof je continu je nieuwsfeiten checkt), je agenda met die van de zaak synchroniseert en als het even kan ook met die van je partner. Je moet betalen bij de bank als je op de “ouderwetse” (papieren)manier geld wilt overmaken … als het überhaupt nog kan. Als je je foto’s niet ergens op een back up bestand hebt staan, je bij een crash, diefstal of verkeerde download zomaar je dierbaarste foto’s kwijt bent. En ga zo maar door.

Dat maakt dat we langzaam doorschieten in de elektronica die we als een verlengde van onszelf zien en het vervelende is, deze is niet meer weg te denken. We kunnen niet meer zonder en daarmee hebben we een begin gemaakt met het leidende aspect van electronica.

Terug naar jezelf

Terug naar jezelf klinkt mooi en misschien wel zweverig, maar is niets van dit alles. Het gaat er alleen om dat je terug gaat naar je eigen oorspronkelijke waarde. Dat je gevolg geeft aan je buikgevoel en niet alleen naar wat de beurs zegt (bijvoorbeeld tijdens het zaken doen), maar dat je ook een moment hebben dat je niet bereikbaar wilt zijn en even geen nieuws hoeven te weten. Vanavond bij het NOS journaal is vroeg genoeg en ga zomaar door.

Lef

Hoewel we allemaal weten dat we die telefoon met een druk op de knop uit kunnen zetten, doen we dat meestal niet. Is daar een dosis lef voor nodig? Het lijkt van wel … en dat maakt het feitelijk de omgekeerde wereld, want wie bepaalt nu of je bereikbaar bent of andere in je agenda kunnen kijken c.q. er afspraken in kunnen plaatsen en of je wilt weten wat er in de wereld aan de hand is?

Maar zo is het niet, want het merendeel van de mensen kijkt vreemd op als je zegt een nieuwsfeit niet te weten of dat je bewust een tijdje niet bereikbaar bent geweest. En daar heeft maar een heel klein deel een antwoord op in de trend van … “daar had ik even geen zin in”. We belanden meestal in de verontschuldiging en waarom? Omdat we er anders niet bijhoren? We voor ouderwets versleten worden of voor digibeten? En zo ja, wat dan nog?

Tot slot

Als je iets niet wilt zeg je normaal toch ook “nee” … waarom dan niet als het om deze zware en impactvolle belasting gaat die computer heet?
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Wanneer je thuis veel met je computer bezig bent, dan kun je je afvragen of je deze 's-nachts gewoon kan laten aanstaan…
Reinigen: schoonmaken van de computerReinigen: schoonmaken van de computerHet is met enige regelmaat om uw pc te laten schoonmaken. Dit komt omdat zich in een computer snel veel stof kan verzame…
Computerpioniers: ABC, EDVAC en ENIACComputerpioniers: ABC, EDVAC en ENIACDe ontwikkeling van onze moderne computer kent heel wat pioniers, in de ontwikkeling van computers zijn heel wat besliss…
Computer schoonmakenComputer schoonmakenHet schoonmaken en schoon houden van de computer en dan met name de fysieke hardware, zorgt er voor dat de pc goed blijf…

Zonder verliezers geen winnaar, en zonder de dood geen levenmijn kijk opZonder verliezers geen winnaar, en zonder de dood geen leven"Wat een geluk dat mij (ons) dat niet overkomt", een uiting van opluchting, en tevredenheid over de eigen situatie, die…
Een reünie organiserenEen reünie organiserenHet organiseren van een reünie kan wat tijd kosten maar het kan hartstikke leuk uitpakken, wat kan men zich nog herinner…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.