Sekten in Nederland

Sekten in Nederland Je hoort en ziet het steeds vaker, mensen die aangesloten zijn bij een sekte, soms afgesloten worden van de buitenwereld. Wat is een sekte nou precies? Hoe actief zijn ze ermee in Nederland? En welke sektes zijn er onder andere?

Wat is een sekte?

Sekte is een begrip dat overal anders opgevat kan worden, mensen geven er zelf vaak een eigen betekenis aan. Maar wat betekent het nou precies? Een sekte is een kleine afgescheiden groep, vaak met een eigen geloof en eigen regels waar men zich streng aan dient te houden. Letterlijk betekent het een gesloten religieuze groepering met een sterke leider. Een sekte is een hechte groep, die zich vaak afsluit van de buitenwereld. Ze zorgen ervoor dat je je welkom voelt, zodat je daarna getransformeerd wordt naar een lid van de sekte. Je bent opeens een nieuw persoon met een nieuwe familie erbij, je dient je te houden aan strenge regels, wordt vaak afgezonderd van de buitenwereld, krijgt misschien een andere levensstijl en religie en je dient de eventuele leider goed te volgen. Dit geldt natuurlijk niet voor alle sektes, het begrip is namelijk erg ruim op te vatten.

Vaak worden ze wel omschreven als gevaarlijk, maar natuurlijk niet allemaal. Dit komt mede door de gebeurtenis die plaatsvond op 18 november 1978 in Guyana. De leider van deze sekte was Jim Jones, die op jonge leeftijd altijd een echte kerkganger was. Tot Jim Jones op oudere leeftijd dacht dat hij zelf als Messiah kon spreken en hij dacht dat hij de zoon van god was. Hij sprak zijn mening overtuigend en eerlijk uit en kreeg hierdoor vele volgelingen die zich overgaven aan de orde van de zonnetempel. Jim Jones kreeg ongeveer 900 volgelingen zover dat ze allemaal zelfmoord hebben gepleegd. Deze massamoord vond plaats op 18 november 1978.

Hoe word je lid van een sekte?

Mensen snappen vaak niet waarom je lid zou worden van een sekte en waarom ze daar niet bij weggaan. Dit komt omdat je bij een sekte als familie wordt behandeld, je voelt je thuis door de andere leden. En weggaan? Daar zou je op dat moment niet eens aan denken, want de buitenwereld is niet veilig.

Je kunt je niet zomaar even ergens aanmelden om lid te worden van een sekte. Meestal rol je daar heel toevallig in en word je benaderd door sekteleden zelf. Deze merken als iemand zich niet gelukkig voelt of als iemand zich niet thuis voelt, deze mensen zijn snel te beïnvloeden en worden dus sneller benaderd dan mening ander mens.

Tegenwoordig informeren mensen wel sneller via internet over bepaalde sektes, omdat het begrip ook steeds bekender word in Nederland. Mensen die zich altijd eenzaam hebben gevoeld en nooit bij een groep hebben gehoord, zullen sneller lid willen worden van een sekte. Dit omdat je daar behandeld wordt als een gelijkwaardig persoon en vaak als een echt hecht familielid, er wordt van je gehouden en de sekteleden begrijpen je beter dan ieder ander mens, je krijgt antwoorden op vragen en hebt ineens een levensdoel. Maar meestal ligt het aan je karakter en je levensstijl of je er snel vatbaar voor bent of niet.

Maar ook dit allemaal verschilt natuurlijk per sekte.

Welke soorten sekten zijn er onder meer?

Jehova’s Getuigen

Deze groepering is erg bekend in Nederland, iedereen kent ze wel. Ze komen altijd aan de deur om je te informeren over hun geloof en zo proberen ze meerdere volgelingen te krijgen. Ze leven het Christelijke geloof heel erg streng na en volgen alle regels die in de bijbel staan beschreven, ze geloven dat de bijbel Gods woord is.

Scientology

Voor sommige mensen een onbekende groepering. Maar deze groepring word steeds bekender in Nederland, mede doordat ze vele bekende aanhangers hebben zoals: Tom cruise, Arnold Schwarzenegger en John Travolta. Ze zijn erg actief in Amerika en Duitsland en hebben wereldwijd ongeveer 7 miljoen leden. Ze gaan er vanuit dat de mens een onsterfelijke geest heeft, die een lichaam heeft en een verstand gebruikt om met het lichaam in de wereld te verkeren. Mensen worden in hun leven vaak negatief beïnvloed door bepaalde gebeurtenissen, die in het verstand worden opgeslagen. Volgens de Scientology zou hun deze negatieve invloeden kunnen uitwissen.

De Moonsekte

Deze sekte is niet erg bekend in Nederland en hebben in Nederland ook bijna geen volgelingen. Wel zijn ze veel in het nieuws geweest over bepaalde gebeurtenissen. Deze sekte word geleid door Sun Myung Moon en zijn vrouw. Volgelingen beschouwen hun als de "ware ouders" en hun huwelijk word gezien als het ware echtpaar, het nieuwe startpunt van deze wereld. Deze "ware ouders" bepalen ook met wie de volgelingen zullen trouwen, ze staan ook bekend om hun massa-huwelijken. Meneer Sun Myung Moon wil zowel economisch als politiek over deze wereld heersen.

Bhagwan

Bhagwan is een groepering die gebaseerd is op een aantal oosterse en spirituele geloven/invloeden, opgericht door Rajneesh Chandra Mohan in de jaren 70. De volgelingen worden ook wel Sannyasins genoemd. De Sannyasins lopen altijd in oranje/rode kleding en moeten iedere dag mediteren. Rajneesh moedigde zijn Sannyasins aan om het leven te omhelzen en vrij te experimenteren met seks. Dit is een van de vrijste sekten die er is.

De Zonen van het Heilige Licht van Apocalyptius of De Apocalypse

De naam zegt het al, deze sekte houdt zich voornamelijk bezig met het feit van het einde van de wereld. Deze sekte is opgericht door Jim Jackson oftewel de Heilige en heel erg goede apocalyptius . Ze weten niet de precieze datum wanneer dit zal plaatsvinden, maar ze zijn uitgekomen op de datum 12 maart 2028. Deze volgelingen zijn helemaal geobsedeerd over het feit dat de wereld zal vergaan en ze houden zich dus ook voornamelijk bezig met het bouwen van ondergrondse schuilbunkers, in de hoop om de Apocalyps levend door te maken en opnieuw leven te brengen op de wereld. Ze bevinden zich in een bunkercomplex in een afgelegen streek in de Amerikaanse staat Nevada.

Er zijn nog veel meer sektes in de wereld, zoals:
  • Children of god / The Familiy
  • Noorse broeders
  • Orde van de zonnetempel
  • people's temple
  • Branch Davidians

Dit zijn er een paar, maar er zijn nog veel meer sektes zoals deze.
© 2009 - 2024 Angelic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Warren Jeffs sekteIn Eldorado, in West- Texas vind je de ranch van de FLDS. De letters FLDS staan voor Fundamentalist church of Jezus Chri…
Hoe Aum Shinrikyo zenuwgas produceerdeOp 20 maart 1995 heeft de Aum Shinrikyo (hoogste waarheid) sekte onder leiding van haar leider Shoko Asahara een terrori…
Horror films - Gevaarlijke sektenGevaarlijke sekten, satanische sekten, religieuze sekten. Sommigen van de volgende horror films over sekten zijn gebasee…
Boko Haram: wat wil Boko Haram?Boko Haram is een radicale moslimgroepering in Nigeria. De organisatie heeft meerdere aanslagen gepleegd op kerken in he…

De moraal van Confucius‘Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis.’ Confucius was een filosoof die voor de tijd van J…
Reactie

Hikari (infoteur), 07-04-2009 #1
Hoi Angelic, Een zeer boeiend artikel, zeker het gedeelte over de scientology, aangezien een familielid van me aangesloten is bij deze secte. Misschien kan jij mij ergens antwoord op geven. Dit familielid heeft alle familiebanden gebroken, en heb haar al 15 jaar niet gezien. Is het normaal voor de Scientology om familiebanden te breken?

Alvast dank je wel voor je antwoord, Groet, Hikari Reactie infoteur, 08-04-2009
Hoi Hikari,
normaal gesproken sluiten veel mensen zich af van de buitenwereld en/of familie als ze zich aansluiten bij een sekte.

bij de scientology ligt het net iets anders. In sommige landen word het namelijk echt beschouwd als een godsdienst net zoals het christendom bijvoorbeeld. In nederland is er zelfs ook een scientology kerk, waar de leden heen kunnen. Er zijn verschillende meningen over deze sekte en de regels die nageleefd moeten worden, worden ook amper bekend gemaakt.

als iemand zich echt wil toewijden aan deze sekte/godsdienst dan kan het voorkomen dat ze alle familiebanden verbreken en alleen nog maar samenleven met mensen die ook aangesloten zijn bij deze sekte/godsdienst, maar je hoort dit niet vaak bij leden van scientology.

maar het is natuurlijk een feit dat leiders van bepaalde sektes erg manipulatief kunnen zijn en als het ware iemand een hersenspoeling kunnen laten ondergaan.

Angelic (12 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.