Loondoorbetaling bij bedrijfssluiting voor uitzendkrachten

Loondoorbetaling bij bedrijfssluiting voor uitzendkrachten Hier kun je alles vinden over loondoorbetaling voor uitzendkrachten tijdens de feestdagen en tijdens een bedrijfssluiting. Ook kun je vinden aan welke eisen je moet voldoen om recht te hebben op WW tijdens een uitzendovereenkomst.

Uitzendovereenkomst fase A en bedrijfssluiting

Veel uitzendkrachten krijgen er ook dit jaar weer mee te maken. Tussen Kerst en Oud en nieuw sluiten veel bedrijven hun deuren. De vaste medewerkers van het bedrijf krijgen vaak gewoon doorbetaald. Voor uitzendkrachten met een Fase A overeenkomst ontstaan hierdoor geregeld problemen. Zij krijgen immers als uitzendkracht niet doorbetaald tijdens de bedrijfssluiting. Dit betekent in de praktijk dat zij dan enkele dagen of weken zonder inkomen zitten. Terwijl ze wel recht op loondoorbetaling hebben bij bedrijfssluiting.

Doorbetaling uitzendkrachten met feestdagen

Bij een fase A overeenkomst krijg je enkel de wettelijk erkende feestdagen doorbetaald naar rato van de aflopen 13 weken. Dit houdt in dat als Eerste Kerstdag op een woensdag valt en de uitzendkracht normaliter op woensdag vrij is dat hij geen doorbetaling van het loon krijgt. Werkt hij normaal wel op woensdag en heeft hij de afgelopen dertien weken op woensdag gewerkt dan krijgt hij het loon volledig doorbetaald. Heeft hij bijvoorbeeld maar op vijf van de dertien voorgaande woensdagen gewerkt heeft hij recht op 5/13 dagloon. Dus belangrijk bij de vraag of je loon wordt doorbetaald tijdens de feestdagen is: Had ik normaal gesproken moeten werken als deze dag geen feestdag was geweest.

Geen doorbetaling van het salaris voor uitzendkrachten met een fase A overeenkomst

Als een bedrijf sluit zonder dat er sprake is van een feestdag heeft een uitzendkracht in de regel gewoon pech gehad. Het betreft hier geen definitieve sluiting maar een sluiting van enkele dagen rond de feestdagen. Hij zal hier voor zijn vakantiedagen moeten gebruiken of een WW uitkering aanvragen voor deze periode. Veel uitzendkrachten weten dit niet van tevoren en komen hier door in de financiële problemen. Maar gelukkig biedt de sociale zekerheid een passende oplossing voor dit probleem.

WW aanvragen voor uitzendkrachten bij bedrijfssluiting

Als je een lopende uitzendovereenkomst gedurende de periode van bedrijfssluiting hebt, kun je er voor kiezen een WW-uitkering aan te vragen gedurende deze periode. Om dit te kunnen doen moet je wel aan de eisen voor een WW uitkering voldoen.

  • Je bent jonger dan 65 en werkte voor een werkgever. ( een uitzendbureau is ook een werkgever )
  • Je moet meer dan 5 uur per week werken
  • Je bent die periode ook daadwerkelijk beschikbaar voor een nieuwe baan
  • In de voorgaande periode heb je binnen 36 weken 26 weken gewerkt
  • De werkloosheid is buiten je schuld om

Indienen van de aanvraag

Dit betekent in de praktijk dat je als uitzendkracht inkomsten kunt hebben in de tussenliggende periode dat een bedrijf tijdelijk dicht gaat. Via de site van het UWV kun je de aanvraag indienen ook kun je langs gaan bij een van de UWV kantoren. De mensen die hier werken kunnen je helpen of ondersteunen bij het indienen van de aanvraag. In de meeste gevallen wordt een dergelijke aanvraag gehonoreerd.

Loondoorbetaling uitzendbureau bij feestdagen

Let er wel op dat je niet dubbel uitbetaald krijgt. Dus dat het uitzendbureau de feestdag uitbetaalt en je ook WW krijgt over deze dagen. Dit is in beginsel niet wenselijk omdat je anders weer een deel van de WW uitkering terug dient te betalen.
© 2009 - 2023 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fasensysteem NBBU: fasen NBBUAls je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fas…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…
Uitzendbureau beginnenUitzendbureau beginnenVoor het starten van een uitzendbureau heb je sinds 1998 geen vergunning meer nodig. Iedereen kan in principe een uitzen…
Soorten van de uitzendovereenkomstAls uitzendkracht krijg je te maken met de verschillende soorten uitzendovereenkomsten. Zo zijn er verschillende soorten…

Informatie over het aanvragen van een uitkering na ontslagInformatie over het aanvragen van een uitkering na ontslagNiemand zit er echt op te wachten maar toch kan het iedereen overkomen, je krijgt ontslag en bent vanaf dat moment werkl…
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.