De wijken van Nijmegen Oost

Nijmegen Oost met de wijken Altrade, Bottendaal, Galgenveld, Groenewoud, Hengstdal, Hunnerberg, Kwakkenberg en Ooijse Schependom is tegenwoordig een erg geliefd deel van Nijmegen om te wonen. Het oosten van Nijmegen met Hengstdal en de Ooijse Schependom als de toegangspoorten naar de natuur.

Altrade

Stadsdeel met aan de Daalseweg een aantal winkels. Hier wonen veel studenten, ook is er het theater Badhuis, welke gevestigd is in een historisch pand met gouden letters op de voorgevel. Door de hele wijk heen zijn diverse horecagelegenheden te vinden.

Bottendaal

Bottendaal, wijk uit de negentiende eeuw. De wijk ligt dichtbij het centrum. Het ontstaan van de wijk begint in 1874 toen het Rijk toestemming gaf om buiten de stadsmuren te bouwen. De zeepfabriek Dobbelman was jarenlang de bepalende industrie in de wijk. Niet alleen omdat er veel mensen werkten, maar doordat de het produceren van zeep gepaard ging met het verspreiden van een alles overheersende zeeplucht. Heden ten dage is alle industrie uit de wijk verdwenen en heerst er een ontspannen sfeer. Het is een woonwijk met diverse horecagelegenheden en de zeeplucht is verdreven door de lucht van vers gebakken producten. De wijk staat ook bekend om zijn eigen bier. De Botterik gebrouwen door stadsbrouwerij De Hemel. De Botterik wordt alleen geschonken in Bottendaalse cafés.

Galgenveld

Deze wijk bestaat uit de Indische buurt (inclusief Javabuurt) en een gedeelte van de Professorenbuurt. Er zouden vroeger mensen aan de galg verhangen zijn.

Groenewoud

Deze wijk met café Groenewoud, welke die naam al sinds 1820 draagt, is een groene wijk waar veel studenten wonen. Deze studenten studeren aan de Radboud Universiteit, welke zich ook in deze wijk bevindt. De wijk is gebouwd in de jaren vijftig en zestig. Een ander opmerkelijk gebouw in de wijk is het Albertinum klooster dat tegenwoordig omsloten is door de PABO en het Nijevelt Woon- Zorgcentrum.

Hengstdal

Deze wijk is gebouwd tussen 1920 en 1950. De wijk ligt tegen Berg en Dal aan en de straten richting Postweg zijn aardig steil. De wijk is ook bekend vanwege het orthopedisch ziekenhuis Sint Maartenskliniek. Verder ligt in het zuiden van de wijk een joodse begraafplaats uit 1915. Ook het Rode Dorp, dankt naam aan de rode dakpannen, is een onderdeel van deze wijk.

Hunnerberg

Hunnerberg, wijk ten oosten van de oude weg naar Ubbergen en ten zuidwesten van het voormalige fort Sterreschans.
Het is een wijk met mooie panorama's. Dit maakt de wijk zo uniek in de stad Nijmegen. Er staan over de gehele wijk verspreid, vele statige panden, vaak aan de rand van het vele natuurschoon. De Hunnerberg kun je gerust de meest afwisselende wijk van Nijmegen noemen.

Kwakkenberg

De Kwakkenberg, een villawijk, ligt aan de oostgrens van Nijmegen in een bosrijk gebied. Het grondgebied behoorde tot 1915 toe aan de gemeente Groesbeek. De wijk dankt zijn naam aan fort Quackenberg, dat gebouwd werd in 1870 en inmiddels verdwenen is. De wijk heeft twee rijksmonumenten. Te weten: Westerhelling en Huize Marie-Louise. Tegenwoordig is Westerhelling een wooncomplex voor studenten.

Ooijse Schependom

Grenzend aan de gemeente Ubbergen vindt men de Ooijse Schependom. Het grootste gedeelte van de Ooijse Schependom is natuurgebied met landbouw en veeteelt. De Oude Waal maakt ook deel uit van dit gebied. Er zijn twee straten met woningen en aan de Ooijsedijk staan ook enkele woningen. Er liggen een paar woonboten in een inham van de Waal. Aangezien de wijk aan de andere kant van de Waalbrug ligt lijkt het alsof het niet bij Nijmegen hoort, maar dit doet deze wijk wel degelijk. Met het Hollands-Duits gemaal lijkt de Ooijse Schependom de poort naar de Ooijpolder.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn aandachtswijken?In Nederland zijn veertig wijken aangewezen die extra aandacht krijgen wat betreft problemen rondom veiligheid, integrer…
Nijmegen, de oudste stad van NederlandNijmegen spreekt tot de verbeelding. Over deze oeroude stad aan de Waal valt ontzettend veel te vertellen. Elk historisc…
Hotels Nijmegen, Mercure, Bastion, Scandic Sanadome, BelvoirHotels Nijmegen, Mercure, Bastion, Scandic Sanadome, BelvoirEen overzicht van hotels in Nijmegen, dat landelijke bekendheid geniet vanwege zijn Vierdaagse en de daaraan gekoppelde…
Prikkels: Soepbar en IJssalon in NijmegenPrikkels: Soepbar en IJssalon in NijmegenPrikkels is een soepbar en ijssalon die in de zomer van 2013 is begonnen en is inmiddels een begrip in Nijmegen. Het vlo…

Persoonlijke vaardigheden: zelfvertrouwen opbouwenPersoonlijke vaardigheden: zelfvertrouwen opbouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Wie zelfvertrouwen heeft, heeft voldoend…
Zaden sleutel tot afwijking van het hominide gebitPiekerend over het ontdekken van een mogelijkheid om te kunnen achterhalen wanneer de voorouder van de mens zich zo ontw…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Altrade http://nl.wikipedia.org/wiki/Bottendaal http://nl.wikipedia.org/wiki/Groenewoud_%28Nijmegen%29 http://nl.wikipedia.org/wiki/Galgenveld_%28Nijmegen%29 http://nl.wikipedia.org/wiki/Hengstdal http://nl.wikipedia.org/wiki/Hunnerberg http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwakkenberg http://nl.wikipedia.org/wiki/Ooijpolder
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.