Goede doelen: de New Belgica
Op zoek naar een concreet goed doel in eigen land met een zicht- en tastbaar resultaat? Dan is het project van de New Belgica vzw misschien iets voor u. In het Belgische Boom wordt hard gewerkt aan het maken van een zeewaardige replica van de Belgica, het schip waarmee Adrien de Gerlache naar Antarctica vaarde. Hiervoor worden gedurende vijf jaar 500 langdurige werklozen en laaggeschoolden ingezet. Een tof initiatief!
New Belgica vzw
Het project van de New Belgica vzw werd opgestart naar aanleiding van het internationaal pooljaar 2007 - 2008 en is een realisatie van De Steenschuit vzw te Boom. Gedurende vijf jaar zal hard gewerkt worden aan de bouw van een zeewaardige nieuwe Belgica, een exacte replica van de gezonken driemaster waarmee Adrien de Gerlache op 16 augustus 1897 vanaf de Antwerpse kaaien vertrok naar Antarctica. Het werd geen plezierreisje, want het schip vroor vast in het pakijs en vele bemanningsleden lieten er het leven bij. Toch is het een heel belangrijke expeditie geweest, omdat er nieuwe dieren, planten en zee-engten werden ontdekt. Plannen van de oorspronkelijke Belgica bestaan er niet, maar architecten en scheepsbouwkundigen maakten nieuwe plannen op basis van foto's en tekeningen. Zo kon met de bouw van de replica worden begonnen.
En het goede doel dan?
Het schip wordt gebouwd met medewerking van 500 langdurig werklozen en laaggeschoolden die op die manier opleidings- en tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt krijgen. Het project kent nog een aantal andere interessante facetten. Ten eerste is het project solidair. De werknemers worden gerekruteerd zowel bij de VDAB (Vlaanderen) als bij de FOREM (Wallonië). Dat is een lovenswaardig intitiatief. Ten tweede is het een erg ecologisch project, want er wordt gebouwd met hernieuwbare grondstoffen en met behulp van groene energie. Het is ook een toeristisch interessant project. Er wordt heel wat aandacht besteed aan het typisch historisch patrimonium van de Rupelstreek, namelijk de steenbakkerijen en de scheepsbouw. Tijdens de bouw van het schip mogen mensen gaan kennismaken met haar geschiednis en haar toekomstige missie. Wat ons bij een ander interessant facet van het project brengt: de New Belgica zal, eens zij af is, met een klimaatsmissie de wereld rondtrekken. Last but not least heeft het project ook een historische kant. De New Belgica wordt gebouwd ter nagedachtenis van de ontdekkingsreis van Adrien de Gerlache. Hij overwinterde van 1897 tot 1898 als eerste op Antarctica. Het schip zal als Vlaams Cultureel Ambassadeur optreden in binnen-en buitenlandse havens.
Interreg IVA 2 Mers
Het project van de New Belgica vzw staat onder bescherming van H.K.H. Koningin Paola en Vlaams Minister-President Kris Peeters. Onder de naam Interreg IVA 2 Mers maakt het ook nog eens deel uit van een veel groter project, in samenwerking met het Engelse Medway Queen Project en de Franse Association Tourville. Het Medway Queen Project zal de Medway Queen nabouwen en de Association Tourville gaat het 18de eeuwse oorlogsschip "Jean Bart" nabouwen in Gravelines, nabij Duinkerke. De New Belgica wordt gebouwd op de New Belgicawerf, Noeveren 26 te 2850 Boom. Het is ook daar dat je haar kan gaan bekijken. Eens de New Belgica af zal zijn, zal ze afgemeerd worden naast het MAS, waarover meer in:
MAS: Museum aan de Stroom.
Drakenbootrace door Rotary Club Antwerpen-West
Zaterdag 10 september 2011 werd er voor het eerst een drakenbootrace georganiseerd door Rotary Club Antwerpen-West. 44 ploegen moesten elkaar bekampen in het Kattendijkdok met een echte Aziatische drakenboot. Niet echt evident! Elke deelnemende ploeg moest hiervoor inschrijvingsgeld betalen. Voor buurtploegen was dit 100 euro, voor bedrijven was het inschrijvingsgeld minimum 1000 euro en maximum 15.000 euro. De opbrengst van deze ludieke actie ging alvast naar de New Belgica vzw. Zegt dit project u iets en wil ook u sponsoren, dan kan u storten op: BE-597450 2147 1526 met vermelding New Belgica, Bic-code: KREDBEBB. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.