Alarmnummer 112
Het alarmnummer 112 moet u bellen bij spoedeisende hulp in het geval van levensbedreigende situaties. Ook indien u getuige bent van een misdrijf, moet u het alarmnummer bellen.
In levensbedreigende situaties kan iedere seconde tellen. In dat soort situaties moet er binnen een paar seconden hulp op te roepen zijn. Door te bellen met het alarmnummer kunt u zeer snel de brandweer een ambulance of politie inschakelen. Door snel te reageren kunnen er levens gered worden.
Hoe werkt alarmnummer 112?
Dit nummer wordt direct opgenomen en u wordt door de medewerker gelijk doorgezet naar de juiste hulpinstantie. Ze zullen de beller ook gelijk vragen waar de beller is het dit moment. Dit zal vooral gevraagd worden bij mobiele bellers. Deze zijn namelijk lastiger te achterhalen indien de hulpinstanties geen verbinding meer kunnen krijgen met de beller. Vervolgens geeft u aan wat er aan de hand is. neptelefoontjes zullen bestraft worden.
Hulp nodig, maar de levensbedreiging ontbreekt
In dat soort gevallen kunt u bellen met 0900-8844 en wordt de politie ingeschakeld. Het is echter vaak moeilijk in te schatten of iets levensbedreigend is. In geval van twijfel, moet u kiezen voor het alarmnummer. In het geval u bijvoorbeeld een brandje ziet, moet u direct groot alarm slaan als het onbeheersbaar lijkt. Een brand kan zich namelijk zeer snel ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor iemand die in elkaar zakt. Hij of zij kan flauwgevallen zijn, maar het kan ook levensbedreigend zijn.
Hoe schakel in een ambulance in, zonder dat er een levensbedreigende situatie bestaat?
Een ambulance kunt u aanvragen via het ziekenhuis of uw huisarts. In het geval er op korte termijn een ambulance noodzakelijk is, kunt u contact opnemen met de plaatselijke huisartsenpost.
Hoe wordt misbruik van het alarmnummer tegen gegaan?
Bij het bellen van het alarmnummer, wordt het gesprek opgenomen. Het telefoonnummer van waaruit het alarmnummer wordt gebeld, wordt vastgelegd. Bij het wegvallen van de verbinding wordt gelijk het nummer teruggebeld. Bij telefoontjes vanaf een vaste lijn, is het telefoonnummer altijd bekend. Dit is zelfs het geval als het nummer geheim is en dus geblokkeerd is voor nummerherkenning.
Telefoontjes vanaf mobiele telefoons worden ook vastgelegd. Geblokkeerde nummers verschijnen niet gelijk in beeld bij de hulpinstantie, maar zijn wel te traceren. Misbruik kan wordt bestraft met een boete en zelfs met gevangenisstraf.
Alarmnummer ook te bellen zonder beltegoed
Het hebben van een beltegoed is niet noodzakelijk voor het bellen van het alarmnummer. Zonder beltegoed is 112 ook te bellen. Zelfs met een geblokkeerde telefoon kunt u het alarmnummer bellen.
Een SMS of voicemail bij onterechte telefoontje
Bij het onterecht bellen van het alarmnummer met een mobiele telefoon, kunt u een voicemail of sms-je verwachten die u wijst op het onterechte telefoontje. Veel onterechte telefoontjes komen binnen via de mobiele telefoon. Dit wordt veroorzaakt doordat het gemakkelijk kan gebeuren dat de toetsen worden ingedrukt in uw broekzak. Ook bij het vastleggen van het alarmnummer in uw telefoonlijst is de kans groot dat het nummer onterecht wordt ingetoetst. Het nummer 112 komt namelijk waarschijnlijk bovenaan in uw lijst, en zal een grotere kans hebben om gekozen te worden.