Proefjes voor kinderen met water

Proefjes voor kinderen met water Werkt een magneet ook onder water, en hoe kun je zelf bellen blazen? Kinderen vinden het vaak erg leuk om thuis of op school proefjes uit te voeren. In dit artikel staan een aantal proefjes met water die kinderen zelfstandig of samen met een ander kunnen uitvoeren.

Van water word je niet nat

Hiervoor heb je nodig:
  • 1 glas water
  • gemalen peper

Heel voorzichtig strooi je het gemalen peper bovenop het water. Je moet er wel voor zorgen dat het water 'stil ligt'. Beweeg het glas niet. Doop nu heel langzaam je vinger je vinger in het water (een klein stukje) en trek daarna je vinger weer vlug eruit. Wat gebeurt er? Je vinger blijft droog! Dit komt door de gemalen peper. Die versterkt de spanning van de oppervlakte van het water (watermoleculen). Je vinger wordt niet nat omdat je heel voorzichtig te werk bent gegaan.

Een rietje met een dunne en een dikke kant

Hiervoor heb je nodig:
  • 1 glas water
  • 1 rietje

Zet het rietje in het glas met water en bekijk het rietje nu goed. Wat gebeurt er? Het onderste deel van het rietje dat zich in het water bevindt lijkt veel dikker te zijn dan de bovenkant van het rietje! Dit komt doordat de wand van het glas gewelfd is, een bepaalde dikte en vorm heeft. Lichstralen worden daardoor onderweg 'gebroken' waardoor het rietje dikker en groter lijkt.

Magneet onder water

Hiervoor heb je nodig:
  • 1 magneet
  • 1 glas water
  • 1 speld

De speld laat je in het glas met water vallen. Hou nu de magneet tegen de buitenkant van het glas (over de plaats waar de speld ligt). Beweeg de magneet heen en weer over het glas. Wat gebeurt er? De magneet trekt de speld aan zodat je die overal heen kunt verplaatsen! Dit kan omdat magneten ook door glas en water (en zelfs door een tafel) heen werken.

Bellen blazen

Hiervoor heb je nodig:
  • een half glas water
  • een klein beetje suiker
  • een eetlepel afwasmiddel
  • een rietje

Bij het halve glas water doe je de eetlepel afwasmiddel en je roert dit door elkaar. Het kleine beetje suiker mag er daarna bij. Het rietje doop je in het mengsel en nu kun je op het rietje blazen (aan de andere kant). Wat gebeurt er? Je hebt een zeepbel geblazen! Blazen zorgt ervoor dat zeep in de lucht terecht komt; de zeep omsluit de lucht en zo ontstaat er een bel. De suiker zorgt ervoor dat de bel langer heel blijft door te zorgen dat het water niet snel dun wordt en de bel uit elkaar spat.

Watersproeier

Hiervoor heb je nodig:
  • een plastic fles (bijvoorbeeld van de cola)
  • een spijker met scherpe punt
  • water uit de kraan
  • tape of sterke plakband

Met de spijker prik je op verschillende hoogtes gaatjes in de fles (een stuk of vier). Plak nu de gaatjes af met de tape of plakband, zorg ervoor dat er geen water door de gaatjes kan komen. Vul de fles nu met water en verwijder daarna de tape of plakband van de gaatjes. Wat gebeurt er? Uit de gaatjes spuit water, het onderste gaatje spuit het meeste water en het bovenste gaatje het minst! De waterdruk is namelijk veel groter onderin de fles met water dan bovenin. Daarom spuit het met een grotere snelheid naar buiten.
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adaptief OnderwijsHet is zover. Je kind is oud genoeg om naar de basisschool te gaan. Er zijn veel keuzes die je als ouder kan maken. Welk…
Een ontdekhoek voor kleutersEen ontdekhoek voor kleutersKinderen leren door doen. Wat is er nou mooier voor kleuters dan een echte ontdekhoek in de klas? Maar toch, gewoon een…
Natuurkunde: proefjes met waterdamp voor kinderenNatuurkunde: proefjes met waterdamp voor kinderenWaterdamp is water dat er is, maar wat je niet ziet. Waterdamp is overal om ons heen in de lucht. Nu is weten dat waterd…

De heer Knigge over etiquetteEen man leefde in de 18e eeuw en schreef een boek met de titel: Over de omgang met mensen. Daarin stonden zaken als: je…
Sinterklaas bestaat niet, wanneer ga je het vertellen?Er komt een moment in een kinderleven dat je het als ouder moet vertellen dat het verhaal van Sinterklaas anders is dan…
Bronnen en referenties
  • Eerste Groot Experimenteer Boek ISBN 90-438-1055-X
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.