Rolex – tijdloze horloges

Wereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een van de bekendste horlogemerken ter wereld en staan bekend om hun hoge kwaliteit, duurzaamheid en exclusiviteit. Jaarlijks draaien de Rolex-fabrieken een omzet van zo’n 3 miljard dollar.

Hans Wilsdorf

De Duitse zakenman en technicus Hans Wilsdorf was de man die in 1905 Rolex oprichtte. Hij vond namelijk een tijdmechanisme uit dat zichzelf steeds opwond door de beweging van de pols, die door de mens zelf in werking wordt gezet. Hij noemde dit uurwerk 'perpetual'. Door de hele wereld - en zeker die van de uurwerken en horloges - werd deze vondst gezien als een revolutie. Want voorheen moesten alle horloges ieder etmaal met de hand weer worden opgewonden om te blijven functioneren.

Rolex

Pas in 1908 registreerde Hans Wilsdorf het merk Rolex officieel. Nog steed is de precieze betekenis van de naam Rolex niet bekend. Wilsdorf hield zelf altijd vol dat de naam geen betekenis heeft. Toch gaan er geruchten dat hij de naam zou hebben afgeleid van de woorden 'horlogerie exquize', wat - vertaald uit het Frans - ongeveer neerkomt op 'voortreffelijke horloges'.

Oyster

Een voor honderd procent waterdichte, vuilwerende en schokbestendige horlogekast werd in 1926 uitgevonden. Rolex doopte deze om tot de Oyster, gebaseerd op dezelfde eigenschappen en de vorm van een gesloten oester. Vandaag de dag hebben nog steeds veel modellen van de Rolex-horloes deze horlogekast. Als publiciteitsstunt werd in 1927 een zwemmer over het kanaal van Engeland naar Frankrijk gestuurd, met een horloge van Rolex om zijn pols. Op die manier bewees Rolex dat het horloge echt waterdicht is. Deze stunt werd in 1960 herhaald, door het horloge aan de buitenkant van een diepzeevaartuig te bevestigen. Elf kilometer onder water bleek het horloge inderdaad waterdicht te zijn.

Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog vestigde de Rolex-fabriek – van oorsprong Duits en Engels – zich definitief in uurwerkland Zwitserland. Daar ging het merk zich voornamelijk specialiseren in dure horloges, die alleen voor rijkere mensen waren weggelegd. Dankzij die ontwikkeling staat Rolex vandaag de dag nog steeds bekend als een producent van dure horloges. Niet zelden werden middelen als staal, goud, zilver en platina gebruikt bij de productie en decoratie van de horloges. Voor de wijzerplaten werd vaak gebruik gemaakt van parelmoer of diamanten.

Revolutionair

Rolex bleek prima in staat om te blijven vernieuwen en verrassen, want een jaar na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, verscheen er de Rolex Datejust. Dit was het eerste horloge dat naast tijd ook de datum aangaf. In 1950 verscheen de Rolex Submariner, een horloge dat speciaal voor diepzeeduikers werd gemaakt en die een draaibare ring met minutenaanduiding had. Midden jaren zestig verscheen de Rolex Cosmograph Daytona, een horloge waarmee een autobestuurder zijn gemiddelde snelheid af kan lezen. Veel andere horlogefabrikanten zijn deze eigenschappen na gaan maken, maar halen het niet bij de originele ideeën van Rolex.

Tijdloos

Dat al deze modellen tijdloos en los staan van welke mode dan ook, blijkt dat ze nog steeds heel goed worden verkocht. Toch krijgt Rolex de laatste jaren steeds meer last van namaakexemplaren die illegaal geproduceerd worden in voornamelijk Azië. Het is hier mogelijk om nagebootste horloges – inclusief opgedrukte merknaam – aan te schaffen. Hoewel deze imitaties minder goed en duurzaam zijn, maakt de prijs rond de vijftig euro ze bijzonder populair onder toeristen en handelaars.
© 2009 - 2020 Paulsmiezen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustKlassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustOnder alle vintage horloges is de Rolex oyster perpetual datejust toch wel een van de meest herkenbare modellen. Het typ…
Rolex als belegging?Rolex als belegging?Rolex is een merk waarbij we meteen denken aan de meest luxe horloges. Rolex horloges zijn duur, een 'eenvoudig model' k…
Hoe kan je een nep-Rolex herkennen?Hoe kan je een nep-Rolex herkennen?Een imitatie Rolex onderscheiden van een echte. Voor een leek is dat niet makkelijk. Zeker nu de imitatie horloges van b…

Drama tijdens Koninginnedag 2009 in ApeldoornKoninginnedag hoort een feest te zijn, met veel evenementen en activiteiten. Maar Koninginnedag 2009 kreeg een aparte we…
Jim Jones, dominee en massamoordenaarJames Warren Jones werd geboren op 13 Mei 1931 in Crete, Indiana. Hij zou zichzelf later Jim Jones gaan noemen. In zijn…

Reageer op het artikel "Rolex – tijdloze horloges"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulsmiezen
Gepubliceerd: 30-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!