Megastallen in discussie

Megastallen in discussie bespreekt vragen over megastallen. Zijn mensen het er wel mee eens? of sterker nog hoe staat de politiek tegenover deze grote megastallen die, als we zo doorgaan, boven de duizend uit zullen rijken. Zijn wij het enige land dat megastallen beheert? Wat zijn de voor en nadelen van deze super grote megastallen? Hoe staan de boeren hier zelf eigenlijk tegenover? Veel vragen dus, waar de meningen over verdeeld zijn.

Wat zijn megastallen?

Wat de term megastallen betekent spreekt voor zich. Dit zijn supergrote stallen waarin allemaal dieren gehouden worden. Kortom een super grote stal en in sommige gevallen hebben de megastallen ook nog meerdere verdiepingen waarin melkkoeien, vleesvarkens, fokvarkens, leghennen, vleeskuikens of vleeskalveren ondergebracht worden.

Megastallen en megabedrijven hebben niet dezelfde betekenis. Megabedrijven zijn grote bedrijven, maar hierbij verblijven alle dieren vaak op verschillende locaties terwijl bij megastallen alle dieren zich op één locatie bevinden.

Om de grote van megastallen een beetje duidelijk te maken moet je denken aan stallen waar 7.500 vleesvarkens, 220.000 vleeskuikens of 250 melkkoeien in ondergebracht kunnen worden.

Hoeveel megastallen telt Nederland?

Het aantal megastallen was in 2000 rond de 104. Resultaten van een onderzoek in 2005 laten zien dat er een groei is geweest in tussen 2000 en 2005. In 2005 waren er al 184 megastallen. Vooral het aantal megastallen waarin fokvarkens worden ondergebracht is verdubbeld. Voornamelijk de megastallen in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel zijn gegroeid. In Overijssel is het aantal megastallen zelfs verzesvoudigd!

Er zijn niet alleen veel meer megastallen, maar ook de stallen zelf worden groter. Het aantal dieren in megastallen is flink toegenomen. Het laagste percentage (als we kijken naar het aantal dieren) is 50%. Moet je nagaan met wat voor tempo hoe de megastallen groeien, als het laagste percentage al zo hoog is. Nederland telt tegenwoordig maar liefst 575 megastallen.
Hoeveel meegastallen zijn er in heel Europa.

Megastallen in Europa

Er is voor zever bekend geen informatie over megastallen in Europa bekend. Er is echter wel informatie over megabedrijven. Om jullie toch een zo goed mogelijk beeld te geven van intensieve veehouderij in Europa vergelijken we de megabedrijven in Nederland met de bedrijven in Europa.

In Nederland zijn de meeste megabedrijven te vinden in Noord-Brabant, Limburg en Friesland. De meeste meegabedrijven handelen in Fokvarkens. Deze dieren worden verhandeld in maar liefst 91 megastallen. Na de fokvarkens zijn de melkkoeien en de legkippen het populairst. In totaal telt Nederland ongeveer 246 megabedrijven. In Nederland staan veel meer megabedrijven vergeleken met andere landen, maar wanneer je de grote van de megabedrijven vergelijkt winnen Italië, Frankrijk en Duitsland het toch echt van Nederland.

Wat zijn de voordelen van megastallen?

  • Wanneer je sommige boeren vraagt wat ze van de megastallen vind, zijn ze het er natuurlijk mee eens. Het beeld wat we hebben bij boeren is tegenwoordig niet meer van pas. Als wij over boerderijen praten, zien we een stal voor ons met tientallen koeien, die af en toe in de wij rondlopen, maar tegenwoordig kan een boer zijn geld niet meer verdienen met enkele tientallen koeien. De economie vraagt steeds meer van de boeren. De boeren moeten dus wel meer koeien hebben om rond te kunnen komen. Voor de boeren zou het anders negatief uit kunnen pakken.
  • Op regionale schaal is het juist beter voor het milieu. Wanneer je in Brabant, Limburg en Friesland alle megastallen neerzet zullen de andere provincies natuurlijk ontlast worden.
  • Wanneer de dieren gewoon buitenlopen zullen ze meer kans hebben om een ziekte op te lopen via de lucht. Volgens sommigen klinkt dit egoïstisch. Het gaat uiteindelijk toch om de koeien. Voor hen is rondlopen in de buitenlucht wel goed, maar voor ons is het niet goed.
  • Ook is deze manier een goede manier om de prijzen laag te houden. Ik bedoel, dat wil men toch. Alles zo goedkoop mogelijk. Of mensen moeten niet klagen dat het vlees te duur word, of mensen laten het zoals het is en accepteren de megastallen.
  • Bij megastallen is minder transport, dus dierenziekten worden minder snel verspreid.
  • Voor dieren maakt het niet uit of ze op een groot of klein bedrijf verblijven, zolang ze maar goed verzorgd worden.
  • In meegastallen is natuurlijk veel werk te doen en dat doet de boer niet alleen. Er is dus ook meer werkgelegenheid in deze sector.

Wat zijn de nadelen van megastallen.

  • Niet alle boeren zijn het eens met de megastallen, want er zijn natuurlijk ook kleinere boeren bedrijfjes wat trouwens goed in ons beeld van boerderijen past, maar deze kleine bedrijfjes worden wel aan de kant gezet door de megastallen. Met de megastallen overleven de kleinere boeren bedrijfjes het al helemaal niet.
  • In gebieden waarin deze megastallen staan word de geur als een groot probleem gezien. Bij megastallen komt veel ammoniak vrij. Het is dus ook nog eens slecht voor het milieu.
  • Megastallen passen niet in het mensbeeld van boerderijen. De megastal lijkt meer op een dierenfabriek dan op een boerderij waarin dieren nauwelijks buiten komen.
  • Megastallen zijn dan wel goed voor werkgelegenheid, maar ondanks dit zullen de werknemers meer dieren moeten verzorgen dan eerst. De dieren krijgen dus niet meer de persoonlijke aandacht die ze horen te krijgen. Alles moet sneller.
  • In megastallen zullen de dieren dan wel minder snel ziektes, maar als ze een ziekte oplopen zijn de gevolgen niet te overzien. Boeren proberen dit tegen te gaan door middel van antibiotica, maar wij, mensen, krijgen de antibiotica ook binnen. bacteriën worden immuun en dit kan ook voor ons nare gevolgen hebben.
  • Bij megastallen is de kans groter dat dieren infectieziekten overbrengen op mensen. In megastallen zal dit sneller gebeuren dan in kleinere bedrijfjes.
  • Als veel boeren kiezen voor megastallen zullen ze een lening af moeten sluiten. Omdat een megastal nogal wat centen kost, zullen er dus meer boeren schulden hebben.
  • Wanneer megastallen goedgekeurd worden word het burgerinitiatief genegeerd.
  • Doordat er veel dieren in megastallen kleine oppervlaktes hebben, tast het mestoverschot de lucht- en waterkwaliteit aan. Er worden zoveel dieren ondergebracht in megastallen, waar moet alle mest heen?
  • Omwonende van megastallen hebben te maken met gezondheidsoverlast en landschapsontsiering.

Hoe staat de politiek hiertegenover?

Sommige partijen zijn voor de megastallen, zoals de VVD, PvdA, D66 en het CDA. In 2009 werd er ook al over de megastallen gediscussieerd. Toen werd het voorstel afgewezen doordat 25.000 bewoners van Noord-Brabant een burgerinitiatief van milieudefensie en de dierenbescherming hadden gesteund. De dierenbescherming vindt dat het parlement de inwoners van Brabant niet serieus neemt. Bovendien is de meerderheid van Nederland tegen de megastallen.

Hoe staat Nederland hiertegenover?

Een meerderheid van de bevolking is tegen. Het gaat hier om ongeveer 49%, terwijl 42% er voor is. Nederlanders baseren hun mening vooral op feiten die zeggen wat het met de volksgezondheid, het milieu en dierenwelzijn doet. Hoe het staat interesseert de meeste van ons niet echt. Er wordt ook niet echt gekeken naar de economie. Zoals al eerder in het artikel te lezen was willen mensen zo goedkoop mogelijk vlees, melk, eieren enz. En juist omdat mensen dit willen moeten ze een keuze maken. Of kiezen voor zo goedkoop mogelijke, of kiezen voor de gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Voor mij is de keuze in ieder geval duidelijk.
© 2011 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Megastallen zijn de toekomst, ja of nee?Iedereen kent het begrip 'megastal', maar wat zijn nu precies megastallen en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Wat bet…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…
SVR, Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boerDe Stichting Vrije Recreatie is een organisatie zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op de boerderi…

Checklist: benodigdheden voor op kamers gaanChecklist: benodigdheden voor op kamers gaanZodra je een kamer gevonden hebt wil je er natuurlijk zo snel mogelijk in. Voordat je er in kan trekken heb je wel de ju…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Bronnen en referenties
  • http://edepot.wur.nl/41420
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet-Watch/article/detail/2437288/2011/05/25/Doutzen-twittert-tegen-megastallen.dhtml
  • http://www.blikopnieuws.nl/bericht/129490/Besluit_Noord-Holland_over_megastallen_slecht_voor_milieu.html
  • http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/mei/11/nws.php
  • http://www.hardenberg.nu/index.php?n_id=195368&s_id=387&autostart=1
  • http://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/megastallen.php
  • http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/megastallen_ook_groot_in_risicos/
  • http://www.ruurlosebroek.info/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=40
  • http://www.wur.nl/nl/nieuwsagenda/archief/nieuws/2007/Nu_180_megastallen_in_Nederland_over_20_jaar_ruim_1000.htm
  • http://www.refdag.nl/nieuws/economie/waarom_het_debat_rond_megastallen_zo_megavaag_is_1_538042
  • http://www.gelderlander.nl/algemeen/discussie/article1782965.ece
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.