Het hart - Het universele symbool voor de liefde

Het hart - Het universele symbool voor de liefde Het universele symbool voor de liefde is een hart. Denk maar eens aan uitdrukkingen als “hartstochtelijke liefde”, “Je hebt mijn hart gestolen”, “mijn hartediefje” of aan de diverse afbeeldingen op Valentijnskaarten. Ook in de kunst wordt het hart vaak gebruikt om de liefde te verbeelden. Liefdeshartjes worden overal voor en in gebruikt. Liefdeshartjes als sieraden, in lekkernijen, in bloemstukjes, of hartjes als motief voor geschenkpapier, stofjes, enz......

Het hart, liefdessymbool

Het hart is een klassiek symbool voor de liefde dat door iedereen over de gehele wereld wordt gebruikt. Van oudsher is in meerdere culturen het hart gekozen als zetel van liefde en gevoel. Waarom juist gekozen is voor het hart als liefdessymbool is niet geheel duidelijk. Wellicht omdat het hart automatisch gerelateerd wordt aan het (gevoels)leven en er zonder het hart (lees liefde) geen leven mogelijk is. De hartslag wordt mede beïnvloed door gevoelens; zo gaat ons hart sneller slaan bij verliefdheid.
Het hart wordt graag bemind. Het hart heeft liefde nodig. Er wordt zelfs beweerd dat liefde de levensverwachting verlengt, terwijl eenzaamheid juist een averechtse uitwerking heeft. Iedereen kent de uitdrukking: "Hij is gestorven aan een gebroken hart".


Hartjes met verschillende kleuren of vormen staan voor verschillende "soorten" van liefde.
  • Roze Hart: Een roze hart beeldt de romantische liefde uit
  • Rood Hart: Een rood hart staat voor hartstochtelijke liefde. Rood staat voor vurig en passie
  • Gebroken Hart: Een gebroken hart kennen we als symbool voor een verloren liefde.
  • Vriendschapshartje: En dan zijn er ook nog sieraden waarbij een hartje bewust in tweeën gebroken is; de twee delen symboliseren de vriendschappelijke liefde tussen twee personen. De twee personen die de helften bij zich dragen, horen bij elkaar.

Hart & Liefdespijlen

Cupido, Amor of Eros het zijn allemaal benamingen voor één en dezelfde persoon, namelijk de God van de liefde. In de Romeinse mythologie wordt hij Cupido of Amor genoemd, bij de Grieken heet hij Eros. Cupido is de zoon van Aphrodite, de Godin van de liefde. Volgens de legende zou zij van hem bevallen zijn boven op een oesterschelp. Hij wordt meestal afgebeeld als een (bijna) naakt jongetje met gouden vleugeltjes op zijn rug en met een pijl en boog in zijn handen. Hij schiet zijn liefdespijlen in de harten van mensen om deze verliefd te doen geraken.

Het symbool voor de liefde wordt daarom ook vaak voorgesteld door een hart doorboord door een pijl. Deze pijl is de liefdespijl van Cupido, die het hart van je geliefde heeft geraakt. Verliefde stellen over de hele wereld tekenen dit symbool overal op; iedereen mag weten dat ze verliefd op elkaar zijn. Op het strand in het zand geschreven is een bekend voorbeeld, maar ook een hart ingekerfd in de stam van een boom kennen we allemaal wel.


Majolica huwelijksbordMajolica huwelijksbord

Hart & Huwelijk

Het ligt voor de hand dat een hart als liefdessymbool bij uitstek geschikt is voor voorwerpen die te maken hebben met het huwelijk. Bijvoorbeeld hartjes op de bruidstaart of trouwbedankjes in de vorm van hartjes.

Majolica huwelijksbord

Op een oud Majolica huwelijksbord uit de eerste helft van de 16e eeuw zijn twee in elkaar grijpende handen afgebeeld met daarboven een door een pijl doorboord hart.

Het huwelijk en zwanen zijn nauw met elkaar verbonden. Zwanen zijn elegante vogels met een lange hals en kiezen op jonge leeftijd al een partner. Zwanen zijn monogaam, een zwanenpaar blijft hun hele leven bij elkaar. Het toeval wil dat een zwanenpaar dat tegenover elkaar staat een zogenaamd “zwanenhart” vormt met hun lange halzen. Romantischer kan haast niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist dit zo vaak wordt afgebeeld op kaarten waarop een stel haar voorgenomen huwelijk aankondigt en waarop het haar gasten uitnodigt om bij de huwelijksvoltrekking en het feest aanwezig te zijn. Elk liefdespaar hoopt toch immers dat zij - net zoals zwanen - hun gehele leven bij elkaar blijven.

© 2009 - 2020 Drem, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eros, Griekse god van de liefdeEros, Griekse god van de liefdeEros was de Griekse god van de liefde, de Romeinen noemden hem Cupido of Amor. Hij was de zoon van de beeldschone Aphrod…
Mythen en Sagen - Eros en PsycheMythen en Sagen - Eros en PsycheHet verhaal van Eros en Psyche - de jongste dochter van Aphrodite en Adonis - is niet heel bekend in de Griekse Mytholog…
Cupido en ValentijnsdagCupido en ValentijnsdagVerliefdheid kan er voor zorgen dat iemand heerlijk loopt te dromen. Meisjes die in de schoolbanken voor zich uit staren…

Het illegale spelletje Balletje-Balletje is pure oplichterijMensen vinden het leuk om een gokje te wagen. Op zich niks mis mee, zolang het geen verslaving is. Wil je een gokje wage…
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
  • Mijn eigen website www.giftpoint.nl

Reageer op het artikel "Het hart - Het universele symbool voor de liefde"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marina, 10-06-2016 14:49 #1
Ik zit al lang met die vraag, het hart is een spier net zoals alle andere spieren in ons lichaam. Ik denk dat echte liefde een aantrekkingskracht is tussen twee geesten, ongeacht het geslacht. Voorbeeld, ik ben jaren lang getrouwd geweest met een man, toen hij overleden is ben ik hopeloos verliefd geworden op een vrouw. Ze was mijn beste vriendin, dus ik durfde niets te zeggen om dat ik bang was om haar te verliezen. Tot op een zekere dag nu ongeveer 1 jaar geleden, heb ik haar in mijn armen genomen en haar verteld over mijn gevoelens voor haar, ze heeft mij vriendelijk afgewezen en sedert die dag ben ik haar kwijt.

Infoteur: Drem
Laatste update: 18-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!