Poerdersramp 1935 op de Waddenzee
Op 25 september 1935 gingen 14 mannen uit Leeuwarden gezellig een dagje vissen op de Waddenzee. De leuke dag veranderde in een drama, toen vier van hen verdronken terwijl ze op schar aan het poeren waren. Poeren is een bijzondere manier van vissen met lijnen. De Poerdersramp van 1935 op de Waddenzee ging vervolgens de boeken in als een nare bladzijde in de geschiedenis van de wadden. In 2010 werd er een gedenkteken geplaatst voor de slachtoffers van de Poerdersramp op de Waddenzee in 1935.
Poerdersramp
De ramp van 1935 op de Waddenzee waarbij 4 mannen het leven lieten werd de poerdersramp genoemd, omdat de mannen op zee bezig waren met deze specifieke manier van vissen. Poeren is een soort lijnensysteem waarbij een tros met draden aan een hengel met daaraan wormen werden gebruikt om vis te vangen. In de jaren 30 gebeurde dat veel (later ook nog wel) voor de Friese Waddenkust. Er werden zelfs boten verhuurd aan mensen voor dat doel. Er kwam een einde aan het levendige poeren voor de Waddenkust toen de Afsluitdijk werd aangelegd. Daardoor was namelijk de stroom van het water veranderd, het water slibde steeds meer aan en de schar bleef daardoor weg.
De ramp in 1935
Heel veel mensen gingen aan het poeren als hobby, maar ook om aan voedsel te komen. Bij de poerdersramp in dat jaar kwamen vier mannen om het leven. Dit waren:
- Schoenmaker Hendrik Radelaar (34 jaar)
- Caféhouder Jacob Verf (28 jaar)
- Kapper Bruin Barendsma (43 jaar)
- Bakkersknecht Bernardus Tromp (28 jaar)
Hoe de poerdersramp tot stand kwam
De veertien mannen kenden elkaar en hadden zich opgesplitst in twee groepen. Een aantal van hen viste bij Koehool onder Tzummarum, de anderen bij de Westhoek onder Sint Jacobiparochi. Toen de veertien mannen vertrokken was het prachtig weer en stond er bijna geen wind. Toen de mannen echter op het Wad waren aangekomen werd dat opeens heel anders. Grote wolken met regen en hevige rukwinden zorgen voor metershoge golven. De mannen die in roeibootjes het water op waren gegaan waren stuurloos. Er werd wel geprobeerd om de mannen te redden, maar zelfs de Harlinger reddingboot kon het water niet op. Wel konden omwonenden van de Ouwedyk en Koehool de situatie niet langer aanzien en zij gingen zelf het water op om de mannen te redden.
Roeiboot slaat om: de mannen verdrinken
De roeiboot waar Hendrik Radelaar, vader van 6 kinderen, in zat sloeg om. De man kon niet zwemmen en verdronk. In dezelfde boot zat Bernardus Tromp. Ook hij liet het leven. Radelaar spoelde nog dezelfde dag aan op land. Overigens kwamen twee van de slachtoffers weer bovendrijven in de gemeente het Bildt. De derde persoon spoelde aan in Franekeradeel. Jacob Verf werd pas weken later gevonden op Ameland.
Gedenkteken voor de redders van de poerdersramp
Voor de moedige mannen die het water opgingen om de wanhopige mannen op het Wad te redden werd door Streekbelang Oost- en Westhoek een gedenkteken opgericht. Dit werd op 25 september 2010 onthuld. Het is een kunstwerk van Marco Goldenbeld uit Sint Jacobiparochi. Hij maakt een stuk golvend staal waarin de HD 6 (het reddingsschip waarmee de mannen het water opgingen) is te zien. Als de zon op de dijk schijnt, wordt het geprojecteerd op de dijk. De namen van de redders zijn om het kunstwerk heen gegraveerd en er komt een gedicht bij van drie regels, uitleg over de ramp en de namen van de vier slachtoffers.