Strafprocessen in Nederland

Strafprocessen in Nederland Er zijn verschillende straffen die men kan krijgen voor misdrijven en overtredingen. Mocht u voor de rechter moeten verschijnen dan wordt de zaak in bepaalde stappen afgehandeld. De rechter zal het vonnis geven en mocht u het er niet mee eens zijn dan kunt u nog in hoger beroep gaan. In dit artikel leest u alles over de strafprocessen in Nederland.

Dagvaarding

Op het moment dat iemand een misdrijf heeft gepleegd moet diegene voor de rechter verschijnen. U krijgt een oproep binnen, deze wordt ook wel dagvaarding genoemd. Deze wordt verstuurd door de officier van justitie die vaak ook de eiser is in het proces. Hier op staat de aanklacht, de tijd van de zitting en waar deze zal plaats vinden.

De stappen van een rechtszaak

  1. Opening: de gegevens van de misdadiger worden gecontroleerd en er wordt hem/haar verteld dat hij/zij het recht heeft om te zwijgen
  2. Voorlezen: de aanklacht wordt opgelezen door de officier van justitie
  3. Bewijs: De bewijzen worden naast elkaar gelegd en opgenoemd. Getuigen kunnen hun zegje doen maar zijn verplicht de waarheid te spreken
  4. Verdachte: Kan zelf zijn verhaal doen maar het kan zijn dat hij/zij niet de waarheid spreekt. Getuigen van de verdachte mogen hierbij ook het woord doen
  5. Requistoir : Het verhaal dat de officier vertelt om de schuld van de verdachte aan te tonen, hierbij wordt ook de eis(straf) aan de rechter gevraagd
  6. Pleidooi: De advocaat mag de verdachte verdedigen en proberen de eis te verminderen
  7. Vonnis: Op het einde heeft de verdachte nog het recht om zijn spijt te betuigen en de rechter te overtuigen, daarna volgt het vonnis. De ene keer wordt de eis direct uitgesproken de andere keer kan het meerdere weken duren. De eis hangt af van de daad, hoeveel misdaden u al heeft gepleegd en de omstandigheden daarbij, werd de dader bijvoorbeeld uitgelokt dan zal hij/zij wellicht minder staf krijgen

Straffen

In Nederland zijn er drie hoofdstraffen:
  • geldboete: als men niet betaalt. wordt de boete verhoogd, als deze na een tijd nog niet voldaan is kan er een celstraf volgen
  • vrijheidsstraf: gevangenisstraf
  • alternatieve straf: bijvoorbeeld taakstraf
Het kan ook zijn dat u een voorwaardelijke straf krijgt, dan zult u pas de opgelegde straf krijgen als u binnen een proeftijd opnieuw een strafbaar feit pleegt. Naast deze straffen kan er een extra straf bijkomen zoals een straatverbod, ontzegging van het rijbewijs enzovoorts.
De doodstraf en lijfstraf zijn in Nederland niet toegestaan.

TBS

Ook wel terbeschikkingstelling voluit. Dit houdt in dat de misdadiger wordt opgenomen in een gesloten kliniek waar hij behandeld wordt zodat hij/zij niet in herhaling zal vallen. Soms wordt er gekozen voor TBS met voorwaarden. De dader moet dan wel onder controle zijn bij de kliniek en mocht hij de fout in gaan komt hij alsnog in de kliniek voor vast. In eerste instantie krijgt men TBS voor 2 jaar en mocht er geen verbetering volgen dan kan deze verlengd worden.

Hoger beroep

Hierbij wordt de zaak opnieuw voorgelegd. De verdachte kan proberen zijn onschuld te bewijzen voor een strafvermindering of vrijspraak. De officier van justitie kan ook in hoger beroep gaan als hij de straf te laag vindt. Mocht dit niet goed uitpakken dan is de laatste kans naar de Hoge Raad in Den Haag te gaan. Als men hiervoor kiest wordt de hele zaak weer opnieuw onderzocht.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het recht: hoger beroep, cassatieHet recht: hoger beroep, cassatieHet in hoger beroep gaan in rechtszaken is niets anders dan een nieuw oordeel in een bepaalde zaak. Maar kan iedereen in…
Rechtspraak: Welke mogelijkheden zijn er?Er zijn in Nederland drie soorten gerechten die tot de rechterlijke macht behoren. Dat zijn de rechtbanken, de gerechtsh…
Hoger Beroep & SchadevergoedingHoger Beroep & SchadevergoedingNa het vonnis van de rechter, kan zowel de verdachte als officier van justitie appel aantekenen c.q. in hoger beroep gaa…
Het hoger beroep in NederlandHet hoger beroep in NederlandEen hoofdregel in ons rechtssysteem is dat als we het niet eens zijn met een uitspraak van de rechter in eerste aanleg,…

Rondom eeuwenoud Kasteel HackfortDe brede gracht en het poortgebouw tesamen met de twee stoere torens van Kasteel Hackforth maakten het in de middeleeuwe…
Betrouwbare datering van het grootste belangDe studie van de prehistorische mens is vanzelf sprekend voor een heel groot deel de studie van zijn fossiele overblijfs…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.