Siamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en Mary

Siamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en Mary Een Siamese tweeling heeft de meeste kans op overleven als ze van elkaar gescheiden worden. Maar wat als de ouders dat niet willen? De kans op een Siamese tweeling is heel klein: slechts 1 op de 50.000 tot 100.000 geboortes is de geboorte van een Siamese tweeling. Veel Siamese tweelingen overlijden al bij de geboorte, anderen hebben nog een kans mits ze gescheiden worden. Jodie en Mary waren een Siamese tweeling. Het ziekenhuis wilde hen scheiden, maar de ouders niet.

Siamese tweeling

Een Siamese tweeling is een eeneiige tweeling, waarvan de kinderen met bepaalde lichaamsdelen aan elkaar gegroeid zijn, omdat de splitsing van de eicel te laat heeft plaatsgevonden. Het is niet bekend waardoor dit komt.

De term ‘Siamese tweeling’ komt door de tweeling Eng en Chang, zij waren aan elkaar gegroeid. Eng en Chang zijn geboren in 1811 in Siam, wat nu Thailand is, en vandaar de naam ‘Siamese tweeling’.

Kans

De kans op een Siamese tweeling is heel klein: slechts 1 op de 50.000 tot 100.000 geboortes is de geboorte van een Siamese tweeling. Er is drie keer meer kans op meisjes dan jongens.

Het meest zeldzaam is een Siamese tweeling die samengegroeid is aan het hoofd. Dit gebeurt 1 keer op de tweeëneenhalf miljoen geboortes. Als Siamese tweelingen geboren zijn, zitten ze vaak aan elkaar vast bij de borstkas.

Overlijden

Veel Siamese tweelingen overlijden al bij de geboorte. Daarna is er nog een groot gedeelte dat binnen een jaar overlijdt, tenzij een operatie ze kan scheiden. Dat is bijna altijd mogelijk, maar het is wel een gevaarlijke en ingewikkelde operatie. Vaak overleeft slechts één kind van de Siamese tweeling, dat is zeker het geval als ze vitale organen delen.

Vanaf 1984 zijn er vijftien tweelingen gescheiden door middel van een operatie. Twaalf kinderen overleefden de operatie, maar in slechts vier gevallen bleven beide kinderen van de tweeling in leven. Al deze vijftien Siamese tweelingen zijn gescheiden met toestemming van de ouders.

Jodie en Mary

In 2000 ontstond er veel commotie in de media rondom Jodie en Mary. Deze Siamese tweeling was met de onderbuiken aan elkaar vastgegroeid. De ouders wilden de tweeling niet scheiden, maar het ziekenhuis wel en stapte naar de rechter. Wie mocht er beslissen over het leven van Jodie en Mary? Ter bescherming van hun privacy, heten de baby’s tegenover de pers Jodie en Mary.

Jodie en Mary kwamen 8 augustus j.l. ter wereld in het Saint Mary-ziekenhuis in Manchester. De ouders komen van het eiland Gozo bij Malta. Ze wisten al dat ze een Siamese tweeling kregen en gingen drie maanden voor de bevalling naar het ziekenhuis in Manchester, omdat dit ziekenhuis gespecialiseerd is in het scheiden van Siamese tweelingen.

Situatie

Toen Jodie en Mary geboren waren, bleek dat Mary alleen nog maar in leven was vanwege Jodie. De hersenen van Mary zijn niet ver genoeg ontwikkeld. Ze leeft uitsluitend door hart, longen en lever van haar zusje. Jodie is een gezonde, alerte baby net als elke andere baby. Mary daarentegen kan alleen zuigen, schoppen en één oog openen en ademt niet, maar ze leeft wel.

De ouders, die streng religieus zijn, willen geen operatie omdat Mary dat niet zal overleven. Ze vinden dat God moet beslissen over het leven van hun dochters.

Ziekenhuis

Het ziekenhuis mag de wens van de ouders volgen, maar ze mag ook naar de rechter stappen. De kans is groot dat beide meisjes zouden overlijden als ze aan elkaar blijven. Het hart van Jodie werkt voor zowel haarzelf als voor Mary, dat zorgt voor een enorme last. Haar hart zal het niet lang volhouden en Jodie zal zeer waarschijnlijk een hartaanval krijgen en overlijden. Mary zal dan ietsje later ook sterven.

De artsen denken dat beiden zullen sterven binnen 6 maanden, tenzij ze een operatie ze zal scheiden. Maar als ze de operatie ondergaan, zal Mary sterven. Jodie maakt dan een grote kans om te kunnen leven, maar het is niet te zeggen of ze zal kunnen lopen. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze incontinent zal zijn. Het ziekenhuis was het niet eens met de ouders, die tegen de scheiding zijn, en stapte naar de rechter.

Rechtszaak

In een moeilijke rechtszaak als deze spelen veel aspecten mee zoals de wet, de rechten van de ouders, ‘Gods Wil’, ethiek en moraliteit. Bij de laatste twee gaat het om de discussie ‘wat is fout en wat is goed’. De wet verplicht de rechters tot bescherming van het kind. Maar welk kind moeten de rechters beschermen en ten koste van wat?

De rechter heeft gezocht naar eerdere soortgelijke gevallen, maar die waren er niet. De ouders zeiden in de rechtszaak dat ze niet één van hun dochters willen doden om hun andere dochter te laten leven, bovendien zou dat in strijd zijn met het gebod van God ‘U zult niet doden’. Echter in de Engelse wet hebben de wensen van de ouders geen prioriteit.

Uitspraak

De rechter gaf 25 augustus toestemming voor de operatie om de tweeling te scheiden. Hij wees erop dat zijn uitspraak niet was gebaseerd op het belang van Jodie, maar op dat van Mary. De verklaring hiervoor is dat de levenskwaliteit van Mary alleen maar zal verslechteren. Als het hart van Jodie het moeilijker krijgt, zal er voor Mary minder zuurstof in het bloedtoevoer zitten, wat haar hersenen verder zal aantasten. De ouders waren niet tevreden met deze uitspraak en gingen in beroep.

Beroep

Drie rechters van het Britse Hof van Beroep moesten bepalen of Jodie en Mary een operatie moeten ondergaan, die hen zal scheiden. Belangrijk in deze zaak was de vraag of Mary wel een volwaardig levend wezen is. Nog meer deskundigen zijn gevraagd om hun mening te geven, maar op 22 september bepaalden de drie rechters dat de tweeling de operatie zal ondergaan die hen zal scheiden.

Het scheiden van beide kinderen is volgens de rechters zelfverdediging van Jodie. De ouders konden nog verder in beroep gaan bij de House of Lords en bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, maar ze besloten zich bij deze uitspraak neer te leggen.

De rechters hebben laten weten er slapeloze nachten van gehad te hebben en dat het de moeilijkste zaak geweest is, waar ze over moesten beslissen. Dit komt door het feit dat beide mogelijke beslissingen fout zijn, je kan nooit de goede beslissing maken. In zekere zin vroeg het ziekenhuis in de rechtszaak om Jodie te redden, maar Mary te vermoorden. De ouders vonden dat God moest beslissen over hun kinderen en verwezen naar de geboden.

Dus kies je ervoor om Mary te vermoorden om Jodie te redden of kies je ervoor om ze niet te scheiden en dat ze beide binnen zeer snelle tijd zullen overlijden? Zo’n beslissing is haast niet te maken en omdat het ziekenhuis en de ouders het niet met elkaar eens waren, moesten de rechters beslissen over het leven van twee baby’s. En die besloten met veel moeite dat de tweeling een operatie moest ondergaan die hen zou scheiden en dat gebeurde op 6 november.

Operatie

De operatie duurde twintig uur en Mary is tijdens die operatie overleden. De toestand van Jodie was kritiek, maar stabiel. Of het de juiste beslissing is geweest, zal altijd de vraag blijven.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
Siamese tweelingenWanneer een tweeling onderling verbonden is door met elkaar vergroeide lichaamsdelen, spreken we van een Siamese tweelin…
Lam met Januskop – misvormd lammetjeLam met Januskop – misvormd lammetjeHet komt bijna nooit voor maar soms wordt er een lam met een Januskop, een lammetje met twee gezichten, geboren. Op 3 ju…

Nina Brink en haar World OnlineNina Brink een gehaaide zakenvrouw die een enorm vermogen heeft vergaard met haar bedrijven, die zij net zo makkelijk do…
Emigreren, een grote stapEmigreren, een grote stapEmigreren is tegenwoordig een hot item, met duizenden tegelijk vertrekken mensen naar de bestemming van hun dromen. Vori…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.