mijn kijk op

Waarom we beter geen vlees meer kunnen eten

Dit thema zal blijven bestaan totdat er geen vlees meer wordt gegeten in de mate waarop en onder omstandigheden zoals dat nu gebruikelijk is. Over de ziektes en de massale afslachting van de dieren die ons als voedsel dienen, is in de afgelopen jaren uitvoerig geschreven. In dit artikel vindt de lezer een andere benadering over dit onderwerp.

Vleesproductie is voedselverspilling

Het eten van vlees heeft meer nadelige consequenties dan wij denken. Het gaat niet alleen over ons persoonlijk welzijn of het welzijn van de dieren. Het eten van vlees heeft verstrekkende gevolgen voor het leven in z'n geheel en voor onze leefomgeving. Dit zijn niet zomaar linkse kreten. Wij zijn het gewend om vlees te eten, we zijn zo opgevoed en weten niet beter dan dat vlees op je bord hoort en dat het nog gezond is ook. En bovendien vinden de meeste mensen vlees lekker. Totdat er berichten in het nieuws verschijnen, dat ons beeld van vlees eten toch niet helemaal klopt. Ok, dan maar een stukje vlees minder per week.

Zo dachten tot voor kort (en denken nog) de meeste mensen. Het is ook niet niks om zomaar je vlees weg te laten uit je menu. Het zit diep in ons voedingspatroon. Dat er gezeuld wordt met de dieren nemen we schoorvoetend voor lief. En dat er af en toe iets fout gaat, ook. Tenminste zo lijkt het, want de meeste mensen blijven vlees eten. Het bewustzijn groeit weliswaar en na elke vleesschandaal besluiten steeds meer mensen tot het eten van minder vlees of tot het overstappen op biologisch vlees. Ook het aantal vegetariërs en veganisten groeit. Maar de huidige vleesproductie blijft handel en voor problemen zorgen. Want voordat het stukje vlees op je bord ligt, heeft het een hele weg afgelegd. Hoe verspillend dat is blijkt uit de volgende cijfers:

  • Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel. Vervoerd in een goederentrein zou deze hoeveelheid in 12,3 miljoen goederenwagons geladen moeten worden. Die trein zou 6 keer de evenaar kunnen omspannen.
  • Voor de voeding van iedere Nederlander is er in binnen- en buitenland 1,20 hectare land in gebruik, terwijl er per wereldburger slechts 0,2 hectare landbouwoppervlakte beschikbaar is.
  • In Nederland is ongeveer 1,3 miljoen hectare in gebruik voor de productie van gras en maïs voor het rundvee.
  • Nederland gebruikt naast de eigen grond ook nog evenveel grond in ontwikkelingslanden als Thailand (cassave), Maleisië, Brazilië (soja) en Argentinië voor de productie van veevoer.
  • Voor de geïmporteerde mengvoeders is in andere landen 5,4 miljoen hectare in gebruik.
  • De grondstoffen voor het kippen- en varkensvoer worden voor ca. 75% uit het buitenland gehaald. Ongeveer één derde daarvan is afkomstig uit derdewereldlanden, waar het overgrote deel van de bevolking toch al niet veel te eten heeft.
  • De productie en consumptie van vlees is de belangrijkste bijdrage (18%) aan de opwarming van de aarde (broeikaseffect).
  • Wanneer alle Nederlanders zouden besluiten 3 dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden.
  • Bij de omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit gaan ook nog eens veel voedingsstoffen verloren. Met 4 kilo plantaardig eiwit (veevoer) produceer je gemiddeld slechts 1 kilo dierlijk eiwit!
  • Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding.
  • Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren.
  • Een normale akker met grasland "produceert" ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren.
  • In 1994 voerde Nederland 40% van de eigen graanconsumptie op aan het vee; dat is genoeg voor 44 broden per jaar per Nederlander.
  • Bovendien kost de productie van één pond vlees ongeveer 11.250 liter water.
  • Er is veel minder water nodig om een vegetariër of veganist (een die geen vlees, eieren of melkproducten eet) een jaar lang van voedsel te voorzien, dan er nodig is om één maand voedsel voor een vleeseter te produceren.
  • Met het water dat verbruikt wordt voor de Nederlandse rundvleesconsumptie, kan een derde van de hele wereldbevolking een jaar lang in haar drinkwaterbehoefte voorzien.
  • Gemiddeld eet een Nederlander 88 kilo vlees per jaar. Daarnaast drinkt hij in een jaar ook nog eens 45 liter halfvolle melk en eet hij 178 eieren.
  • Alles bij elkaar sparen de 800.000 Nederlanders die geen vlees eten jaarlijks het leven van ongeveer 6 miljoen dieren.
  • In zijn leven bespaart iemand die geen vlees eet ongeveer 6 a 7 runderen, 45 varkens en enkele honderden kippen.
  • Voor 1 kilo dierlijk eiwit is zo'n 5 kilo plantaardig eiwit nodig. Zodoende wordt gigantisch veel voedsel verspild.

Vleesproductie is slecht voor het milieu

Dat het produceren van vlees ook niet zo goed is voor het milieu is zeker geen nieuws. En er zijn ook al diverse maatregelen genomen, maar nog lang niet voldoende zoals blijkt.
In een rapport dat in opdracht van de ministeries van VROM en Landbouw werd gemaakt, komt duidelijk naar voren dat het eten van vlees veel CO 2 veroorzaakt en dat, als we in plaats van vlees plantaardige producten gaan eten, de CO 2 uitstoot met maar liefst vier tot vijf megaton per jaar vermindert.

  • Het eten van een kilo vlees is net zo slecht voor het milieu als een autorit van 50 km.
  • Rundvlees belast het milieu meer dan kip. En overschakelen op kaas heeft weinig zin, omdat ook dat relatief slecht is voor het milieu.
  • De grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast, zijn veehouderij (61%) en verkeer (18%).
  • In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel 77.093 miljoen kilo mest. Uitgestort over de gemeente Amsterdam zou dit een laag van 25 cm stinkende gier opleveren.
  • Met de mest produceerde onze veehouderij in 1997 140 miljoen kilo ammoniak (NH3), een schadelijke stof die sterk bijdraagt aan de 'zure regen'. Met die hoeveelheid zou je 1,45 miljard flessen ammonia (gebruikt in het schildersbedrijf e.d.) kunnen produceren.
Zou er in Nederland minder vlees geproduceerd worden in de bio-industrie dan was er minder dierenleed. Zou Nederland ook geen vlees meer exporteren, dan zou er wereldwijd iets minder vlees worden gegeten en dan zou er veel minder voedsel worden verspild. Diervriendelijk en milieuvriendelijk werken is iets meer arbeidsintensiever. Zouden alle varkensbedrijven biologisch en ecologisch gaan werken dan konden alle varkenshouders in principe hun vak blijven uitvoeren.

Een spirituele benadering

Wie zich met ware spiritualiteit bezig houdt respecteert de natuur en alles wat leeft. Dat houdt in dat men ook begaan is met het welzijn van dieren. Dat betekent niet dat ook iedereen die zich op het spirituele pad bevindt, vegetariër of veganist is. Mensen die het moeilijk vinden om het vlees te laten staan, gaan wel veel bewuster eten en vaak houdt dat in, dat men langzaam omschakelt naar minder vleesconsumptie en/of biologisch vlees. Naarmate een hoger bewustzijn wordt bereikt en men steeds meer doordrongen raakt van alle invloeden in de goddelijke Schepping, wordt het steeds makkelijker om vlees te laten staan of gaat het op een gegeven moment zelfs tegenstaan om nog dieren te eten.

Saint Germain is een Opgevaren Meester en in het boek: Ontmoeting met Saint Germain ( deel 2, pag.82-85) van Godfre Ray King, gaat hij in op het onderwerp vlees eten en waarom wij dat beter kunnen laten.

Saint Germain zegt onder andere:
Het grote nadeel van het eten van vlees ligt hierin dat het vlees van het dier de opslagplaats is van de angstgevoelens die het ondergaat wanneer het wordt gedood. Het dier heeft een gevoelslichaam en de trilling van angst die wordt gevoeld vlak vóór, en op het moment dat de dood intreedt, beïnvloedt het vlees; en deze negativiteit wordt opgenomen in het gevoelslichaam van de mens die het eet.

Het eten van vlees brengt ook een bepaalde substantie voort die in de hersenen neerslaat en zo het brein afstompt en ervoor zorgt, dat fijnere impulsen vanuit het Goddelijke (de IK BEN Aanwezigheid) niet meer kunnen instromen.

De wetenschap dat men vlees moet eten om sterk te worden is weerzinwekkend en volkomen onwaar want de olifant, één van de sterkste schepselen op deze aarde, eet uitsluitend planten.

Ook het idee dat serums voor inentingen, gemaakt van of uit dieren, gezondheid en volmaaktheid kunnen voortbrengen of bescherming kunnen bieden tegen ziektes in een rein kinderlichaam (of bij een volwassene), is een andere, bewust gecreëerde activiteit door de duistere krachten in deze wereld. Het is slecht voor de gezondheid en breekt de weerstand af binnen het ras, opdat de negatieve krachten vrij spel krijgen en dus de idealen van de mensheid teniet worden gedaan. Zonder het te weten is de medische wereld gebruikt als werktuig voor deze vernietiging onder het mom van wetenschap.
Er zijn verscheidene dingen die een substantie in de hersenen achterlaten en die eerst verwijderd moeten worden alvorens de energie van de ' IK BEN Aanwezigheid' vrijelijk kan stromen door het persoonlijke bewustzijn. In volgorde van belangrijkheid zijn deze stoffen:
  • drugs
  • alcohol
  • vlees
  • tabak
  • overmaat aan suiker
  • zout
  • sterke koffie
© 2011 - 2025 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom we minder vlees moeten etenWaarom we minder vlees moeten etenWaarom we minder vlees moeten eten? Nou, het is geen geheim dat het eten van vlees erg belastend is voor het milieu. Gel…
Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt.…
Minder vlees eten: voordelen voor gezondheid en milieuMinder vlees eten: voordelen voor gezondheid en milieuMinder vlees eten heeft voordelen voor de gezondheid, het milieu en het klimaat. Een groot verbruik van vlees leidt ook…
Flexitariër wordenFlexitariër wordenFlexitarisme is een term die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Het TV-icoon Mark Bittman heeft het woord geïn…

Zaden sleutel tot afwijking van het hominide gebitPiekerend over het ontdekken van een mogelijkheid om te kunnen achterhalen wanneer de voorouder van de mens zich zo ontw…
Bronnen en referenties
  • http://www.animalfreedom.org/ Boek: Ontmoetingen met Saint Germain, deel 2 van Godfre Ray King,©2011 Amethist Pers. Alle rechten voorbehouden. http://www.kritischemassa.nl/voeding/133-vlees/585-co2-uitstoot-door-vleesproductie.html
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 24-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.