Pas op voor zakkenrollers!

Zakkenrollers kunnen op vele plaatsen opereren waar mensen bij elkaar komen. Om te voorkomen dat u bestolen wordt kunt u enkele simpele maatregelen treffen.

Wat zijn zakkenrollers?

Zakkenrollers of gauwdieven zijn kleine criminelen die zich gespecialiseerd hebben in het stelen van voorwerpen die men op het lichaam draagt, vooral portefeuilles omdat die het makkelijkst ongemerkt zijn te ontvreemden. Het afrukken van handtassen is dus geen gauwdiefstal maar eerder een diefstal met geweld.

Hoe gebeurt het?

Zakkenrollers opereren altijd op drukke plaatsen zoals op markten, kermissen, concerten, aan haltes van het openbaar vervoer, enzomeer. Ze maken gebruik van de drukte om hun slachtoffer dicht te benaderen en ongemerkt hun slag te slaan. Zakkenrollers opereren alleen, maar ook vaak in kleine groepjes, waarbij één persoon voor afleiding zorgt, een tweede de diefstal uitvoert en de derde deze camoufleert en soms ook de buit krijgt toegestopt en ermee vandoor gaat.

Welke trucs gebruiken ze?

Zakkenrollers gebruiken vele technieken waarbij ze misbruik maken van uw onoplettendheid of zelf voor afleiding zorgen. Zoals bijvoorbeeld:

 • De sandwich: één persoon stopt plots voor u in de drukte waardoor een andere achteraan tegen je aanloopt en ervan profiteert om je portefeuille te stelen. Is een truc die op het openbaar vervoer wordt toegepast.
 • Kunt u mij helpen? Zo kan iemand voor uw neus iets laten vallen (boodschappen bijvoorbeeld) waarbij u, hulpvaardig zoals u bent, de betrokkene wil helpen met het oprapen, waarvan een ander gebruik maakt om uw portefeuille te stelen of in uw handtas te graaien.
 • Ik zal u helpen. Soms wordt het omgekeerde gedaan waarbij men ongemerkt uw kledij bevuild heeft en men u daarop opmerkzaam maakt en u vervolgens ‘helpt’ bij het verwijderen van de vlek met het gevolg dat u uw geld kwijt bent.
 • Voetbalgoochelen. Enkele bedreven voetballers demonstreren wat kunstjes voor uw neus en leiden u af terwijl een mededader zijn slag slaat.
 • Nepagenten. Een truc die bij buitenlanders wordt toegepast om ze te overdonderen waarbij de intimidatie het halve werk doet.

Oppassen

Situaties waarin u bijzonder waakzaam moet zijn om niet voor onaangename verrassingen te komen staan:

 • Hoed u voor personen met een jas over hun arm (kan ook een krant zijn). Deze truc wordt gebruikt door alleen opererende gauwdieven omdat die dan handiger iets met de hand kunnen doen zonder dat het opvalt. De verborgen hand fladdert dan naar handtassen, rugzakken, jas- of broekzakken.
 • Zit u in een café of op een terras rug aan rug met iemand anders, hang dan geen jas of handtas over de (rug)leuning. U ziet immers niet of uw achterbuur geen belangstelling heeft voor uw bezit.
 • Als u aan een bankautomaat geld afhaalt, wees op uw hoede als iemand u aanspreekt en scherm vooral uw code af.

Voorkomen

Er zijn enkele basisregels die u moet in acht nemen om zakkenrollers geen kans te geven om toe te slaan.

 • Let goed op voor mensen die te dicht in uw buurt komen als u zich op een drukke plaats bevindt.
 • Bewaar uw portemonnee of portefeuille op een ongebruikelijke plaats, zeker niet in de achterzak van uw broek maar eerder in de voorzak of in de binnenzak van uw jas.
 • Als u ergens betaalt toon dan nooit hoeveel geld u bij zich hebt.
 • Sluit uw handtas en draag ze tegen uw lichaam aan met de sluiting naar de binnenkant. Houd ze goed vast zodat gauwdieven de draagriem niet kunnen doorsnijden.
 • Laat nooit uw handtas of uw jas onbeheerd achter.
 • Laat u niet afleiden. In groep opererende gauwdieven zetten ook kinderen en ouderen in!
 • Berg geen waardevolle voorwerpen op in een rugzak. Een rugzak draagt zijn sluiting naar buiten en is makkelijk te openen.
 • Bewaar uw code niet met uw bankkaart.
 • Toon niet waar uw portefeuille zit als u geld afhaalt aan een automaat. Houd uw kaart ruim vooraf al in de hand.
 • Als u uw code intypt, typ eventueel meer dan vier cijfers in, waarbij u er enkele nauwelijks beroert, maar vier effectief indrukt.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakkenrollers, hoe gaan ze te werkZakkenrollen is een van de oudste criminele activiteiten ter wereld. Een zakkenroller kan namelijk net zoveel geld stele…
Veiligheid voor reizigersLangdurig op reis gaan of gewoon lekker even op vakantie gaan doet iedereen graag. Met vrienden, met familie, of soms al…
Zakkenrollers, berovingen en uw inboedelverzekeringJe leest er regelmatig over in de krant en misschien is het je zelf wel eens overkomen. Je bent ineens je portemonnee kw…

Hoarding of verzamelzucht: verzamelen als ziekteZoveel verzamelen dat het huis niet meer leefbaar is. Mensen die lijden aan hoarding of verzamelzucht gaan zo ver dat hu…
Voorkom dat jij onterecht de schuld krijgt en zondebok wordtVoorkom dat jij onterecht de schuld krijgt en zondebok wordtBij een fout of verkeerde beslissing wordt als eerste altijd naar de schuldige gezocht, terwijl geld en tijd beter beste…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.