Inspiratie opdoen: belangrijk voor een goed project

Inspiratie opdoen: belangrijk voor een goed project Inspiratie is de kracht om vindingrijk te zijn en goede ideeën te verzinnen. Het woord inspiratie wordt vaak gebruikt in combinatie met een productief iemand: Een auteur, een filmmaker, een gamemaker en zo kan je nog wel even door gaan. Voor veel mensen is het lastig om inspiratie op te doen. En dat terwijl de ideeën voor het oprapen liggen!

Idee

Inspiratie kan je dus eigenlijk vergelijken met originele ideeën. Er zijn drie soorten ideeën die allemaal op iets anders gericht zijn.
  • Psychologisch idee – Idee van de mens
  • Kosmologisch idee – Idee van de wereld
  • Theologisch idee – Idee van god

Iedereen heeft ideeën. Veel van deze ideeën blijven binnen en komen niet tot uiting. Als je een goede inspiratie hebt dan weet je wat je met deze ideeën kan doen en kan je er een waar kunstwerk mee creëren.

Inspiratie

Inspiratie is voor iedereen belangrijk. Toch heeft niet iedereen inspiratie nodig voor zijn of haar werk. Als je bijvoorbeeld in een fabriek werkt dan is er weinig inspiratie nodig. Toch zijn er een boel beroepen die inspiratie vereisen, hieronder volgen enkele voorbeelden:
  • Filmmaker
  • Schrijver
  • Componist

Inspiratie opdoen

Luister

Luister naar de gesprekken om je heen en probeer woorden op te vangen. Zodra je iets nuttigs hoort ga je erover nadenken en maak je een beslissing: Is dit nuttig of niet? Als dit nuttig is dan kan je verder gaan analyseren en de inspiratie omzetten in een mooi artikel of een broeiende compositie. Het is hierbij belangrijk om goed door te denken en open te staan voor nieuwe dingen. De kleinste dingen kunnen soms al helpen bij het opdoen van inspiratie.

Wereld

Bekijk de wereld en zoek naar de mooie en slechte dingen. Denk er over na en zoek iets wat bij jou past. Zoek vervolgens voldoende informatie op en begin met een project. Je zal verbaasd staan van de dingen die je kan vinden door gewoonweg naar buiten te stappen.

Zoek

Wacht niet op een idee maar zoek naar ideeën! Door te lezen kan je de actuele thema’s analyseren en in een project bundelen. Koop tijdschriften, lees boeken, bezoek websites en sta er voor open. Lees overal niet al te gemakkelijk door heen en analyseer de tekst goed. Zorg dat je de inhoud begrijpt en voldoende informatie verzamelt. Uiteindelijk kan je er een goed project van maken.

Inspiratieloos
Sommige mensen zeggen dat ze inspiratieloos zijn. Dit is echter niet waar, iedereen heeft wel een klein beetje inspiratie. Als het moeilijk is om inspiratie op te doen dan moet je dit trainen. Het is voor iedereen mogelijk om de inspiratie te beheersen en deze te gebruiken voor een goed project.
© 2009 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ga naar buiten en doe inspiratie opGa naar buiten en doe inspiratie opInspiratie opdoen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wanneer je naar buiten gaat, kun je al heel erg veel inspirat…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Schrijven: Inspiratie opdoen op het terrasSchrijven: Inspiratie opdoen op het terrasHet terras is een geliefde plek in de zomermaanden. Lekker gezellig wat drinken in de zon op het terras. Kun je op het t…
Inspiratie voor een onderwerp van je artikelMis je de inspiratie om een nieuw onderwerp voor een artikel te vinden? Het is niet altijd makkelijk om een onderwerp te…

Tien vuistregels om creativiteit te trainenTien vuistregels om creativiteit te trainenCreativiteit wordt gewoonlijk gezien als iets wat je hebt of niet hebt. Op school of cursus leer je een techniek – schil…
Oorzaak toename agressie en geweld (narcistische krenking)Oorzaak toename agressie en geweld (narcistische krenking)Oorzaak toename agressie en geweld: narcistische krenking. Er is sprake van een toename van geweld in de samenleving. De…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.