Emigratie: Waarom emigreren we, en hoe bevalt dit?

Emigratie: Waarom emigreren we, en hoe bevalt dit? Je baalt als een stekker van de Nederlandse drukte, regen en degelijkheid. Dan klinkt emigreren als een aantrekkelijke optie. Maar is wonen in een ander land zo leuk als het klinkt? Er komt bij emigreren meer kijken dan alleen een vliegticket naar een vreemd land kopen. Alles wat u moet weten over emigreren vind u hier. Een kennis voelde zich na anderhalf jaar wonen in Frankrijk nog ongemakkelijk en ontheemd. Hij stapte opnieuw in het vliegtuig omdat hij terugverlangde naar Nederland.

Emigreren is niet altijd gemakkelijk en verloopt soms niet volgens plan. Uiteindelijk zul je even moeten doorzetten om jezelf uiteindelijk thuis te voelen in een vreemd land. Momenteel woont maar liefst vijf procent van de Nederlanders in een ander land. Ze gingen op zoek naar rust, ruimte en vrijheid. Dat klinkt aanlokkelijk. Toch verloopt emigreren in de praktijk lang niet altijd zonder problemen. Wat zijn de belangrijkste knelpunten?

Thuis voelen kost tijd

Veel mensen verkijken zich op het emotionele effect van emigreren. Neem een televisieprogramma als het roer om, waarin mensen in het buitenland gaan wonen. In dat programma kun je zien tegen welke praktische problemen emigranten in het eerste halfjaar aanlopen. Maar een echt goed beeld van wat emigreren inhoudt, geeft dit programma uiteindelijk niet. Het echte emigreren begint pas na het afhandelen van al die praktische zaken. Het eerste jaar zijn mensen vooral druk bezig met het opzetten van hun eigen zaak, het zoeken van een baan of het opknappen van hun huis. Pas als die dingen zijn afgerond, merken ze of ze hun plek in hun nieuwe land kunnen vinden. Mensen willen na één of twee jaar al de balans opmaken. Ze kijken naar wat ze in Nederland hadden en naar wat ze nu hebben. En dan blijkt dat ze weinig van hun droom hebben waargemaakt. Ze zijn nog niet tot rust gekomen, of ze hebben maar weinig sociale contacten en missen hun vrienden en familie enorm.

Geld geeft rust

Waar mensen vaak meer moeite mee hebben dan gedacht, is het vinden van een solide financiële basis. Om er financieel op vooruit te gaan, kun je beter in Nederland blijven. Er zijn niet veel landen waar je meer verdient dan hier. In een ander land moet je vaak ook harder werken dan in Nederland. Veel mensen denken: ik neem in het begin elk baantje dat ik kan krijgen. Maar je komt zelfs niet zomaar achter een kassa te zitten. Als je bijvoorbeeld de taal niet goed spreekt, zijn er in jouw plaats tien anderen die de taal wél vloeiend spreken. En als het je lukt, verdien je vaak weinig en is het werk saai. Je bent alleen maar bezig om je hoofd boven water te houden En dan komt je aan emigreren nauwelijks toe. Soms lukt het financieel zelfs helemaal niet en dan moet je terug. Daarom is het raadzaam om in elk geval van tevoren een baan te vinden of te zorgen dat je een goede financiële basis hebt. Dat scheelt een hoop stress.

Heimwee hoort erbij

Ook de gewenste rust en ruimte in het nieuwe land kunnen soms nogal tegenvallen. Veel emigranten vallen voor een mooie plek, rust en natuur. Pas als ze eenmaal op die berg in een pracht van een huis wonen, ontdekken ze dat het toch wel wat eenzaam is. En dan blijkt het overvolle Nederland opeens zijn voordelen te hebben. In Nederland heb je altijd mensen om je heen en hier ben je voortdurend betrokken bij allerlei sociale activiteiten. Dat is zó vanzelfsprekend dat we het ons niet eens realiseren. Tot je ineens dat op die berg woont.

Het is daarom verstandig om voor vertrek een goed in het land van jet keuze te gaan kijken. Blijf daar langere tijd, ook in een onaantrekkelijk seizoen. Let niet alleen op de omgeving, maar kijk ook of er mensen zijn met wie je vrienden zou kunnen worden. Leer natuurlijk ook de taal, liefs van tevoren. Zelfs als je dat doet, blijft het moeilijk je mening uit te spreken of om te vertellen wat je denkt.

In het eerste jaar willen emigranten niets liever dan even terug naar Nederland om in de kroeg onbekommerd met hun vrienden te kletsen. Zonder dat je steeds moet nadenken over wat je zegt. Volgens de psycholoog kun je niet anders dan dat accepteren. Je zult af en toe heimwee hebben. Dat hoort erbij.

Je blijft Hollands

Een ander bekend struikelblok is dat emigranten Nederlandser zijn dan ze zelf dachten. Veel mensen willen de Hollandse gehaastheid ontvluchten. En dan blijkt in een ander land de cultuur inderdaad het tegenovergestelde te zijn. Vaak gaan dingen daardoor langzamer dan je had voorzien. En dat is niet altijd prettig. Je hebt bijvoorbeeld de plannen voor het opknappen van je droomhuis met een Nederlandse mentaliteit gemaakt. Daar horen ook strakke deadlines bij. Maar in andere landen is er vaak morgen weer een dag waarom het werk ook afgemaakt kan worden. Veel mensen moeten erg aan die manier van werken wennen. Pas als je een tijdje in het buitenland bent, merk je hoe Nederlands je functioneerde. En er gaat vaak een hele tijd overheen voordat je aan een andere mentaliteit bent gewend. Hoe zorg je dat je zo min mogelijk last hebt van al dit soort onverwachte tegenslagen? Het beste emigratieplan is een basisplan met daarin genoeg ruimte voor aanpassingen. Begin je een bed and breakfast? Dan kan het gebeuren dat het niet op tijd af is, of dat het niet lukt om de kamers vol te krijgen. Houd daarom voldoende marges in je deadlines en financiële planning. Je kunt niet alles van tevoren plannen. En was dat eigenlijk niet de reden waarom je ooit aan de emigratie bent begonnen?

Emigratiecheck

Ben je bestand tegen emigratie? Deze 5 persoonlijkheidskenmerken kunnen in je voordeel werken bij het integreren.
  • Culturele empathie: Je hebt snel door wat de gewoonten en gedachten van mensen in een andere cultuur zijn.
  • Ruimdenkendheid: Je hebt niet direct je oordeel klaar over andere culturen, normen en waarden.
  • Sociaal initiatief: Je doet je best om contacten te leggen. Je wacht niet af, maar geeft zelf een feestje.
  • Emotionele stabiliteit: Je hebt weinig problemen met onzekerheden. En je blijft gewoon kalm in stress-situaties.
  • Flexibiliteit: Je past je gedrag makkelijk aan. En je ziet nieuwe situaties als een uitdaging.

Direct na de emigratie is het vooral van belang om emotioneel stabiel en flexibel te zijn. Op de langere termijn zijn culturele empathie, ruimdenkendheid en sociaal initiatief handig om je echt thuis te voelen.
© 2011 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De naoorlogse emigratiegolf in NederlandDe naoorlogse emigratiegolf in NederlandMaar liefst 245.000 Nederlanders namen in de naoorlogse jaren afscheid van hun familie en vrienden om te gaan emigreren.…
Emigreren. Waar begin je (aan)?Nederlanders emigreren graag. In 2014 emigreerden 144.000 mensen. Meer dan 30 % van de nederlandse bevolking zit serieus…
Emigreren, een grote stapEmigreren, een grote stapEmigreren is tegenwoordig een hot item, met duizenden tegelijk vertrekken mensen naar de bestemming van hun dromen. Vori…

Oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonenOudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonenIn tegenstelling tot soms wordt gedacht willen oudere mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In de huidige o…
Waalbrug NijmegenWaalbrug NijmegenDe Waalbrug, de trots van Nijmegen. Ooit de grootste boogspanning van Europa, maar dat was in 1936. Tegenwoordig voldoet…
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.