Welke beha-maat heb ik?

Welke beha-maat heb ik? Knellende beha's, los zittende beha's, jeukende beha's, schurende beha's. Dit zijn over het algemeen aanwijzingen dat je beha niet goed zit. 80 procent van de vrouwen die een beha draagt, draagt de verkeerde maat beha. Vaak komt dit door schaamte of geen tijd om je door een medewerkster van een lingeriewinkel je op te laten meten, en je beha-maat te laten bepalen. Een verkeerde maat beha kan vele klachten veroorzaken zoals: hoofdpijn en klachten van de rug en nek. Vaak kopen en dragen vrouwen jaren achter elkaar dezelfde maat beha. Maar een beha-maat verandert toch wel een aantal keer in je leven. De oorzaak hiervan kan zijn is een zwangerschap, afvallen, aankomen en sporten. Een goede beha hoort eigenlijk als een 2e huid om je heen te zitten. Daarom is het belangrijk om 1 keer per jaar je beha maat op te (laten) meten. Hoe je de perfect zittende beha kunt kopen? Zo kun je dat doen.

Zelf beha-maat opmeten

Je beha-maat kan je heel makkelijk zelf opmeten. De spullen die je daar voor nodig hebt zijn:
 • Centimeter
 • Papier
 • Pen
 • Spiegel

Zo meet je de juiste beha-maat op. Meet eerste de onderwijdte. De onderwijdte loopt van je rug rondom tot direct onder je borsten. Zorg er voor dat de meetlint strak maar niet knellend rond je lichaam legt en adem uit tijdens het meten. Zorg hierbij ook voor dat de centimeter voor en achter op dezelfde hoogte is, kijk hiervoor in de spiegel. Noteer nu eerst het aantal centimeters.

Meet nu je bovenwijdte. Dit gaat het zelfde als de onderwijdte, maar je meet nu de volste gedeelte van je borsten. Meestal is dit op de tepels. Noteer hier ook het aantal centimeters van.

Een beha bestaat uit 2 verschillende maten. Namelijk je omvangsmaat (de cijfers) en de cupmaat (de letter).

Neem nu het getal van je onderwijdte. Is deze 83 centimeter dan is jou beha-maat 80 of 85. Nu gaan we je cupmaat berekenen. Neem de maat van je bovenwijdte en trek daarbij de onderwijdte van af. Stel je komt op 17 centimeter uit, dan is jou cupmaat C. In het onderstaande tabel kun je zien welke cupmaat jij hebt.

centimercupmaat
10-12AA
12-14A
14-16B
16-18C
18-20D
20-22E
22-24F
24-26G
26-28H

Beha kopen

Nu je je beha-maat weet, kun je een mooie beha gaan kopen. Maar houd er rekening mee dat de bovenstaande tabel een richtlijn is. Per merk kan een beha een andere maat hebben. Wil je echt de juiste beha kopen, dan kan je het beste in een lingeriewinkel je maat laten opmeten en ook in de lingeriewinkel de beha gaan passen. Dan kunnen de verkoopsters kijken of de beha daadwerkelijk goed bij je zit.

Pas de beha

Als je een mooie beha hebt uitgezocht, moet je deze natuurlijk even passen. Hoe doe je dit het beste? Trek de beha aan en maak deze vast op de middelste sluiting. Ga eerst even na hoe de beha over het algemeen zit. Knellen er bandjes? Zit de beha niet te te strak of te los? Ook mogen je borsten niet te los in de cup zitten (ruimte tussen je borst en de cup= te grote cupmaat), maar ze mogen er ook niet uit puilen (te kleine cupmaat). Controleer nu even of de beugels van de beha ook goed zitten. De beugel moet aan de binnenkant bijna op het borstbeen of bijna op het borstbeen komen. De buitenkant van de beugel komt vlak tot onder je oksel. Druk nu nog even op de beugel. Merk je dat er een gedeelte van je borst onder de beugel zit, dan is deze beha te klein voor jou. Ga tot slot even voorover gebogen staan en schud even met je borsten. Blijven je borsten mooi in de beha zitten dan is de maat goed.

Verschillende soorten beha's

Er zijn verschillende soorten en merken beha's. Er zijn merken die jou echt niet goed zullen zitten. Probeer daarom dan ook altijd verschillende maten en verschillende merken. Stel je komt uit op maat 75-C en je vind deze net te krap zitten, probeer dan van dezelfde merk maat 80-B of van een ander merk 75-C. Je zult zien dat sommige maten heel dicht bij elkaar zitten. Maar als de beha niet lekker zit kan het ook zijn dat je de verkeerde type beha aan hebt. De type beha's die er onder andere zijn, sport beha, t-shirt beha, balconnette beha (beha waarvan de cup lager over de borst loopt en de beha bandjes zitten verder aan de zijkant), en de hele cup beha (omvat de gehele borst). Heb je peervormige borsten dan zal je een balconnette beha waarschijnlijk het beste passen. Heb je ronde borsten dan pas je vrijwel iedere type beha.

Tips

 • Als je niet al te grote of zware borsten hebt, dan kan je ook een beha zonder beugels nemen.
 • Beha's met beugels ondersteunen beter en is dus beter als je grote of zware borsten hebt.
 • Gebruik tijdens het sporten een speciale sportbeha. Deze zitten wat strakker maar hebben meestal geen beugels. Sporten is hierdoor comfortabeler.
 • Pas geen beha's vlak voor of tijdens je menstruatie. Je houdt dan meer vocht vast en je borsten kunnen wat groter zijn dan normaal.
 • Laat je, of doe het zelf, af en toe opnieuw opmeten. Je beha-maat kan in de loop van tijd veranderen.
© 2011 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kies voor een mooie en goed passende behaIn deze tijd is lingerie een belangrijk onderdeel van de mode en de dagelijkse kleding. Er zijn veel winkels die tegenwo…
Welke beha kies jij?Welke beha kies jij?Beha's zijn er in alle soorten en maten, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen welke nou het best bij jou past. De ee…
Goed passende behaEen goede beha geeft ondersteuning aan de borsten, zodat deze niet gaan hangen. Verder zorgt een beha ervoor dat de bors…
Welke lingerie past het best bij mij?Iedereen is anders, sommige mensen zijn lang en slank, anderen kort en vol. Dus, bij iedereen past ook andere lingerie h…

Een jaartje naar het buitenland goed voor carrièreEen jaartje naar het buitenland goed voor carrièreNa afronding van de opleiding, kiezen jongeren er vaak voor om niet direct aan het werk te gaan in hun vakgebied in Nede…
AgendasettingtheorieAgendasettingtheorieDe agendasettingtheorie houdt in dat de macht van de media ligt in de selectie van onderwerpen waarover ze berichten. De…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • www.hoedoe.nl
Reactie

M. Daniel, 14-04-2014
Mag ik wat vragen me bh maat is 80D,maar hoe komt het dan dat ook een 75E ook bij me past.Welke maat volgt na die 80D? Reactie infoteur, 15-04-2014
Beste M.Daniel
Je kunt tussen twee maten inzitten. Ook erg afhankelijk welk merk je hebt. Het ene merk valt nu eenmaal anders als het andere.
tussen 80 en 75 zit het verschil in de omvangsmaat. In D en E de cupmaat.

Na 80D komt 80DD of E

Groetjes Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 09-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.