Eenzame kerst: de oplossing

Eenzame kerst: de oplossing Wie een eenzame kerst heeft, voelt zich niet prettig en twijfelt soms over de zin van het leven. Maar dat hoeft helemaal niet! Daarnaast zijn er mensen die er bewust voor kiezen om alleen te zijn met de kerstdagen. Kerst kan als alleenstaande namelijk ook heel leuk zijn. Je moet wel even weten waar je het zoeken moet.

Eenzame kerst

In november en december bereiden veel mensen zich voor op de feestdagen. Want de decembermaand is een gezellig drukke maand. Sinterklaas, kerstmis en oud op nieuw. Tenminste, voor de meeste mensen behoort dit een gezellige maand te zijn. Maar er zijn ook mensen die ontzettend opzien tegen de feestdagen, en met name de kerstdagen.

Alleenstaande mensen kunnen de kerstdagen als erg eenzaam ervaren. Terwijl andere mensen deze feestdagen met hun partner, kinderen, familie of vrienden vieren, zitten er ook veel mensen alleen met de kerst. Een kleine groep mensen kiest er bewust voor om kerst alleen door te brengen.

Woede of angst

Het alleen moeten zijn met de kerst kan woede met zich meebrengen. Boosheid naar de ex-partner toe omdat deze wel kerst viert met zijn/haar kinderen of nieuwe partner, of boosheid naar de familie of vrienden toe omdat ze je in de steek hebben gelaten. Maar ook bij het overlijden van een dierbare, kan er juist rond de feestdagen boosheid optreden, omdat het oneerlijk is dat men alleen is achtergebleven.

Deze woede is heel goed te begrijpen en ook een logische reactie op de feestdagen. Ook angst kan voorkomen: bang om deze feestdagen alleen door te moeten brengen, Misschien ben je wel bang dat er nooit meer een gezellige tijd aan gaat breken. Schaam je niet voor deze gedachten, want het is ook een hele moeilijke en zware periode.

Ondernemen met de kerst

Wanneer er echt niemand is die even tijd vrij heeft met de feestdagen voor jou, dan zit er niks anders op er zelf het beste van te gaan maken. Bedenk ten eerste dat je zeker niet de enigste bent die alleen is met de kerst! Overal in Nederland zijn mensen te vinden die noodgedwongen alleen de kerst moeten doorbrengen. Misschien een schrale troost om dit te weten, maar je staat er zeker niet alleen voor.

Probeer daarom iets leuks te gaan ondernemen. Overal is met kerst wel iets te doen. Wie niet standaard naar de Ikea wil op tweede kerstdag net als de rest van de bevolking, kan ook kiezen voor een bezoek aan bijvoorbeeld de dierentuin. Ontzettend leuk om te doen.

Veel steden organiseren ook single-avonden met de kerst. Of hebben een sociaal centrum dat met de feestdagen geopend is, en waar men terecht kan voor een hapje en een drankje en wat gezelligheid. Ideaal om eens een kijken te gaan nemen daar, want wie weet loopt er wel een ontzettend leuk persoon rond die zich net zo eenzaam voelt en waar je de klik mee kan vinden.

Internet

Natuurlijk is internet uitermate geschikt om contact te zoeken, vooral handig voor degene die niet de deur uit kan of wil. Kijk in november al eens rond op diverse datingsites en verbaas je erover hoeveel mensen graag de kerst met een ander door willen brengen. Wees niet bevreesd om zelf een leuke oproep te plaatsen en wacht de reacties met spanning af. Reageert er niemand op je oproep of zie je er geen leuke klik tussen? Ga op zoek naar een gezellige chatsite en breng daar je kerstavond door. Voordat je het weet, is het al drie uur 's nachts, want wanneer je eenmaal begint met chatten, vliegt de tijd! Vergeet niet er een lekkere kop koffie of warme chocomel bij te nemen, of een glaasje wijn.

Tips

Online dating

Zoek met Google of een andere zoekmachine op online dating. Sommige datingsites vragen geld voor de inschrijving, anderen zij gedeeltelijk of zelfs geheel gratis. Bedenk wel: hoe goedkoper (of gratis) het is, hoe meer fake en onzin er tussen zit. Wanneer er betaald moet worden, blijven toch meer de serieus zoekenden over. Overigens is het niet verstandig om met de kerstdagen op het oog haastig op zoek te gaan naar een relatie. Dit soort relaties houden niet vaak stand. Maar de kerstdagen doorbrengen met een eerste date of kennismaking, is natuurlijk wel erg spannend.

Chatten

Chatten kan op chatten.nl en chatcafe.nl, maar er zijn meerdere chatsites te vinden op het internet. Bekijk eerst of deze chatsite bij jou past, sommigen richten zich meer op jongeren en anderen weer meer op ouderen. Ook voor chatboxen geldt: er kan fake tussen zitten, wees daarom voorzichtig met het geven van je persoonlijke gegevens. Handiger is om bij een klik, eerst je msn-gegevens uit te wisselen. Vergeet ook niet om bijvoorbeeld nederland.fm aan te zetten en zoek de kerstzender op. Muziek maakt ook de sfeer.

Single-avonden

Kijk eens in de plaatselijke krant of op de website van je stad/dorp of daar iets aangekondigd staat over een single-avond. Bekijk ook eens de sociale centra of er wat te doen is. Een telefoontje is vaak al genoeg om meer te weten te komen.

Film kijken

Ga gerust naar de bioscoop, er zitten wel vaker alleenstaanden in de bioscoop. Of huur een leuke dvd. Wanneer je eenmaal in een boeiende film zit, vergeet je alles om je heen. Of doe een spelletje, op het internet zijn veel online spellen te vinden die je alleen kan doen of zelfs tegen een tegenstander. Wedden dat er vast wel iemand te vinden is die tegen jou wil spelen, ook op kerstavond? Een puzzel van 100 stukjes maken houdt je ook flink bezig. De puzzels van Jan van Haasteren zijn vaak erg komisch en ook in winterse sferen of kerstsferen te koop. Koop deze puzzel vóór de kerstdagen en begin eraan met de kerst.

Huisdieren

Heb je huisdieren? Geef hun ook een cadeau. Pak iets lekkers of een speeltje in en pak het samen weer uit. Een hond vind het vaak ook leuk om zelf het papier te verscheuren. Een knaagdier zal aan het papier gaan trekken als er iets lekkers in zit. En een kat zal een serenade brengen als hij ziet dat er een blikje vlees in het pakje zit. Een winterse wandeling op 1e of 2e kerstdag met je hond doet het ook altijd goed.

Kerstreizen

Vaak organiseren reisorganisaties juist rond de feestdagen extra reizen, speciaal voor alleenstaanden. Ontzettend leuk om te gaan doen want zo zie je wat van de wereld (of je eigen land) en je ontmoet ook nog eens nieuwe mensen. Heb je voldoende geld, zeker eens proberen! En voor wie niet zo een goed gevulde beurs heeft: maak eens een heerlijke wandeling door het winterwonderland. Of gewoon een boswandeling. Er zijn meerdere alleenstaanden die dit doen. Schaam je niet!

Tafelgenoten DVD

Het tafelgenoten DVD menu is een DVD voor mensen die met kerst alleen aan tafel zitten. De bedoeling is de DVD op te zetten en de TV tegenover je te plaatsen, of zelf tegenover de TV te gaan zitten. De DVD biedt verschillende tafelgenoten zoals een mooie dame, een heer of een klein kind. Ook is er keuze uit verschillende menu's. De DVD staat nu ook online op youtube.

Soms blijft kerst niet leuk

Een aantal mensen blijft kerst niet leuk vinden, wat ze ook proberen of ondernemen. Vaak heeft dit te maken met een gevoel van eenzaamheid, in de steek gelaten zijn, woede, angst of verdriet. Dit is een ontzettend naar gevoel en kerst is dan absoluut niet leuk. Het liefst kruip je in je bed en slaap je tot na de kerst, om maar niks van kerst mee te hoeven maken. Hopelijk wordt kerst een volgend jaar beter en leuker. Wie weet wat de toekomst brengt?
© 2010 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?De periode van kerst en nieuw is voor sommigen onder ons een periode van sociale verplichtingen en stress. We moeten vro…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Kerstcyclus: een periode vol feestdagenAls we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vo…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…

Klachten over de politieKlachten over de politieMedewerkers van de politie hebben zeer regelmatig en op verschillende manieren contact met burgers. Het gevolg kan zijn…
Bibliotheca Philosophica Hermetica of de Ritman-bibliotheekBibliotheca Philosophica Hermetica of de Ritman-bibliotheekIn de Jordaan aan de Bloemstraat in Amsterdam is de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) gevestigd. Deze bibliotheek…
Bronnen en referenties
  • https://www.youtube.com/watch?v=CyTRAIi7A0M&list=UUB5-pZwtYdHszdrIum5Tddg&index=2
Reacties

Dylan, 24-12-2012
Natuurlijk moet je het wel zelf leuk maken als je alleen met de kerst bent maar hoe? Zelfs alleen er op uitgaan bijvoorbeeld naar de dierentuin kun je je nog eenzaam voelen. Juist op een drukke plek met veel mensen en gezinnen en je bent alleen kun je je nog heel eenzaam voelen. Ik denk dat ook vaak alleenstaanden dit mijden en liever met iemand daar heen gaan. Maar het is en blijft moeilijk vooral mensen die minder mobiel zijn, De samenleving lijkt ook meer gericht op 2 of meer personen dan op de singles. Men lijkt er al van uit te gaan dat iedereen gelukkig en gezellig kerst viert maar met partner, kinderen, familie of vrienden maar dat is beslist niet zo. Kijk alleen maar naar de reclame het ultieme kerstfeest met familie, voor de open haard en alles gezellig, Lijkt mooier dan het is. Ik geloof best wel dat een bepaald deel van de mensen zelfs deze dagen haten. Reactie infoteur, 24-12-2012
Een hoop mensen kijken ook erg op tegen deze feestdagen. Al helemaal wanneer je minder valide bent en gedeeltelijk of helemaal afhankelijk bent van anderen. Dit artikel beschrijft dan ook slechts een aantal tips om toch de feestdagen door te komen. Mooier zou zijn als kerst samen gevierd kan worden.

M. Rotgans, 24-12-2012
Ik snap niet hoe iemand het alleen zijn met de feestdagen leuk kan maken.
Volgens mij is de auteur van dit bericht nog nooit alleen geweest met die dagen getuige de idiote ideeen.
Dating sites zijn alleen mensen die erop uit zijn snel rijk te worden over jou rug, naar de dierentuin of een bos wandeling in je uppie, ja hoor vast.
Dat is het grote probleem in deze tijd niemand heeft tijd voor een ander alles wat telt is geld bij elkaar schrapen en andere de ogen uit steken men zou eens stil moeten staan bij de ellende die er op dit moment in dit land is maar nee hoor niemand staat er bij stil en dan aan komen met een bericht als dit, het is een schande je kan mensen die alleen zitten met deze dagen niet dieper kwetsen Reactie infoteur, 24-12-2012
De auteur van dit artikel is zelf jarenlang single geweest en alleen met de kerstdagen en spreekt dan ook uit ervaring (en een vaste relatie gevonden via een datingsite). Er zijn voldoende mensen die het wel leuk vinden om iets te ondernemen met de kerst, desnoods alleen. Probeer die negativiteit die u nu uitstraalt van u af te zetten en te genieten van het leven. Fijne feestdagen!

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 25-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.