De taal van Europa

ECB. EMU. Devaluatie. Schengen. Als het over Europa zaken gaat, worden veel woorden gebruikt die niet iedereen kent. Een handleiding om wegwijs te raken in de taal van Europa. Centrale Bank
Een bankinstelling (meestal in het bezit van de overheid) met het monopolie op de uitgifte van bankbiljetten. De Centrale Bank fungeert tevens als kassier van de overheid en als Bank of Bankers.

Depreciatie

Waardevermindering, in het bijzonder van een munt, als gevolg van ontwikkelingen in de valutamarkt.

Devaluatie

Overheidsbesluit tot waardevermindering van de nationale munteenheid in een systeem van vaste wisselkoersen door die munt goedkoper te maken tegenover andere munteenheden.

Deviezen

De verzamelnaam voor geldswaarden waarmee schulden aan andere landen kunnen worden voldaan.

ECU

European Currency Unit. De munteenheid die verdween toen de Euro werd geïntroduceerd.

EMF

Europees Monetair Fonds. Het Europese fonds voor monetaire samenwerking, opgericht voor de onderlinge verrekening van de valutabedragen die gemoeid waren met de noodzakelijke interventies ter ondersteuning van de afgesproken wisselkoersen. Een beginfonds in Ecu’s werd gecreëerd op basis van goud, - en dollarstortingen door de deelnemende landen.

EMS

Het Europees en Monetair Stelsel. Financieel instrument binnen de EU in het kader van een gemeenschappelijk wisselkoers beleid en van kracht sinds maart 1979. Het doel van het EMS is het stabiliseren van de wisselkoersverhoudingen en het helpen van economisch zwakkere Lidstaten door middel van gunstige leningen. De deelnemers dragen met goud, - en deviezenstortingen bij in het EMF. In ruil daar voor ontvangen zij Ecu’s.

ECB

Europese Centrale Bank. De financiële bank van de Europese Gemeenschap

EG

Europese Gemeenschap. De benaming die tot 1 januari 1994 voor de Europese Unie werd gebruikt.

EMU

Europese en Monetaire Unie. De uiterste vorm van monetaire integratie tussen de lidstaten van de EU. Hiervoor werd in 1991 in Maastricht overeenstemming bereikt. De term economisch geeft aan dat het economische beleid in de deelnemende landen op elkaar is afgestemd. Met monetair wordt duidelijk gemaakt dat de EMU een muntunie is.

EU

Europese Unie. De benaming die sinds januari 1994 wordt gebruikt voor de drie Europese Gemeenschappen: de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de Europese Economische Gemeenschap, en het Euratom. Doel is de eenheid van de West-Europese landen op economisch en politiek gebied te bevorderen.

Euro

De naam van de gemeenschappelijke valuta van de EU-landen.

Interne markt

Ook wel: Europa 1992 of Europa zonder grenzen. Sinds begin 1993 zijn de binnengrenzen weggevallen, zodat er een gemeenschappelijke markt met vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal ontstond. Vrij verkeer van personen ligt moeilijker omdat nog niet alle landen hieraan mee willen werken.

Schengen

Het akkoord van Schengen is opgericht om de grenscontroles aan de binnengrenzen van de deelnemende landen af te schaffen. Het moet zorgen voor nauwe samenwerking op het gebied van justitie en politie.

Subsidiariteit

Het beginsel dat de Europese Unie alleen bevoegd is om op te treden en regels te stellen met betrekking tot die zaken die beter op Europees dan op nationaal of regionaal niveau kunnen worden geregeld.
© 2009 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…
Internetbegrippen uitgelegdInternetbegrippen uitgelegdTijdens het surfen op het internet kom je veel woorden en begrippen tegen (vaak engelstalig) die je niet kent. Ze worden…
Verschil tussen de Europese Unie en EuropaVerschil tussen de Europese Unie en EuropaWanneer mensen in gesprek gaan over moeilijke onderwerpen, worden begrippen nogal eens door elkaar gebruikt. Zo worden '…
Hoe maak je een schematische samenvatting?Begrippen in een studietekst zijn nooit losstaande feitjes. Begrippen vormen samen een proces, deze kun je weergeven doo…

House-Warming Party: Een feest ter ere van je nieuwe woningHet organiseren van een housewarming is een relatief modern verschijnsel, over gewaaid uit Amerika. In "vroeger" tijden…
Plakkies, de trendy en duurzame teenslippersPlakkies zijn de nieuwe trend in teenslippers. De teenslippers zijn trendy en extra bijzonder doordat ze van autobanden…
Enroute (48 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.