Op kamers, hoe vind ik een geschikte kamer?
Wanneer je gaat studeren breekt er een nieuwe periode aan. Een nieuwe studie, nieuwe mensen en vaak ook nog een nieuwe stad. Sommige kiezen ervoor om thuis te blijven wonen, andere gaan op kamers. Dit is niet alleen fijn omdat het ongelofelijk veel reistijd scheelt, maar het is bovendien de beste manier om volop mee te doen met het studentenleven. Het zoeken van een kamer kan soms echter nog wel wat moeilijkheden opleveren. Daarom hieronder een aantal tips en trucs voor het zoeken van een kamer.
De huursom
Een van de belangrijkste criteria van een kamer is natuurlijk de huur die je er per maand voor moet betalen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je ervoor terugkrijgt qua faciliteiten. Het belangrijkste hierbij is dat je voor jezelf van te voren bepaald hoeveel je maximaal per maand voor een kamer kan of wil betalen. Zo heb je een mooie richtlijn en kun je kamers af gaan strepen die hier ver boven zitten. Zoek ook eens uit wat normale prijzen zijn voor kamers in jou stad, dit kan namelijk nogal eens verschillen.
De ruimte
Ook heel belangrijk is natuurlijk de kamer zelf. De grootte, de verdieping, etc. De grootte van je kamer maakt in principe niet heel veel uit. De meeste mensen hebben vaak zelf al wel een richtlijn. Het ligt er allemaal aan wat je op je kamer wilt doen en hoeveel spullen je daar kwijt wilt. Maar in principe is op een kleine kamer ook prima te leven, zeker om te beginnen.
Iets wat heel fijn is om op je kamer te hebben is een wastafel. Wanneer je, je badkamer met een aantal andere deelt, kan het vervelend zijn als je even je tanden wil poetsen en er is net iemand aan het douchen. Bovendien is het gewoon fijn als je niet voor ieder klein ding op en neer moet.
De verdieping van je kamer maakt in princip niet zo heel veel uit. Wel kan het, vooral in oude huizen, zo zijn dat het huis nogal gehorig is. Als dit het geval is, is het eigenlijk het gunstigst om op de bovenste verdieping te zitten, zodat je geen last hebt van lawaairerige bovenburen.
De faciliteiten
Het is natuurlijk fijn als je in je huis enigzins fatsoenlijke sanitair en kookmogelijkheden hebt. In een studentenhuis hoef je natuurlijk geen luxe badkamer te verwachten, maar je kunt wel kijken of het een beetje goed onderhouden is. Ook is het fijn om te weten met hoeveel je, je badkamer moet delen. Gemiddeld is dit ongeveer met 4 personen en dat is prima te doen. Uiteindelijk heeft toch iedereen andere tijden waarop hij of zij bijvoorbeeld onderwijs heeft en zul je zien dat je elkaar niet vaak in de weg zit.
Voor de keuken geld natuurlijk hetzelfde, dat het fijn is als deze enigzins onderhouden wordt. Je kunt er ook voor kiezen om een kamer te zoeken met een klein keukenblokje op de kamer zelf. Dit heeft zowel voor als nadelen. Het is fijn dat je onafhankelijk van andere kunt koken wanneer je wilt. Maar het is natuurlijk ook wel gezellig om samen met andere te koken, bovendien zit er in een gemeenschappelijke keuken vaak wat uitgebreidere keukenapparatuur.
De ligging
Ten slotte is een andere belangrijk factor natuurlijk de ligging. Het is heel leuk om in of bij het centrum te wonen, maar dichtbij je universiteit of hogeschool heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Weeg zelf af wat je belangrijk vind. Wel handig om van te voren uit te zoeken is wat leuke wijken zijn om te wonen en wat vooral niet. Iedere stad heeft wel een aantal gebieden waar je gewoon liever niet wilt wonen. Dit is vaak algemeen bekend en je kunt het dus ook gewoon even vragen aan iemand uit jou stad.
Zoektips
Er zijn allerlei sites te vinden waar kamers op worden aangeboden. Waarschijnlijk heb je geen idee welke je moet kiezen en welke het handigst zijn. Het verschil zit zich vooral in het aanbod van kamers en de betaalwijze. Een site met een ontzettend ruim aanbod is www.kamernet.nl. Voor deze site betaal je niets bij je inschrijving, maar wanneer je op kamers wilt gaan reageren, kost dit wel reactietegoed. Je betaalt echter bij iedere site wel op een of andere manier voor hun diensten en ze hebben gewoon normale prijzen. Het is wel aan te raden om gelijk en maand 'abonnement' te nemen, omdat als je eerst een proefperiode van een paar dagen koopt, je daar eigenlijk toch nooit genoeg aan hebt.
Belangrijk bij het aanmaken van een account op kamernet is dat je een volledig profiel aanmaakt. Deze pagina is namelijk de eerste pagina die de verhuurders van jou zien en zal dus ook voor een groot deel bepalen of ze je wel of niet uitnodigen. Verder moet je direct reageren wanneer er een kamer langskomt die aan jou eisen voldoet, want de verhuurders krijgen zoveel reacties binnen, dat je na een of twee dagen nog maar heel weinig kans maakt.
Verder is het ook aan te raden om je in te schrijven bij een plaatselijk woonburo. Zodra je weet naar welke stad je gaat, kun je, je daarvoor inschrijven, want hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt. Heb je al wel een kamer gevonden, maar denk je nog wel eens te willen gaan verhuizen, is het ook handig om je in te schrijven. Want wanneer je dan op zoek gaat naar een nieuwe kamer, is je inschrijftijd lang genoeg om direct aan een kamer te kunnen komen. Het voordeel van een woonburo is dat het over het algemeen wat beter onderhouden woonruimtes zijn. Wel zijn de prijzen wat hoger, maar wanneer je huursubsidie krijgt valt dit weer reuze mee.
Ten slotte kun je ook eens langsgaan op de universiteit of hogeschool van jou keuze. Hier hangen vaak een soort aanplakborden met daarop allerlei advertenties, onder andere van kamers, en hier kan dus ook wel eens wat bijzitten.