Website van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane dood

Website van NVVE, hulp bij zelfmoord voor een humane dood Ieder jaar sterven mensen door zelfdoding of zelfmoord (suïcide). De meesten verkeerden in een zware depressie en zagen geen toekomst meer voor zichzelf. Daarbij worden gruwelijke methoden gebruikt. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kan iemand die een eind aan zijn of haar leven wil maken tips krijgen om de zelfmoord of zelfdoding met medicijnen uit te voeren. Volgens de NVVE helpt zij met tips voor een waardige dood. Mensen die naasten hebben geholpen bij zelfdoding (misdrijf dus strafbaar), kunnen hun verhaal kwijt bij de meldlijn van de NVVE.

Website met hulp bij zelfdoding

Zelfmoord is nog één van de laatste taboes. Euthanasie is inmiddels wat uit de taboesfeer gehaald, maar voordat iemand euthanasie 'mag' plegen moet aan veel eisen worden voldaan om 'Ondraaglijk te lijden'. Veel mensen willen deze weg niet volgen en zoeken daarom zelf naar een manier om te sterven. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde wil deze mensen helpen. Zij heeft een website gelanceerd die tot in details een aantal methodes voor zelfdoding beschrijft. De bedoeling is dat de zelfdoder daardoor een waardige dood sterft in plaats van voor één van de gruwelijke methoden te kiezen.

De meest voorkomende manieren van zelfdoding

Er zijn uiteraard verschillende manieren om uit het leven te stappen.

De 5 meest voorkomende vormen van zelfdoding:
 • Ophangen en/of verwurging
 • Medicijnen en/of alcohol
 • Voor trein of metro springen. Bij jongeren onder de 20 is voor de trein springen de meest verkozen methode.
 • Vanaf grote hoogte springen (gebouw, brug e.d.)
 • verdrinken
 • Daarna komen niet nader genoemde andere manieren.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde wil gruwelijke vormen van zelfmoord aanpakken. Zij wil via de website aangeven dat er een humane manier van sterven is. Uit ervaring weet de NVVE dat de meeste mensen, die echt uit het leven willen stappen chronisch psychiatrische patiënten en ouderen zijn. De vereniging vindt dat zij voor hen op de bres moet springen, omdat zij anders aan hun lot worden overgelaten. Met behulp van een combinatie van medicijnen geven zij aan dat dit een menselijke manier is om uit het leven te stappen.

Twee grootste groepen zelfdoders

Ouderen

Zij zijn meestal klaar met het leven. Vaak is hun hele familie en/of kennissenkring vóór hen overleden. Het hoeft allemaal niet meer. De ernstig zieken onder hen willen de dingen niet ondergaan die hen te wachten staan.

Chronisch psychiatrische patiënten

De meesten willen niet meer verder. De enige oplossing is de dood die hen bevrijdt van alle ellende.

Hulp bij zelfdoding is strafbaar. De NVVE met de website ook?

Wie in ons land iemand helpt bij of aanzet tot zelfmoord is volgens de wet strafbaar. Het valt in de categorie misdrijf. De NVVE vindt dat de vereniging niet strafbaar is. Zij helpt niet bij en zet niet aan tot zelfmoord, maar geeft alleen maar informatie. Bovendien wordt iemand met een spontane overweging tot zelfmoord doorverwezen naar hulpinstanties. Alleen diegenen die een duidelijk, helder en zeer serieus besluit nemen kunnen bij de NVVE terecht.

Toegankelijkheid website hulp bij zelfdoding

Alleen leden van de NVVE kunnen op deze site. Zij krijgen informatie over de dodelijke combinatie van medicijnen, waarbij zij vooraf eerst worden gewaarschuwd te gaan praten. Iemand met een impulsbesluit tot zelfdoding heeft niets aan deze site.
Alleen degene die de beslissing genomen heeft om onherroepelijk een eind aan het leven te willen maken en daar door niets en niemand van af is te brengen zal baat bij de site voor hulp bij zelfdoding hebben. De medicijnen die de dood veroorzaken zijn namelijk niet gemakkelijk te verkrijgen. Het duurt een behoorlijke tijd voordat de fatale combinatie bij elkaar is verkregen.

Zelfmoordpogingen: een schreeuw om hulp

In sommige gevallen gaat het bij een zelfmoordpoging om een schreeuw om hulp. De overlevenden geven dan later aan dat het niet de intentie was om dood te gaan

Meldlijn voor mensen die naasten hebben geholpen bij zelfdoding

Mensen die naasten hulp hebben geboden bij zelfdoding kunnen sinds augustus 2012 hun verhaal kwijt bij de meldlijn van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland. Daarom vertellen veel mensen er niet over als ze het gedaan hebben. De NVVE wil de verhalen die ze binnenkrijgt, anoniem op haar website zetten.

Financiële situatie en depressies mogelijke oorzaken

Financiële situatie

Geen uitweg meer zien in de financiële situatie kan voor mensen aanleiding zijn om een einde aan het leven te maken.
Sommige banken laten medewerkers van de hypotheekafdeling preventietrainingen volgen om depressies bij hun cliënten te ontdekken.

Depressies

Psychiatrische patiënten plegen zelfmoord niet om financiële redenen. Uit deze groep mensen komen de meeste zelfdodingen door voor de trein te springen.

Zelfmoord door pesten

Het wordt steeds vaker duidelijk dat jongeren zelfmoord pleegden, omdat zij gepest werden.
 • Tim Ribberink pleegt zelfmoord (2012). Nederland was geschokt door zijn afscheidsbrief die duidelijk aangeeft wat zijn motief was.
 • Meisje uit Staphorst springt voor trein: pestslachtoffer (2012).
 • In de bossen bij Wassenaar wordt het levenloze lichaam van de 15-jarige Annas gevonden. Zelfmoord als gevolg van pesten.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
Zelfmoord: de oorzaken en signalenZelfmoord: de oorzaken en signalenJaarlijks plegen er ongeveer 1600 mensen in Nederland zelfmoord en doen 94000 mensen een poging waarvan 9200 personen in…
Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Sommige mensen hebben een allesoverheersende gedachten: "ik wil dood". Het leven is voor deze mensen zo ondraaglijk dat…

Wat kost een uitvaart?Wat kost een uitvaart?De kosten van een uitvaart worden vaak onderschat. Mensen hebben er vaak verzekeringen voor afgesloten, maar realiseren…
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…
Bronnen en referenties
 • De Gelderlander
 • De Telegraaf
Reactie

Joke, 09-04-2016
Eric, ik herken mij in jou, jouw bericht van 27-07-2015 las ik nu net bijna een jaar later. Ik ben ook te laf om er een eind aan te maken, maar echt vrolijk word ik niet van het leven, jouw bericht zou het mijne kunnen zijn. Reactie infoteur, 11-04-2016
Ik onthoud mij van een antwoord, aangezien het om een reactie op een bericht van een lezer gaat

Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 19-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.