Kan iemand anders dat niet doen? Leer delegeren!

Kan iemand anders dat niet doen? Leer delegeren! Delegeren is echt niet alleen voor drukbezette managers. Bijna iedereen kan doelmatiger en prettiger leven dankzij de kunst van het delegeren. Op alle gebieden. Huishouden, klusjes, baan, noem het maar op. Aan collega's maar ook aan je kinderen, vrienden of bekenden. Tegen geld, complimentjes of door klussen te ruilen. Dus, is er iemand anders die een klus beter of sneller kan doen? Delegeer het dan! Wat houdt delegeren in? Kort en goed: het aan een ander overlaten van een bepaalde taak. Het woord ‘overlaten’ is hier het sleutelwoord. We vinden het vaak moeilijk op de kwaliteiten van een ander te vertrouwen. Het gevolg is, dat we zelf opgezadeld blijven met klussen die ons te veel zijn, of tot het takenpakket van een ander behoren. Met name perfectionistische mensen met overmatige angst voor fouten en blunders, lopen ‘gevaar’. Zonde, want delegeren heeft grote voordelen. Niet alleen voor jezelf, vaak ook voor de ander. Zeker als je een gok(je) waagt door een taak over te laten, gun je de ander een kans op persoonlijke groei, leren verantwoordelijkheid te dragen enzovoorts. Bovendien betekent delegeren dat arbeidskracht zo goed mogelijk wordt verdeeld. Ieder heeft eigen talenten. Hoe beter die specifieke talenten benut worden, des te beter iedereen erbij vaart. Wees niet bang om iets te delegeren waarin je zelf matig bent: dat is geen zwaktebod. Concentreer je op je eigen sterke punten, daar valt altijd de meeste eer aan te behalen. Delegeren geeft je daarvoor extra gelegenheid.

Zie de mogelijkheden

Niet alleen op je werk kun je delegeren. Sterker nog, juist buiten je werkkring om valt vaak het meeste resultaat te boeken. Niet voor niets bieden sommige vooruitstrevende bedrijven betaalbare huishoudelijke diensten aan voor hun werknemers (denk aan stomen van kleding). Zeker als je je overbelast voelt, is het zaak anderen in te schakelen waar je maar kunt. Voel je je daar ongemakkelijk bij? Doe een nuchtere kosten-baten-analyse: als jij leuk verdient en in het overwerk zwemt, is het alleen maar logisch om hulp in huis of tuin in te schakelen die dat werk voor een fractie van jouw uurloon doet. Dat geldt ook voor klusjes. Stel, je bent een drukbezette boekhouder zonder technische knobbel, en hebt vier uur nodig om thuis een computer aan te sluiten. Vaak kun je dan beter een professional inhuren en die één uur werk betalen! Ontbreken financiele redenen om het delegeren te motiveren? Bedenk dan dat een prettig leven ook wat waard is – nog meer zelfs, natuurlijk! Vermijd de beruchte ‘ik kan dat beter’ valkuil. Andermans of –vrouws methode kan minstens zo goed uitpakken. Doe niet te moeilijk over de puntjes op de i die je zelf anders zou zetten, maar waardeer werk dat je uit handen wordt genomen. Een appel is geen peer, maar ze smaken allebei lekker. Iets dergelijks gaat op voor gedelegeerd werk. Zie ook de nieuwe invalshoeken en ideeën die delegeren oplevert: een ander komt weleens op dingen die jou ontgaan.

Waar kun je vanaf?

Bekijk je je eigen takenpakket op mogelijkheden om te delegeren, kijk dan met argusogen naar taken die je al een hele tijd uitvoert. De kans is namelijk groot dat de accenten wat jou betreft inmiddels elders liggen, en deze taak een dinosaurus is geworden die allang aan een ander had moeten zijn overgedragen. Bovendien zijn gewoontes hardnekkig: vreemde ogen zouden wellicht meteen zien dat een taak niet meer bij jouw situatie past, maar dat valt jou na al die jaren niet meer op. Ook kan het onwennig zijn dingen ‘opeens’ over te laten. Maar het is, om een voorbeeld te noemen, natuurlijk totale onzin dat jij het hele huishouden runt terwijl je nu drie kinderen hebt die hun handjes kunnen laten wapperen (om maar te zwijgen over levenspartners). Deed je als student vanzelfsprekend allerlei technische klussen in je huis, maar heb je inmiddels een baan van vijftig uur? Dan is de situatie duidelijk veranderd, en mag je gerust gaan kijken of hulp van buitenaf erin zit.... Stap over eventuele schroom heen en kijk wie iets voor je kan doen. Hondenuitlaatservice? Opruimdienst? Tuinman? Desnoods in de persoon van een bekende, of bijvoorbeeld neefje of nichtje dat iets bij wil verdienen? Bij gebrek aan financiële mogelijkheden is creativiteit weleens de oplossing. Er zijn mensen die bij toerbeurt op de eigen kinderen plus die van de buren passen. Wie volgens een rouleersysteem met andere hondenbezitters vandaag drie honden uitlaat, heeft twee dagen uitlaat-vrij. Wie snel en goed is in een klus, kan die ruilen tegen een aanlokkelijkere taak die vriendin of kennis juist graag uitbesteedt. Enzovoort.

Delegeren kan? Doe het dan! (En wel zó)

Delegeren kent spelregels, en dit zijn ze.
  • Delegeer niet alleen de rotklusjes. Bekijk nuchter wat jouw en andermans of –vrouws takenpakketten zijn, en waar de verdeling eventueel scheef loopt.
  • Wil je belangrijkere taken delegeren en heb je er nog geen gerust hart op? Begin met het delegeren van een deel van de taak. Of zorg deze ene keer in alle discretie dat je de zaak eigenhandig op kunt vangen wanneer het onverhoopt fout gaat.
  • Creëer een vruchtbare omgeving om te delegeren. Zorg dat de persoon aan wie je wilt delegeren, alle mogelijke informatie en armslag van jou heeft gekregen. Laat bovendien nadrukkelijk weten dat geen enkele vraag dom is; beter een vraag te veel, dan een klus die mislukt omdat iemand die ene brandende vraag niet durfde te stellen. De investering van tijd en moeite om een taak één keer optimaal uit te leggen, weegt ruimschoots op tegen tussentijds bijsturen of achteraf brokken opruimen.
  • Wees bereid te belonen, wees niet te star in je principes bij het opstarten. Een ijsje of extra zakgeld doet wonderen bij de kinders.
  • Houd contact, zeker bij een grotere klus. Hang niet de politieagent uit, maar check tussendoor eens of er vragen of problemen zijn, en hoe het werk vordert.
  • Laat achteraf weten hoe de taak is uitgevoerd. Hanteer daarbij een ‘driepootconstructie:’ goede feedback bestaat niet alleen uit kritiek of liever verbeterpunten, maar ook uit complimenten en concrete aanwijzingen voor eventuele toekomstige taken. Liever gezegd: positief commentaar stimuleert krachtiger dan negatieve reacties.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om goed te delegerenTips om goed te delegerenDelegeren is een onderdeel van het takenpakket van elke leidinggevende. Elk bedrijf met meerdere medewerkers zal moeten…
mijn kijk opStudentenleven: Op kamers of toch thuis blijven wonen?Een van de meest lastigste beslissingen van een student is toch wel de vraag of ze op kamers moeten gaan of er toch voor…
Schoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…
Hulp van de kinderen met het doen van het huishoudenHulp van de kinderen met het doen van het huishoudenHet is een vraag die bij veel ouders speelt, hoe krijg ik het voor elkaar om mijn kinderen mee te laten helpen in het hu…

Oefening voor samenwerking en concentratie van een groepEen goede, en tegelijkertijd leuke opdracht om aan de concentratie van een groep te werken is de opdracht met de lege st…
Doodling oftewel droedelen: gewoon maar wat tekenenDoodling oftewel droedelen: gewoon maar wat tekenenHet woordenboek geeft als definitie van droedelen gedachteloos tekenen of krabbelen. Het is eigenlijk het maken van sche…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.