Iambe, Bakkerij van mensen met verstandelijke uitdaging
Iambe is de biologische buurtbakker van het van der Helstplein in het hartje van de Pijp in Amsterdam. Bij Iambe werken mensen met een verstandelijke beperking die onder begeleiding werken van vakmensen. Zo kunnen mensen die normaal gesproken moeilijk aan de bak komen in de maatschappij een gewone fulltime baan hebben.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Van der Helstplein
Als je op de Albert Cuyp loopt kun je een klein ommetje maken naar het van der Helstplein. Je loopt langs de oostelijke kant van het Sarphatipark richting de tweede van der Helststraat. Daar bevindt zich een klein, pittoresk pleintje met hoge bomen. Aan de oostkant van het pleintje ligt bakkerij Iambe waar een heerlijk kopje koffie gedronken kan worden.
Raphaëlstichting
Iambe is onderdeel van de Raphaëlstichting, een zorgorganisatie uit Noord-Holland. Deze stichting werkt op basis van de antroposofie. Anthropos betekent mens en sofie betekent wijsheid. Vanuit het gedachtengoed van de antroposofie is het belangrijk om een waardevolle zingeving in het leven na te streven. Men zoekt naar een zinvolle dagbesteding voor mensen. Ieder mens heeft weer andere sterke punten waarop men kan verder bouwen.
Biologisch brood
De croissants, zoetiwaren en het brood wat gebakken wordt is biologisch. Het brood is geheel gemaakt met ecologische ingrediënten. Het is een kwalitatief hoogwaardig product. Het is veel lekkerder en gezonder dan supermarktbrood. Biologisch brood is bij Iambe niet duur; vanaf 3 euro heb je een heerlijk walnotenbrood. Dat is goedkoper dan bij sommige niet-biologische bakkers.
Soorten brood
Er zijn verschillende soorten brood te koop zoals olijvenbrood, walnotenbrood, zonnebloempittenbrood, maanzaadbrood en sesamzaadbrood. Het brood kan naar eigen keus in een plastic broodzak of papieren broodzak verpakt worden. Een papieren zak is beter voor het milieu. Het brood wordt in Ostadestraat, in de buurt van de bakker, gemaakt door dezelfde werknemers van Iambe. Op een stijlvolle bakkersfiets wordt het brood naar de bakker gereden.
Weverij
Aan de Ostadestraat zit zowel een bakkerij als een weverij. In de weverij worden sjaals, kleden en mooie kunstwerken van stof gemaakt. Men werkt met wol, katoen en vilt; allemaal natuurlijke materialen. Er kunnen ook producten op bestelling worden gemaakt. Wanneer u op zoek bent naar originele woonaccessoires en bijzondere cadeau-artikelen dan zijn de producten uit de textielwerkplaats een goede keus.
Bakkerijwinkel
De bakkerswinkel is een meer uitgebreide winkel dan de meeste bakkers. je kunt er ook biologisch beleg kopen. Daarnaast kun je er een kopje koffie drinken en misschien wel iets erbij. Er zijn allerlei broodjes te koop; de croissants zijn het lekkerst. De kunstzinnige producten uit de weverij worden ook verkocht in de bakkerswinkel. Van de opbrengst van de bakkerijwinkel worden investeringen gedaan om de bakker draaiende te houden.
Samenwerking
Wanneer er brood over is dan gaat het naar het Leger des heils. Zo kunnen daklozen ook genieten van biologisch brood. Iambe heeft meerdere samenwerkingsverbanden. Van de meelzakken worden bijvoorbeeld tassen gemaakt. Iambe legt zo geen extra druk op moeder aarde om het afval te verwerken.
CIZ-Indicatie
Mensen met een CIZ-indicatie kunnen aan de slag bij Iambe. CIZ staat voor Centrum Indicatie Zorg. Wanneer u kind in aanmerking komt voor een stage of een werkplek bij Iambe dan kunt u uw kind opgeven bij de Raphaëlstichting. Je hoeft geen ervaren bakker of wever te zijn om te werken bij Iambe. Het wordt je allemaal geleerd door professionele vakmensen. Op hun website kunt u meer informatie lezen. Er geldt een wachttijd bij Iambe van ongeveer een half jaar.
Er zijn verschillende vestigingen van de Raphaëlstichting:
- Breidablick, Middenbeemster
- Iambe, Amsterdam
- Midgard, Tuitjenhorn
- Rozemarijn, Heemstede
- Scorlewald, Schoorl
- Queeste, Alkmaar
- Rudolf Steiner Zorg, Den Haag
Verschillende beroepen
In andere vestigingen zijn niet alleen bakkerijen en weverijen gehuisvest maar ook een metaalwerkplaats, boerderij, pottenbakkerij, drukkerij en een muziekinstrumentenbouwplaats. Verder kun je bij de Raphaëlstichting leren werken in een park, magazijn, keuken of linnenkamer.
Alkmaar
In Alkmaar is er bakkerij Fermento aan de Lindenlaan 2. In deze winkel kun je ook biologisch brood kopen, gemaakt door mensen die werken via de Raphaëlstichting. Er zijn twee molens in bedrijf waar mensen via de Raphaëlstichting graan malen. Dit graan wordt geleverd aan bakkerijen van de Raphaëlstichting. In Alkmaar draait de molen aan de Frieseweg 101 genaamd ´Het Rode Hert´. Im het kleine plaatsje Oterleek draait ook een molen genaamd ´Molen de Otter´. Op dit molenerf is ook een bakkerswinkel gevestigd.
Update juli 2013
De biologische bakkerij Iambe heeft sinds juli 2013 een filiaal geopend aan de Bilderdijkstraat 143. Ook daar worden de producten met zorg bereid. Officieel is Iambe een zorginstelling maar het vormt een mooie cross-over tussen zorg en gezelligheid. Je kunt bij de Iambe winkels een kopje koffie of thee drinken, taart eten, allerlei lekkere koffiekoeken kopen en bovendien is er op de Bilderdijkstraat gelegenheid om de textielwerkplaats te bezoeken waar men mooie kunstwerken maakt.