Opsporing en identificatie vermiste personen
Samen met de Gravendienst van de Koninklijke Landmacht, het Korps Landelijke Politiediensten, de Regiopolitie IJsselland en diverse deskundigen onderzoekt het Nederlandse Rode Kruis vermissingszaken uit WO II op Nederlands grondgebied. Genoemde organisaties hebben hun krachten gebundeld in de 'Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog' . Dit omdat er nog ongeveer 570 vermissingszaken uit de oorlogsperiode onopgelost zijn gebleven.
Groot emotioneel belang
Voor de nabestaanden is het terugvinden van een vermiste persoon uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds van groot emotioneel belang. Nooit hebben zij de verdwijning kunnen afsluiten en voor de verwerking van het verlies is het belangrijk dat een vermiste persoon alsnog wordt geïdentificeerd.
Platform
Voor de uitwisseling van kennis en informatie dient de 'Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog' als platform, zodat de vermisten uit WO II kunnen worden opgespoord en geïdentificeerd. Deskundigen van deze werkgroep doen het onderzoek als vrijwilliger van het Rode Kruis. Hierbij staan hen de nieuwste technieken ter beschikking, doordat veel vrijwilligers werken bij het Korps Landelijke Politiediensten of de Technische Recherche. De werkgroep kan functioneren dank zij de bijdrage van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.
Kerntaak van het Rode Kruis
Aangezien door oorlogen of rampen honderdduizenden het contact met hun dierbaren kwijt raken, is het herstellen van familiebanden en het opsporen van vermiste personen tijdens en na conflicten en rampen een van de kerntaken van het Rode Kruis. Dit geldt zowel voor het verleden als ook voor het heden en tot op de dag van vandaag zoeken nabestaanden via de archieven van het Rode Kruis naar de lotgevallen van overledenen. Daarnaast zoeken mensen ook informatie over hun eigen achtergrond en raadplegen wetenschappers eveneens het archief om het verleden te kunnen reconstrueren, te beschrijven en te verklaren.
DNA-databank
Het Nederlandse Rode Kruis is in september 2008 formeel gestart met de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog. Dit omdat nabestaanden van vermisten uit WO II regelmatig een beroep deden op het Rode Kruis. Deze werkgroep heeft inmiddels een aantal zaken heropend. De samenwerking en informatie-uitwisseling sorteert inderdaad effect en thans kan gezegd worden dat de eerste resultaten hoopgevend zijn.
DNA-test
Wanneer uit archief- en veldonderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn voor een mogelijke identificatie, dan kan een DNA-test uitsluitsel geven. Van de nabestaande wordt met een wattenstaafje wat wangslijmvlies afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituut stelt dan het DNA-profiel vast. Zowel het DNA-profiel van de stoffelijke resten als het DNA-profiel van familieleden wordt opgeslagen in de DNA-databank Vermiste Personen, waarna een eventuele 'match' kan plaatsvinden.
Aanmelden voor onderzoek
Wanneer er personen zijn die een vermissing uit de Tweede Wereldoorlog willen aanmelden voor onderzoek door de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog of wanneer iemand over informatie beschikt met betrekking tot een vermissingszaak dan hoopt de werkgroep dat dit gemeld zal worden. Dat kan via het postadres van
Het Nederlandse Rode Kruis,
Ter attentie van de Afdeling oorlogsnazorg,
Postbus 28120,
2502 KC 's Gravenhage.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…
Bronnen en referenties
- Het Nederlandse Rode Kruis