Doodling oftewel droedelen: gewoon maar wat tekenen

Doodling oftewel droedelen: gewoon maar wat tekenen Het woordenboek geeft als definitie van droedelen gedachteloos tekenen of krabbelen. Het is eigenlijk het maken van schetsen of maken van kleine doelloze tekeningetjes terwijl iemand’s aandacht ergens anders is, bijvoorbeeld tijdens de les of tijdens een vergadering. Al luisterend wordt er creatief met de pen gekrabbeld in een schrift, op een A4, noem het maar op. Dit doelloos tekenen heeft een naam. In het Engels noemt men het doodling; in het Nederlands heet het droedelen of doedelen. En het is nog ergens goed voor ook.

Onderzoek naar het nut van droedelen

Bron: Anajuma, UnsplashBron: Anajuma, Unsplash

Dan maar wat droedelen

Een saaie zaal, een saaie spreker met een saaie toespraak. Je probeert op te letten, goed te luisteren. Heel even denk je aan vanavond. Wat ga je eten, pasta of toch rijst? Je probeert je aandacht weer tot de spreker te richten, tot je gedachten toch weer heel even terug naar vanavond afdwalen, want misschien, als deze toespraak niet uitloopt, kun je langs een bouwcentrum. Gewoon even inspiratie opdoen voor een nieuwe badkamer. Er moet namelijk een nieuwe douche in. Nieuwe tegels zouden ook niet misstaan. Misschien ook leuk om dan voor een hele andere kleur te kiezen. Blauw, wit. Je ogen gaan de zaal rond. Naast je zie je ineens je buurman allemaal gekke tekeningetjes op de handout krabbelen. Je houdt je hoofd schuin om te zien wat het zijn, een paar gekke rondjes, hartjes, zelfs iets wat lijkt op een hondenkop met wel hele lange oren. Dat is toch ook onbeleefd denk je dan en je kijkt weer aandachtig naar de spreker, die ineens een paar powerpoint pagina’s verder lijkt te zijn. Je hebt eigenlijk geen idee waar hij het de hele tijd over gehad heeft.

En het droedelen heeft nut

En die buurman, die heeft alles gehoord en volgt al vanaf het begin de toespraak. Hij begon met een paar krullen met pen. Vervolgens kwamen er een paar kleine hartjes bij. Nog wat rondjes door elkaar. Wat druppelvormen, een hele lange. Daaraan een ronde vorm en nog een druppel. Zo werd het een soort hondenkop. Daar naast tekent hij nog wat wolkjes. Allemaal krabbels om de geprinte tekst heen. Intussen heeft hij de toespraak gehoord. En dat is volstrekt logisch, aldus professor Jackie Andrade van de Universiteit van Plymouth. Zij beschrijft in het tijdschrift ‘Applied Cognitive Psychology’ een Brits onderzoek waarin zij veertig proefpersonen vroeg naar een 2,5 minuut durend saai telefoongesprek te luisteren. De ene helft kreeg hierbij een kladblok en pen om te kleuren, de andere helft kon alleen luisteren. Na afloop wisten zij die tijdens het gesprek hadden zitten tekenen 29% meer informatie over het telefoongesprek te herinneren dan degenen die alleen hadden zitten luisteren.

Doodling om de aandacht er bij te houden
Bron: Pencilparker, PixabayBron: Pencilparker, Pixabay
Het droedelen voorkomt dat mensen met hun gedachten afdwalen en gaan dagdromen en dat hiermee een groot deel van wat er om hen heen gezegd en gedaan wordt aan hen voorbijgaat. Geconcludeerd werd dat zij die een beetje gaan tekenen, tekeningetjes die niet veel van het brein vergen, ergens mee bezig zijn en daardoor minder snel in gedachten afdwalen en hierdoor meer opnemen van wat er gezegd wordt. Doodling voorkomt dagdromen. Om te dagdromen, moet de brein ‘executief functioneren’ zoals psychologen dit noemen. Dit executief functioneren is intensiever wanneer men in gedachten afdwaalt en gaat dagdromen dan wanneer iemand gaat droedelen. Hierdoor vergeet je bij dagdromen wat er om je heen gezegd wordt, terwijl doodling een minder intensieve hersenactiviteit is en je je kunt herinneren wat er om je heen gebeurde. Droedelen is daarmee dus eigenlijk juist goed voor de concentratie. Iedereen een blocnote en pen tijdens de vergadering, de les of een telefoongesprek!

Droedelen als kunstvorm

Al droedelend en schetsend komen spontaan allerlei creatieve uitspattingen op papier, van abstract tot concreet. Krabbels die leiden tot het betere werk. Zo tekende Erasmus altijd in de kantlijn van zijn manuscripten en krabbelde John Keats altijd bloemetjes terwijl hij aan het dichten was. Maar deze creatieve droedels kunnen ook op zichzelf staan. Tekeningetjes die van niemandalletjes tot ware kunstwerken verheven worden. Men zegt dan ook wel eens dat droedelen de intuïtieve gevoelens in symbolische tekeningetjes weergeeft. Iets wat tot prachtige droedels of doedels kan leiden.

WeeWillDoodle

Zo is er a groep Filipijnse kunstenaars, die zichzelf het WeeWillDoodle team noemen.
Ze begonnen met het doorgeven van papier waarna de een wat ging tekenen, gevolgd door de ander. Vanaf mei 2007 pakten de acht tekenaars het groter aan door enorme vellen papier te vullen met hun doodles. Hun doel om kunst leuk en stressvrij te maken door simpelweg te beginnen met tekenen wat er op dat moment bij hen opkomt. Dit doen ze nu op verschillende momenten voor verschillende gelegenheden met verschillende mensen èn op verschillende achtergronden. Zo hebben ze een Honda Jazz gedroedeld in opdracht van Yahoo!

Nikalas Catlow

Om droedelen voor iedereen toegankelijk te maken, schreef illustrator Nikalas Catlow een aantal boeken over het onderwerp droedelen, waaronder Droedel jij al? Een boek met meer dan 150 droedels voor kinderen om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan door te tekenen.

Doodles op internet

Er is veel op internet aan doodling te vinden. Het internet heeft zeker ook veel aan de populariteit van het doedelen bijgedragen. Op veel internetpagina’s tonen mensen hun doodle kunsten. Vooral ook op Youtube vind je veel filmpjes die de totstandkoming van ‘doodling’ laten zien. Daarnaast zijn er doedeltenstoonstellingen en in Amerika kun je zelfs aan doodling workshops deelnemen.

Doodle 4 Google

Google maakt zelfs gebruik van doodling voor de variaties op hun logo. Er worden door Google verschillende ‘doodling’ wedstrijden gehouden om een creatieve bewerking van hun logo te maken. Deze Google wedstrijden worden in verschillende landen op verschillende data met verschillende onderwerpen gehouden onder de naam Doodle 4 Google.
Zo werd de Nederlandse Doodle 4 Google wedstrijd, getiteld “Mijn Nederland” werd in 2008 gewonnen door Josca van Doren uit groep 8.

Google doodle: 'Prettige feestdagen van Google 2007 - 5' / Bron: Jdxyw, Flickr (CC BY-SA-2.0)Google doodle: 'Prettige feestdagen van Google 2007 - 5' / Bron: Jdxyw, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Google doodle: 'Olympische Spelen 2008 in Peking - Tafeltennis' / Bron: Jdxyw, Flickr (CC BY-SA-2.0)Google doodle: 'Olympische Spelen 2008 in Peking - Tafeltennis' / Bron: Jdxyw, Flickr (CC BY-SA-2.0)
© 2009 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wil je meer onthouden van wat je hoort? Maak een droedel!Wil je meer onthouden van wat je hoort? Maak een droedel!Stel je voor: je zit in de klas, bij een lezing of in een vergadering. Een spreker houdt een gloedvol betoog en je weet…
Google-Doodle - Doodling met Google-logo op de startpaginaGoogle-Doodle - Doodling met Google-logo op de startpaginaGoogle heeft naam gemaakt met de tekeningetjes die van de letters van Google worden gemaakt of de letters versieren en d…
Scrapbook begrippen uitgelegdScrapbook begrippen uitgelegdAls je net begint met scrappen, of het nu scrap-kaarten of andere scrap-projecten zijn, kom je vast een heleboel begripp…
Ook vrouwen kunnen maar één ding tegelijk goed doenOok vrouwen kunnen maar één ding tegelijk goed doenIs het werkelijk zo dat vrouwen meer zaken tegelijk kunnen afhandelen dan mannen, of wordt die indruk alleen maar (ten o…

Kan iemand anders dat niet doen? Leer delegeren!Kan iemand anders dat niet doen? Leer delegeren!Delegeren is echt niet alleen voor drukbezette managers. Bijna iedereen kan doelmatiger en prettiger leven dankzij de ku…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 28-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.