Gevonden voorwerpen houden, of moet je ze inleveren?

Gevonden voorwerpen houden, of moet je ze inleveren? Is het verplicht om gevonden voorwerpen altijd naar de gemeente of politie te brengen. Op hoeveel vindersloon hebben we eigenlijk recht en wanneer worden we ergens de eigenaar van? En wat is de verplichting indien we een rijbewijs of paspoort vinden, documenten die staatseigendom of gemeente-eigendom zijn. En welke actie kunnen we het beste nemen, indien we zelf iets waardevols hebben verloren.

Aangifte verplicht

Aangifte bij de gemeente of politie is in principe altijd verplicht indien u een voorwerp aantreft dat onbeheerd is achtergelaten. Dus inderdaad aangifte doen als u een portemonnee of sleutelbos op straat vindt. Aangifte is echter niet verplicht indien u de vondst doet in een woning, gebouw, vervoermiddel (trein, bus). U dient dan wel de vondst te melden bij de bewoner, of exploitant van het openbare vervoer. Als de eigenaar bij u bekend is, hoeft u natuurlijk geen aangifte te doen, maar bent u vanzelfsprekend wel verplicht het gevondene terug te geven.

Overigens bent u niet verplicht het artikel te vinden, dus je kunt die portemonnee ook gewoon op straat laten liggen. Dat lukt natuurlijk niet als u bijvoorbeeld een woning koopt of huurt, en vindt daar spullen van de vorige bewoner. Automatisch bent u dan officieel de vinder.

Voor de eerlijke vinder?

Vinders moeten het gevondene een jaar thuis bewaren. Is de bewaartermijn verstreken, en de eigenaar heeft zich niet gemeld, dan wordt het eigendom van de vinder, die de vondst mag houden, vernietigen of weggeven. Voor de vinder geldt zoals gezegd de plicht de vondst aan te geven bij de gemeente en tevens bij de beheerder van de vindlocatie, bijvoorbeeld het zwembad of de bioscoop. Tevens geldt een onderhoudsverplichting gedurende de bewaartermijn. Dus dat kwetsbare schilderij op een droge plaats opbergen. En bij dure juwelen of andere kostbaarheden dienen die achter slot en grendel te worden bewaard, bijvoorbeeld in een huurkluis. De onkosten daarvan moeten aan de vinder worden vergoed als de eigenaar de spullen komt ophalen, en er is recht op een redelijke beloning, oftewel vindersloon. Daarover dient in goed overleg een afspraak te worden gemaakt. (Zie onder).

Paspoort e.d zijn staatseigendom

Gevonden rijbewijzen, paspoorten, of andere identiteitspapieren mag u echter niet thuis bewaren. Hiervoor geldt de plicht deze te deponeren, omdat het om staats- of gemeente eigendommen gaat. Bij het niet nakomen van deze verplichting maakt u zich schuldig aan verduistering hetgeen een misdrijf is. Dergelijke zaken kunt u afgeven bij de gemeente of politie.
(Wapens ook afgeven bij politie).

Vindersloon

De vinder heeft recht op een redelijke beloning, dat staat in het Burgerlijk Wetboek. Wat redelijk is staat er niet bij, maar 10% van de dagwaarde wordt over het algemeen wel als redelijk beschouwd. Hoewel, als je iets van een miljoen vindt is 10% wel een beetje veel en als je iets van €100 vindt wellicht wat te weinig. Het Burgerlijk Wetboek eist wel, dat het voorwerp onbeheerd moet zijn aangetroffen; het moet echt gevonden zijn en er moet zoals gezegd netjes voor gezorgd zijn.

Diefstal of heling

Als u geen aangifte doet maakt u zich vreemd genoeg niet schuldig aan diefstal, maar wel aan heling als u het voorwerp op een gegeven moment doorverkoopt.

Geld op straat

Geld dat u op staat vindt mag u niet houden, ondanks dat de rechtmatige eigenaar moeilijk met zekerheid valt te achterhalen. U bent wettelijk verplicht aangifte te doen, omdat het geld iemand toebehoort.

Schat in de tuin

Een schat in de tuin, bijvoorbeeld een verzameling oude munten, of iets anders kostbaars, dat zolang verborgen is geweest dat de oorspronkelijke eigenaar niet meer valt te achterhalen wordt uw eigendom. Voorwaarde is dat u de vondst in uw eigen tuin doet. Vindt u de schat buiten uw eigen grond dan bent u voor 50% eigenaar. De andere helft is voor de eigenaar van de grond waar u de vondst deed. Aangifte bij de gemeente is verplicht.

Strandjutten

Vooral vroeger een veel voorkomende hobby. Van dergelijke op het strand gevonden voorwerpen dient aangifte te worden gedaan bij de politie. En ook hier geldt dat indien de eigenaar zich niet binnen een jaar meldt de vinder eigenaar wordt.

Vruchtgebruik

Hoewel je als vinder dus uiteraard niet zomaar eigenaar wordt van het gevonden voorwerp, heb je wel recht op het vruchtgebruik. Dus als die dure postduif die je hebt gevonden, toevallig eieren uitbroedt, zijn de dure talentvolle kuikentjes wel het eigendom van de vinder.

Zelf iets waardevols kwijt

Helaas is de praktijk dat we vaker spullen verliezen, dan we ze vinden. Welke acties kunnen we dan het beste nemen, die het meeste kans op resultaat geven:
Ruim 80% van de gemeenten werken samen op verlorenofgevonden.nl, waarop valt na te gaan of iemand die dure zonnebril heeft gevonden en waar die persoon woont. Daarop zijn helaas enkele uitzonderingen, want niet alle gemeenten geven alle soorten gevonden voorwerpen door naar die site. Maar daarvoor kunt u zich dan wenden tot de afdeling "gevonden voorwerpen" van die betreffende gemeente. Bankpassen worden vaak ook niet bewaard, maar meestal vernietigd, omdat de verliezer wel weet dat een verloren bankpas bij de bank geblokkeerd moet worden.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiets gestolen, wat nu?Fiets gestolen, wat nu?Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwie…
Zakkenrollers, berovingen en uw inboedelverzekeringJe leest er regelmatig over in de krant en misschien is het je zelf wel eens overkomen. Je bent ineens je portemonnee kw…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…
Veel geld verlorenVeel geld verlorenGeld hebben is leuk, het verliezen is pijnlijk. Je kan geld op straat verliezen of de portemonnee ergens laten liggen, b…

Werkstraf: wat is het, (hoe) werkt het en achtergrondenWerkstraf: wat is het, (hoe) werkt het en achtergrondenWat is een werkstraf, (hoe) werkt een werkstraf en wat zijn de historische achtergronden van deze strafmodaliteit. Een w…
De dag van de crematie of begrafenis: alles regelenDe dag van de crematie of begrafenis: alles regelenOp de dag van de begrafenis of crematie van iemand die heel dierbaar is, moet nog steeds weer veel geregeld worden. Het…
Bronnen en referenties
  • Politie.nl
  • Plus Magazine sept 2016
  • Verlorenofgevonden.nl (30-11-2020)
Reacties

Fred, 22-05-2019
Vraag over vindersloon m.b.t. sleutels. Is dit afhankelijk van de kosten van de sleutels, veelal niet meer dan een paar euro bij de hakkenbar, of is dit gekoppeld aan het niet hoeven te vervangen van het slot en eventueel een slotensmid? In het tweede geval is het vindersloon aanmerkelijk hoger. Reactie infoteur, 22-05-2019
Lijkt mij dat dit uitsluitend gekoppeld is aan de sleutels. Want door je huis snel binnen te komen kun je de vergeten frituurpan ook uitzetten, waardoor er geen dure brand ontstaat.

Frits van Dalem, 30-10-2018
Stel ik vind iets waardevols in het huis wat ik net gekocht heb, maar het was van iemand die inmiddels overleden is en de nabestaanden weten niet van het bestaan af. Oftewel de overledene had het goed verstopt. Wat moet je dan doen en wie is de eigenaar? Reactie infoteur, 30-10-2018
Google svp "vergeten spullen in koophuis", want ik heb het antwoord niet paraat.

Jan, 06-07-2018
Hallo heb even een vraag, wil graag op het strand / en in zee gaan zoeken met een metaaldetector. Stel dat ik sieraden vind moet ik hier dan ook mee naar politie of is het achter gelaten door de eigenaar en mag ik ze dan doorverkopen? Reactie infoteur, 14-07-2018
Sorry voor de late beantwoording.
Ik vermoed dat er geen verschil is want waarom zou iemand bewust iets achterlaten dat van waarde is.
Maar ik weet het niet zeker. Misschien vindt u hier antwoord op de vraag:

https://www.zandvoort.nl/inwoners-en-ondernemers/producten-en-diensten-op-alfabet/gevonden-of-verloren-voorwerpen-melden/

Damian, 18-04-2017
Hoi ik heb een speaker van jbl op de stoep gevonden, toen ik beetje aan het lopen was. Wat moet ik met het voorwerp doen? Reactie infoteur, 19-04-2017
Vraag het even aan de wijkagent.

Caro, 12-10-2016
Vrienden hebben een huis inclusief inboedel gekocht van de bewindvoerder van de oud bewoonster. Ze hebben naast foto-albums ook sieraden gevonden. Zijn zij nu ze het huis inclusief alles hebben gekocht eigenaar van deze spullen en kunnen ze de sieraden verkopen en de opbrengst houden? Reactie infoteur, 13-10-2016
M'n gevoel zegt dat je zulke dingen niet hoort te houden. Hier nog wat info:
Volgens mij wordt het niet automatisch je eigendom, als ik de wet hierover goed lees.

http://www.st-ab.nl/wetten/0057_Boek_5_Burgerlijk_Wetboek_BW.htm
quote:
Artikel 2
De eigenaar van een zaak is bevoegd haar van een ieder die haar zonder recht houdt, op te eisen.

[… ]

Artikel 5
1. Hij die een onbeheerde zaak vindt en onder zich neemt, is verplicht:
a. met bekwame spoed overeenkomstig lid 2, eerste zin, van de vondst aangifte te doen, tenzij hij terstond na de vondst daarvan mededeling heeft gedaan aan degene die hij als eigenaar of als tot ontvangst bevoegd mocht beschouwen;
b. met bekwame spoed tevens overeenkomstig lid 2, tweede zin, mededeling van de vondst te doen, indien deze is gedaan in een woning, een gebouw of een vervoermiddel, tenzij hij krachtens het bepaalde onder a, slot ook niet tot aangifte verplicht was;
c. de zaak in bewaring te geven aan de gemeente die dit vordert.

Nicolette, 31-07-2015
Er is door een collega waarschijnlijk in een huurauto een telefoon gevonden. Zij hebben waarschijnlijk niet de moeite genomen te achterhalen van wie hij is. Dus heb ik dat gedaan. Ik heb hem mee naar huis genomen en het kaartje eruit gehaald. Ik heb de persoon op fb (denk ik) gevonden en hem een berichtje en een mail gestuurd. Tot nu toe geen reactie. Wat moet/mag ik nu doen? Reactie infoteur, 31-07-2015
Kijk hier svp even:

http://electronica.infonu.nl/telecom/50102-actie-bij-verlies-van-je-mobiele-telefoon.html

Villa, 22-04-2015
We namen een dakloos geworden dame in huis in oktober. ze had een deel kleding, knutselmateriaal en een tv bij haar. na een week verdween zij met de noorderzon,
wat nu met de spullen die ze achterliet? Reactie infoteur, 22-04-2015
Lastige vraag. ik weet het ook niet, maar misschien wordt u hier nog wat wijzer:
https://www.politie.nl/themas/gevonden-verloren-voorwerpen.html

Aan de andere kant: over welke waarde praten we.
Als het zo'n oud dik beeldbuistoestel is, zijn die vaak minder dan € 10,- waard.

Op een gegeven moment alles maar naar de rommelmarkt?

Jefta Pruim, 14-11-2013
Ik heb niks gevonden maar, ik heb nog een boek van mijn moeders opa. Die is gedrukt in de tijd van pruiken en revoluties. Waar kan ik die nu inleveren? Reactie infoteur, 14-11-2013
Eerst naar Kunst+ kitsch om de waarde te laten bepalen?

G. P. Dorrestijn, 19-04-2011
Ik heb iets van waarde gevonden in een voorwerp dat ik heb gekocht en betaald.
Wie is nu de eigenaar, moet ik het gevondene aangeven en zo de oorspronkelijke eigenaar bekend is heb ik dan recht op vindersloon? Reactie infoteur, 20-04-2011
Da's geen eenvoudige vraag. Doe wat uw geweten u ingeeft.
Als ik u door de regels heen beluister voelt u ervoor om het artikel aan te geven, maar dat u dan recht hebt op vindersloon lijkt me zeker!

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.