De wereld verandert
De wereld om ons heel verandert. De tijd gaat door en nieuwe ontwikkelingen vliegen ons om de oren. Tieners en adolescenten kijken hier niet echt raar van op. Zij zijn het gewend om in een wereld te leven met voortdurend nieuwe gadgets en uitvindingen. De dertigers van nu en zeker de ouderen in de samenleving weten nog hoe het was voor internet, of zelfs de televisie. In dit artikel krijgt u een beknopt overzicht van de veranderingen van de afgelopen 50 jaar.
Voorzieningen voor ouderen
Onder leiding van Willem Drees, ook wel 'Vadertje Drees' genoemd, kwam er in 1956 de AOW. AOW betekent Algemene Ouderdomswet. De AOW zorgde voor de ouderen boven de 65 jaar. Zij kregen vanaf toen een uitkering van de staat. Voor die tijd beschikten zij zelf meestal niet over een pensioen (dat werd toen nog niet opgebouwd), en zorgden familieleden voor de ouderen. Na jarenlang hard werken konden zij dus niet echt genieten van hun 'oude dag'.
Tegenwoordig willen ze de voorziening van ouderen veranderen. De AOW-leeftijd moet omhoog, omdat mensen in de wereld van nu veel ouder worden dan vroeger. Ook vergrijst de samenleving, wat inhoudt dat er iets moet veranderen op AOW-gebied.
De televisie
In de jaren zestig was de familie Philips de grote kracht achter de invoering van de televisie in Nederland. Rond 1961 waren er al 1 miljoen toestellen in gebruik en kon men zo'n 20 uur per week televisie kijken. Omstreeks 1970 had bijna elk huishouden een televisie. De meeste televisies waren toen nog zwart-wit, maar ook in deze tijd waren er al enkele voorlopers met een kleurentelevisie. Vanaf 1985 beschikten de meeste huishoudens over een kleuren exemplaar.
Tegenwoordig beschikken, gemiddeld zien, de huishoudens over 1 tot 2 televisies. Dit zijn echter niet allemaal grote beeldbuizen, want de flatscreens heeft in veel huizen al zijn eigen plekje veroverd. Ook kan men tegenwoordig op de meeste zenders van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat genieten van diverse programma's. Enkele zenders zenden zelfs 24 uur per dag uit. Een hele verandering dus in vergelijking met Nederland rond de jarig 60 en daarvoor.
Multiculturele samenleving
Na 1945 werd Nederland een emigratieland en trokken de Nederlanders weg richting Australië, Canada, enzovoort. Vanaf de jaren zestig kwam er een actief immigratiebeleid waardoor er, naast de immigranten uit voormalig Nederlands-Indië, ook mensen vanuit Italië, Spanje en bijvoorbeeld Turkije naar Nederland trokken om te gaan werken als gastarbeider. Hierdoor is Nederland een veelkleurig land geworden. Deze veelkleurigheid is ook te danken aan het opheffen van de Europese grenzen en het asiel bieden aan politieke vluchtelingen.
Net als de diversiteit aan stromingen binnen het christendom, kent Nederland vanaf 2000 ook deze diversiteit aan stromingen binnen de Islam. De minaret en ook de opkomst van Islamitische scholen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij.
Europese gemeenschap
- 1951: EGKS: Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.
EGKS tekende het Verdrag van Parijs = handel tussen de grondstoffen kolen en staal.
Dit verdrag werd ondertekend door: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië.
- 1957: EEG: Europese Economische Gemeenschap.
EEG tekende het Verdrag van Rome = vrije handel in alle producten tussen de 6 landen van de EGKS.
In de loop der jaren veranderde de afkorting EEG naar EG, dat Europese Gemeenschap betekent.
- 1973: Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland kwamen bij de EG.
- 1981: Griekenland kwam erbij.
- 1986: Ook Spanje en Portugal voegden zich bij de EG.
- 1995: Oostenrijk, Zweden en Finland werden ook lid. Dit bracht het aantal landen op 15.
- 2002: Een nieuwe munteenheid: de euro (€) werd ingevoerd.
- 2004: De grootste uitbreiding, met 8 landen uit het voormalig Oostblok en daarbij ook Cyprus en Malta.
- 2007: EG tekende het Verdrag van Lissabon = afschaffing pijlerstructuur en verder onder 1 noemer: de Europese Unie (EU).
Computergebruik en internet
Begin jaren tachtig kwam de computer al in enkele Nederlandse huishoudens terecht. Vaak was het dan nog voor beroepsmatig gebruik. Met de opkomst van het internet, begin jaren negentig, werd het computergebruik fors meer. Vooral door de overheid en de onderwijstak werd dit netwerk van computers gebruikt. Vanaf 1996 was het beschikbaar voor algemeen publiek.
Mobiele telefoon
Een mobiele telefoon is een apparaat waarmee men draadloos kan telefoneren. Dit telefoneren moet wel plaats vinden binnen een netwerk van antennes. Begin jaren negentig werd dit apparaat vooral gebruikt door zakenlieden, belangrijke mensen. Wanneer u echter tegenwoordig op straat eens rondkijkt, ziet u dat de meeste mensen, zelfs al van tiener af aan, over een mobiele telefoon beschikken.
Sociale media
Een plek waar men online sociale contacten kan onderhouden, dat zijn sociale media. Mensen kunnen op deze platforms allerlei kennis met elkaar uitwisselen. Ook kan men bij bijvoorbeeld
Twitter of
Hyves, dit zijn voorbeelden van sociale media, ervaringen delen met anderen. Met een minimale tussenkomst van een redactie, verzorgt de gebruiker de inhoud.
De ontwikkelingen zijn al zover dat de sociale media via de mobiele telefoon kunnen worden bijgehouden. Dat kon met 50 jaar geleden toch nooit bedenken, dat we in 2011 op deze manier met elkaar contacten zouden onderhouden.
De wereld verandert
De wereld verandert, de tijd gaat snel! Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Een kind van nu, is anders dan een kind van 50 of zelfs 100 jaar geleden. Ook verandert het zijn van een tiener, puber, adolescent of volwassene. We hebben andere verwachtingen van deze ontwikkelingsfases en we gedragen ons anders. Maar zijn al deze veranderingen wel positief geweest? Denkt u eens na over onze samenleving over 50 jaar. Gaan wij dan nog steeds sociaal vaardig met elkaar om, of kennen we dan onze buren niet meer en wordt er van kinderen verwacht dat ze zich gedragen als adolescenten? Hebben we dan een robot thuis die ons bedient? Tja.....zijn veranderingen wel altijd verbeteringen?