Het illegale spelletje Balletje-Balletje is pure oplichterij

Mensen vinden het leuk om een gokje te wagen. Op zich niks mis mee, zolang het geen verslaving is. Wil je een gokje wagen zonder opgelicht te worden dan kun je bijvoorbeeld in legale casino’s je geluk beproeven. Als je dan je geld verliest, dan komt dit omdat je geen geluk had, maar niet omdat je opgelicht bent. Anders wordt het bij het illegale spelletje Balletje-Balletje. Bij dit spel verlies je per definitie, omdat je gewoon weg bedrogen wordt door een behendige en vingervlugge oplichter.
Balletje-Balletje / Bron: FaceMePLS, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Balletje-Balletje / Bron: FaceMePLS, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Balletje-Balletje

Balletje-Balletje” is de naam voor een relatief simpel spelletje waarmee al veel mensen bedrogen zijn. De inzet is geld en je raakt als speler zeker je geld kwijt. Dit ogenschijnlijk onschuldige gokspelletje is niets minder dan pure oplichterij en om die reden is dit spel dan ook illegaal. Het wordt meestal op straat gespeeld door een behendige en vingervlugge oplichter; vaak in vakantielanden en de slachtoffers zijn dan uiteraard “domme” toeristen. Balletje-Balletje is zeker geen nieuw spel. Uit afbeeldingen en geschriften blijkt dat dit behendigheidsspel al zo rond 1600 bestond.

Andere benamingen voor Balletje-Balletje zijn:
  • The Shell Game
  • Hütchenspiel
  • Dopjesspel

Balletje-Balletje wordt vaak op straat gespeeld in vakantielanden / Bron: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Balletje-Balletje wordt vaak op straat gespeeld in vakantielanden / Bron: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uitleg Balletje-Balletje

Het spel bestaat uit drie kleine bekertjes (of iets dergelijks) en één balletje. Er wordt super snel gehutseld met de bekertjes en je moet dan raden onder welk bekertje het balletje zit. Het spelletje wordt zo gespeeld dat je er haast zeker van bent dat het balletje zich onder een bepaald bekertje bevindt. Je bent daar zo zeker van dat je hoog inzet. En natuurlijk zit het balletje dan onder een ander bekertje. Resultaat: altijd verlies.

Dit spel kún je nooit winnen, want op het moment dat je moet raden onder welk bekertje het balletje zit, zit het balletje onder geen één bekertje, maar in de hand van de oplichter. Het maakt dus niet uit welk bekertje je aanwijst, het zit er nooit onder, je hebt het gegarandeerd altijd mis en verliest dus altijd. Daarna wordt een ander bekertje opgelicht, waaronder zo behendig het balletje wordt gestopt dat je dit niet ziet en op die manier wordt door de oplichter aangetoond dat jij het mis had. Vervolgens kan er weer verder gespeeld worden en wordt het volgende slachtoffer, dat niet de verleiding kan weerstaan om mee te doen, opgelicht.

Om het allemaal echt te doen gelijken, heeft de oplichter vaak één of meerdere handlangers die eruit zien als toeristen. Deze zetten ook geld in, maar winnen wel. Het vertrouwen is zo gewekt en de argeloze toerist waagt ook een gokje. Soms heeft de oplichter, behalve handlangers die het spel mee spelen, ook nog andere medewerkers die op de uitkijk staan en waarschuwen als er politie aankomt.





© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Computerspellen die in 2016 hun 30ste verjaardag vierenComputerspellen die in 2016 hun 30ste verjaardag vieren1986, het jaar waar alles begon. Gamemakers introduceerden voor het eerst echte games. Dat is de oorsprong geweest van d…
Zelf een computerspel makenZelf een computerspel makenAltijd al zelf een computerspelletje willen maken? Dat kan met het programma Gamemaker! Hiermee kun je simpele spelletje…
Rimini in ItaliëRimini is een plaats in Italië gelegen aan de Adriatische kust. De plaats ligt dicht bij San Marino, en behoort tot de r…
Het hart - Het universele symbool voor de liefdeHet hart - Het universele symbool voor de liefdeHet universele symbool voor de liefde is een hart. Denk maar eens aan uitdrukkingen als “hartstochtelijke liefde”, “Je h…
Bronnen en referenties
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 16-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.