De invloed van lawaai

De invloed van lawaai Een plek van absolute stilte is nog maar moeilijk te vinden. Overal om ons heen worden onze zintuigen geprikkeld door het geluid van apparaten, de mensen om ons heen, de geluiden van de straat en ga zo maar door. Natuurlijk is het fijn om een mooi muziekstuk te beluisteren, maar teveel geluidsprikkels, waaraan we momenteel worden blootgesteld, is ook niet goed. Dit heeft zeker invloed op ons gedrag.

Onze houding ten opzichte van lawaai

Wanneer men ontspannen in de tuin een boek zit te lezen en vervolgens besluit de buurman te gaan timmeren en zagen, dan is de kans groot dat men geïrriteerd raakt en allang niet meer ontspannen in die heerlijke stoel dat boek zit te lezen. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat lawaai agressief gedrag kan ontlokken, onze houding ten opzichte van anderen negatiever wordt en onze behulpzaamheid verminderd. Wat betreft het verminderen van onze behulpzaamheid, is dit eenvoudig te verklaren. Wanneer we door herrie niet of nauwelijks verstaanbaar zijn, zijn we ook geneigd minder snel hulp te verlenen. En wanneer men zich stoort aan lawaai, heeft dit een negatief effect op onze geestelijke gesteldheid. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat de voortdurende herrie die de motoren van een vliegtuig maken één van de redenen is waarom een lange vlucht voor veel mensen zo uitputtend is en invloed heeft op onze stemming. En deze negatieve stemming vermindert weer de neiging tot helpen of tot coöperatief zijn.

Het verrichten van een taak in een lawaaierige omgeving

Het is vastgesteld dat wanneer mensen een taak moeten verrichten in een lawaaierige omgeving, ze hun aandacht uitsluitend richten op de belangrijkste aspecten van die taak. Alles wat er verder om hen heen gebeurt, wordt genegeerd. Deze “vernauwde” aandacht is een manier om de hoeveelheid prikkels die we in een lawaaierige omgeving moeten verwerken, zoveel mogelijk te beperken. Wanneer er teveel lawaai om ons heen is, kunnen we niet overal aandacht meer aan besteden. Hard geluid kan echter zodanig ‘te veel’ zijn, dat we niet meer in staat zijn bepaalde sociale prikkels op te pikken, waarop we anders wel zouden reageren. Een mooi voorbeeld zijn automobilisten, die met keiharde muziek aan, vaak asociaal rijgedrag vertonen.

De controle over lawaai

Er is een significant verschil tussen de herrie waarover we wél en waarover we géén controle hebben. Wanneer mensen ervoor kiezen een cd op te zetten, zal men zich hier uiteraard niet aan storen en zal de invloed van de muziek juist positief zijn( ook weer afhankelijk van het soort muziek..). Men heeft in dit geval de controle van het lawaai in eigen hand. Iets wat als prettig wordt ervaren en dit verklaard tevens het succes van de walkman/discman/mp3-speler. Je hoeft je niet meer te “storen” aan het geluid op straat, maar bepaalt zelf waar je naar luistert.

Geluidsgevoeligen en geluidsverslaafden

Persoonlijkheid speelt eveneens een rol in de beleving van geluid. De volgende vraag kan namelijk ook gesteld worden: wie wil er stilte? Uit onderzoek is gebleken dat er twee soorten typen mensen zijn; geluidsgevoeligen en geluidsverslaafden. Voor geluidsgevoeligen zijn geluiden al heel snel te veel. Zij hebben behoefte aan een stille omgeving voor een rustige geestelijke gesteldheid. Voor een geluidsverslaafde is geluid, herrie, lawaai, juist “geruststellend”. Voor hen is het werkelijk een soort drug. Het effect ervan op ons lichaam is namelijk dat de afscheiding van adrenaline wordt gestimuleerd en mede daardoor gevoelens van depressie en verveling worden verdreven. Echter, het is die zelfde adrenaline die de kans op agressief of gespannen reageren doet toenemen.

Lawaai binnen onze samenleving

Het is moeilijk om nog een plek van absolute stilte te vinden. Soms lukt dat, wanneer we op vakantie zijn, maar ook dan is de kans groot dat we worden blootgesteld aan krijsende kinderen, de muziek dat een strandtent voortbrengt etcetera. Het is echter niet zo dat de geluiden om ons heen alleen maar als negatief gezien moeten worden. Veel mensen voelen zich er prettig bij om in een drukke stad te wonen, met al het lawaai dat deze stad met zich meebrengt. Echter, het is een feit dat we in onze huidige samenleving teveel geluidsprikkels ontvangen en dit de stemming van mensen niet ten goede komt en hieruit voorvloeiend onze houding tegenover elkaar.
© 2011 - 2024 Stim, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsschade aanhoudend lawaai en geluidsoverlastGezondheidsschade aanhoudend lawaai en geluidsoverlastAls er niets wordt ondernomen tegen langdurig lawaai en aanhoudende geluidsoverlast, zou dat volgens wetenschappers wel…
Lawaai op het werk kan ziek makenLawaai op het werk kan ziek makenTe veel lawaai op het werk kan leiden tot gehoorbeschadiging. Bij incidentele blootstelling aan lawaai herstelt het geho…
Schreeuwende papegaaiDat de meeste papegaaien wel eens schreeuwen is algemeen bekend. Het is ook normaal gedrag. Een paar keer per dag even d…

Goede doelen: de New BelgicaGoede doelen: de New BelgicaOp zoek naar een concreet goed doel in eigen land met een zicht- en tastbaar resultaat? Dan is het project van de New Be…
Spullen schenken aan KringloopwinkelIedereen heeft wel een aantal spullen in huis staan die hij of zij niet meer gebruikt. Een oud bankstel, een klerenkast,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janjf93, Pixabay
  • Overleven, hoe doe je dat?, auteur; Rene Diekstra isbn90-417-0038-2
Stim (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.