Fouilleren uitgelegd
Fouilleren komt regelmatig voor. Het is bijna iedereen wel een keer overkomen, maar bij veel mensen is er weinig over bekend. In dit artikel lees je er alles over.
Waarom fouilleren
Fouilleren is nodig om de veiligheid en openbare orde te waarborgen bij grootschalige evenementen of operaties zoals concerten, voetbalwedstrijden of als controle op een luchthaven. Het doel hiervan is het controleren of de persoon niet toegestane spullen bij zich heeft. Een fouillering kan geweigerd worden. Zo heeft iedereen in Nederland het recht om door iemand van zijn eigen geslacht gefouilleerd te worden. Weigering kan reden zijn om niet doorgelaten te worden. In zo'n geval heeft de organisator in de gebruiksvoorwaarden gezet dat men op verzoek verplicht is mee te werken. (bij weigering volgt uitsluiting en koop van het kaartje betekend akkoord met voorwaarden)
Wie mogen er fouilleren?
In Nederland mogen er drie groepen mensen fouilleren:
- Dienaar der wet (politie, marechaussee e.d). Zij mogen in de meeste situaties bij verdenking een persoon fouilleren. Bijvoorbeeld bij verdenking van een strafbaar feit zoals diefstal of het dragen van een pistool
- Grijzepashouders. Dit zijn de particuliere beveiligers.
- Blauwepashouders. Dit zijn ook beveiligers, maar dan van een minder zware soort. Deze mogen alleen bij ingangen van evenementengebouwen fouilleren als ze voor de baas werken die de blauwe pas heeft aangevraagd.
Er zijn in de beveiligingsmarkt bedrijven actief die hun personeel geen cursussen geven, waardoor het personeel geen geldige beveiligingspas heeft. Deze personen zijn gelijk aan gewone burgers en mogen niet fouilleren. Een particuliere beveiliger vertoont op een normaal verzoek zijn pas.
Hoe gaat het fouilleren in zijn werk?
Een fouillering verschilt van bedrijf tot bedrijf, omdat naar andere dingen gezocht word en er verschillen kunnen zijn in drukte bij de ingangen. Glijdende bewegingen worden vermeden, omdat men zich dan kan verwonden als er scherpe voorwerpen verstopt zijn.
- Controlle van de handen. Een erg simpele plek om dingen te verstoppen is het simpel in de handen te houden.
- Beide armen van buiten naar binnen.
- De kraag en muts (en eventueel petje)
- Buik en rug: eerst van boven de buik naar beneden en vervolgens hetzelfde bij de rug.
- De riem, hier wordt aan de binnenkant van de riem gevoeld.
- De beide benen gaan van onder naar boven en weer naar onderen. Ieder been komt twee keer aan de beurt. De meeste mensen blijven ver uit de buurt van de lies. Hier let de beveiliger op of de persoon geen trap met zijn been wilt geven.
- Een kneepje in de schoen triggert een reflex als de persoon daar wat verstopt heeft