Charles Manson: Moordenaar en Sekteleider

Charles Manson is de leider van de Manson Familie, waarmee hij in 1969 gruwelijke moorden pleegde om een rassenoorlog op gang te krijgen. Hij werd geïnspireerd door het album: 'White Album', dat gemaakt werd door de Beatles. Naar het nummer: 'Helter Skelter', vernoemde hij zijn 'Ragnarok', de laatste (rassen) oorlog.

De Manson Familie

Charles Manson werd op 12 november 1934 geboren in Cincinatti, Ohio, Verenigde Staten. Zijn moeder was een alcoholist, zijn vader heeft hij waarschijnlijk nooit gekend. Vanaf jonge leeftijd was Charles al bekend bij de politie, hij zou het grootste deel van zijn jeugd en volwassene leven in de gevangenis doorbrengen. Nadat hij voor de tweede keer voor lange tijd in de gevangenis had gezeten, ging hij naar San Fransisco. Daar profileerde hij zich in 'The Summer of Love' als een soort guru. Hij leefde die tijd bij een vriendin, die hij uiteindelijk kon overtuigen om meer vrouwen in huis te nemen. Hier ligt de oorsprong van de Manson Familie. De Manson Familie was de groep die Charles Manson om zich heen verzamelde als volgelingen, het waren voornamelijk vrouwen. Manson misbruikte de meeste vrouwen van zijn sekte. Manson kwam in aanraking met Dennis Wilson, drummer van de beach boys, nadat deze twee leden van de Manson Familie bij hem thuis had uitgenodigd. Manson trok toen met de hele Familie in. Omdat Manson muzikaal was en graag zelf muziek maakte, nam Wilson hem mee naar een echte studie, waar hij onder andere de actrice: Sharon Tate, leerde kennen. In het begin was Wilson gefascineerd door Manson, later ontdekte hij de gewelddadige kanten van Manson, waarna hij verhuisde en de Manson Familie achter liet. Hij had tegen die tijd wel al tegen de 100.000 dollar aan de Familie gegeven, onder andere om hun gonorroe, dat in de Familie nogal voorkwam, te laten behandelen. Als reactie stuurde Manson hem een brief met een kogel.

Helter Skelter

Manson had het vaak over een apocalyptische oorlog tussen de negers en de blanken in Amerika. Zo kon hij zich wel vinden in de moordaanslag op Martin Luther King en vond hij dat de mensen zich meer bewust moesten zijn van hun ras. Deze 'laatste' oorlog, noemde hij:' Helter Skelter', wat een verwijzing naar de Beatles is. Hij dacht dat hij in meerde nummers van het album:'White Album', opdrachten en aanwijzingen hoorde omtrent deze oorlog. Dit ging zo ver dat hij dacht dat de Beatles het album speciaal voor de Familie hadden gemaakt. De oorlog wilde hij zelf uitlokken, hij wilde de mensen laten zien wat er moest gebeuren. Daarom wilde hij dat de Manson Familie een album ging maken, waarin ze aanzetten tot deze oorlog. Hij waarschuwde de Familie dat ze oorlog, als hij er daadwerkelijk was, moesten uitzitten in een geheime stad in Death Valley.
Een van de leden van de Familie was Charles Watson. Deze kreeg in Juni 1969 van Manson te horen dat hij geld moest gaan verdienen voor de Familie. Hij deed dit door een drugsdealer, genaamd Bernard Crowe, op te lichten. Crowe kwam daar achter en dreigde Watson en andere Familie leden dood te schieten. Manson reageerde op 1 Juli door hem in eigen persoon te vermoorden. Watson schreef hier later in zijn boek over als: 'Blackie was trying to get at the chosen ones'. Daarna stuurde hij Bobby Beausoleil samen met nog twee andere Familieleden op pad om geld te gaan verdienen. Dit deden ze door Gary Hinman te overvallen, die volgens Manson veel geld had geërfd. Hinman werkte niet meer en werd na twee dagen gevangenschap dood gestoken door Beausoleil. Met Hineman zijn bloed werd er op de muur geschreven: 'Political piggy'. Op 6 Augustus werd Beausoleil opgepakt door de politie. Op 8 Augustus besloot Manson dat het tijd werd voor 'Helter Skelter'.

Helter Skelter: Tate

Manson stuurde vier van zijn Familieleden naar het huis van Sharon Tate, om de rassenoorlog te starten. De Familieleden waren: Watson,Atkins, Linda Kasabian, and Patricia Krenwinkel. Voor ze het huis in gingen, werden de telefoonlijnen afgeknipt. Toen er een toevallige voorbijganger langs reed, werd deze door Watson in zijn hoofd geschoten.
Toen ze bij het huis van Tate aankwamen, waren er vier mensen in het huis:
  • Sharont Tate, die op dat moment 8 en een halve maand zwanger was van haar verloofde:regisseur, Roman Polański, ( bekend van de film: The Pianist)
  • Wojciech Frykowski, een vriend van Polanski.
  • Abigail Folger, vriendin van Frykowski.
  • Jay Sebring, haarstylist van Sharon Tate.

Frykowski had als eerste door dat er 'Familieleden' in het huis waren. Nadat ze hem tegen de grond hadden geslagen vroeg hij aan Watson wat ze hij in hemels naam aan het doen was, Watson antwoordde: 'Ik ben de duivel en ik kom duivelswerk doen'.

Alle personen werden verzameld en vastgebonden in de woonkamer. Toen Sebring klaagde dat Tate te zwaar behandeld werd terwijl ze hoogzwanger was, reageerde Watson door hem dood te schieten en daarna hem zeven keer met een mes te steken. Frykowski was ondertussen ontsnapt aan Atkins, die hem alleen nog in zijn been kon steken met een mes voordat deze naar buiten vluchtte de tuin in. Watson en Atkins gingen hem allebei achterna. Watson sloeg het handvat van zijn geweer kapot op het voorhoofd van Frykowski, waarna hij hem nog twee keer op hem in schoot en herhaaldelijk stak. Kasabian probeerde ondertussen de 'slachting' te stoppen door vals alarm te slaan, het lukte haar om Atkins mee te krijgen naar de voordeur, weg van de slachtoffers, door te zeggen dat er mensen gingen aanbellen.
Folger was ondertussen ook uit het huis gevlucht, maar werd in de tuin getackeld door Krenwinkel, waarna Watson haar dood stak. Frykowski liep in het totaal 51 steekwonden op, Folger 28. Toen het gezelschap weer terug in het huis ging, vermoorde zij Tate, door haar 16 keer te steken. Wie Tate vermoord heeft blijft onzeker, in de rechtzaal beweerde Atkins dat hij het gedaan had en ontkende Watson, maar in het boek dat Watson schreef vertelde hij dat Atkins niks gedaan had en dat het zijn werk was. Als laatste schreven ze op de voordeur, met Tate's bloed, het woord: Pig.

Helter Skelter: Labianca

De volgende nacht gingen dezelfde 4 samen met Leslie Van Houten en Steve Grogan. Dit keer ging Charles Manson zelf ook mee, hij vond dat de 'slachting' van de dag daarvoor te erg uit de hand gelopen was en ging laten zien hoe het wel moest. Toen ze bij het huis aankwamen waren allen Leno Labianca en zijn vrouw, Rosemary Labianca er. Beiden werden met een geweer gedwongen uit bed te komen en werden in verschillende kamers gestopt. Watson begon op Leno in te steken, terwijl de andere de controle over Rosemary verloren. Zei begon met een lamp om zich heen te slaan, Watson hoorde dit, ging naar haar toe en stak haar neer. Omdat Manson er op stond dat alle Familieleden mee zouden werken in de aanval, werden de andere verplicht om op Rosemary in te steken. Watson ging terug naar Leno en vermoorde hem, daarna schreef hij 'WAR' in zijn buik. Met het bloed van de Labianca's werden weer teksten op de muur geschreven. Dit maal stond er: 'Rise', 'Death to pigs' en 'Helter Skelter'. Na deze 'succesvolle' onderneming, wilde Manson nog een gezin aanvallen. Hij stuurde Kasabian, samen met de overige Familieleden naar een nieuw adres. Kasabian klopte alleen expres bij het verkeerde huis aan, waardoor van het moordplan moest worden afgezien.

Veroordelingen

Het was vrij snel duidelijk dat Manson er met zijn aanhang voor verantwoordelijk was, wat tot arrestaties leidde. Kasabian zou later de belangrijkste getuigen worden tegen Manson en zijn medeplichtige. Zij is de enige van de mensen die tijdens de moorden in de huizen was, die geen celstraf heeft gekregen, zij kreeg immuniteit in ruil voor een getuigenis. Daarmee is ze ook de enige die geen levenslang heeft gekregen en de enige die nu niet in de gevangenis zit. Tijdens het proces scheerde Charles Manson zijn hoof kaal, met als uitleg dat hij de duivel is en dat de duivel kaal is. Tijdens het proces waren er ook veel leden van de Manson Familie aanwezig om overlast te veroorzaken. Er zijn een paar mensen verdwenen die tegen Manson konden tegenwerken, wat tot veel geruchten leidde. Watson werd samen met Manson ter dood veroordeeld, dit gebeurde in 1971. De andere medeplichtige kregen allen levenslang. Een jaar later resulteerde de rechtszaak: The People of the State of California v. Robert Page Anderson er voor dat alle doodstraffen die door de rechtbank waren opgelegd, ongeldig werden verklaard. Voortaan kon alleen het hooggerechtshof de doodstraf gebruiken. In 1975 zou een van de Manson Familieleden een aanslag op president Gerald Ford beramen, maar volgens de persoon in kwestie was het geweer dat was meegebracht niet geladen en was het alleen maar bedoelt als 'wake-up call'. Manson verscheen in 1986 met een getatoeëerd hakenkruis op zijn voorhoofd in de pers. Hij heeft in de gevangenis nog meerdere boeken geschreven en krijgt nog steeds zo'n 60.000 brieven per jaar van fans die lid willen worden van de Manson Familie.
© 2009 - 2022 Wallum313, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Charles Manson en zijn familieCharles Manson en zijn familieOp 12 november 1934 werd Charles Milles Manson geboren. Hij is bekend om de ‘Manson-Moorden’, de Manson Family en betrok…
Horror films - Gevaarlijke sektenGevaarlijke sekten, satanische sekten, religieuze sekten. Sommigen van de volgende horror films over sekten zijn gebasee…
Charles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wenstenCharles Manson was de Piggy die de Beatles zich niet wenstenDat de Beatles een grote invloed op andere muzikanten en bands gehad hebben staat buiten kijf. Dat ze trendsetters waren…
McCartney schrijft eerste heavy metalsong: ‘Helter Skelter'McCartney schrijft eerste heavy metalsong: ‘Helter Skelter'Daar waar de Beatles in de jaren zestig van vorige eeuw als de verzorgde, brave rockband werden beschouwd, in tegenstell…
Pastorale zorg aan tieners bij overlijden en rouwPastorale zorg aan tieners bij overlijden en rouwEen sterfgeval van een ouder, broer, zus of van iemand uit de vriendenkring zet vaak het hele leven van een jongere op d…
Wallum313 (17 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.