Je rijbewijs halen op je 17e
Vanaf 1 november 2011 heb je de mogelijkheid om op je 17e te beschikken over een rijbewijs. Als je 16 bent kun je al beginnen met lessen. Dit alles is slechts een experiment, maar als dit werkt wordt deze regeling definitief ingevoerd in Nederland.
Je rijbewijs halen op je 17e is mogelijk sinds 1 november 2011. Als je 16 bent kun je je theorie-examen gaan halen. Met 16,5 kun je met rijlessen beginnen. Op je 17e kun je je rijbewijs halen en tot je 18e jaar mag je alleen onder begeleiding autorijden. Als dit project slaagt zal er in de kamer besproken worden om deze regeling definitief in te voeren. De proef loopt zeker nog tot 2015.
Begeleiding
Niet iedereen kan zomaar je begeleiding zijn tijdens het autorijden. Je moet namelijk een begeleiderspas hebben en daar mogen maximaal vijf personen op vermeldt staan die je begeleiding mogen zijn. Deze moeten voldoende rijervaring hebben en volwassen zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders zijn. Wanneer je op je 17 gepakt wordt zonder begeleiding kun je gelijk je rijbewijs inleveren en mag je vanaf je 18e weer opnieuw beginnen, zowel theorie als praktijk. Op de website www.2todrive.nl kun meer informatie vinden en tevens kun je daar de begeleiderspas aanvragen.
Waarom deze verandering?
Waarom wordt dit nu getest in Nederland? De reden hiervan is dat er in het buitenland al verschillende landen zo'n soort regeling hebben en deze schijnt te werken tegen het hoge aantal ongelukken onder jongeren. Hoewel jongeren maar een klein deel van alle weggebruikers uitmaken zijn ze wel bij ruim 20% van alle ongelukken betrokken. Jongeren hebben namelijk nog niet voldoende rijervaring en rijden soms onverantwoord rond. Het plan is om jongeren eerder hun rijbewijs te laten halen zodat ze daarna ongeveer een jaar lang nog onder begeleiding kunnen rijden en zo ervaring opdoen met een ervaren iemand naast zich.
Buitenland
Het is natuurlijk al bekend dat je in Amerika op je 16 al mag autorijden, maar zo zijn er nog meer landen. Neem bijvoorbeeld Duitsland, daar geldt zo'n zelfde regeling en dat schijnt heel goed te werken. In Duitsland is rijden onder begeleiding ingevoerd sinds 2005. Daar begaan jongeren 20% minder overtredingen en veroorzaken ze 30% minder ongevallen.
Weetje: Het rijbewijs wat je haalt op je 17e is niet geldig in het buitenland. Dit wordt pas geldig vanaf je 18e.
Als je je rijbewijs hebt gehaald moet je wel even opletten of de auto waar je in rijdt ook goed verzekerd is en dat de verzekeringsmaatschappij op de hoogte is dat dit voertuig wordt bestuurd door een 17-jarige. Bij de huidige autoverzekeringen wordt hier namelijk geen rekening mee gehouden. Als je voldoet aan de regels van 2toDrive en de eigenaar van het voertuig op de hoogte is van het gebruik, is het geen probleem. Dan is deze auto gewoon verzekerd als er een 17-jarige bestuurder in rijdt.