Manieren van oplichting

Tegenwoordig worden steeds meer mensen de dupe van oplichtingspraktijken. Natuurlijk is skimming een van de bekendste oplichtingszaken, maar hoe zit het met de andere methodes van oplichting?

Phisingmai

Tegenwoordig is er bijna in elke huishouding wel een computer aanwezig. Veel zaken worden via het internet geregeld zo ook de bankzaken. Via telebankieren kan men betalingen verrichten met behulp van codes. Nu proberen criminelen deze codes en gebruikersnaam/wachtwoord in bezit te krijgen. Ze gebruiken hier de e-mailservice voor. De mensen krijgen een e-mail thuis gestuurd uit naam van de bank. In deze e-mail is een link toegevoegd waardoor de klant op de site van de bank komt. De klant komt echter op een namaaksite terecht. In de e-mail wordt om vertrouwelijke gegevens gevraagd zoals de codes voor telebankieren en een eventueel creditcardnummer. Deze soort e-mails zijn heel herkenbaar. Ze zijn vaak in de Engelse taal geschreven en staan vol met taalfouten. Ook is de aanhef zeer onprofessioneel (lieve klant). Reageer nooit op deze e-mails, maar verwijder ze direct. Open nooit de link. Een bank zal nooit vertrouwelijke informatie via e-mail opvragen.

Omruiltruc

Ouderen zijn vaak wat trager bij een geldautomaat. Tevens zijn ze sneller afgeleidt. De omruiltruc wordt daarom ook vaak bij ouderen uitgevoerd. Deze vorm van oplichting werkt als volgt: mensen willen geld gaan opnemen bij een geldautomaat. Opeens roept een persoon dat er 10 euro op de grond ligt. Veel mensen zullen hier op reageren door zich om te draaien en het geld op te pakken. Vervolgens pakken ze hun betaalpas uit de geldautomaat. Ze zijn zich van geen kwaad bewust. In de tussentijd is de betaalpas omgeruild voor een andere betaalpas. De pincode hebben de criminelen van te voren afgekeken. Vervolgens nemen de criminelen het maximale bedrag op uit de geldautomaat en gaan grote inkopen doen in winkels. Het is dus heel belangrijk om tijdens een geldopname niet te reageren op de omgeving. Maak de geldopname volledig af en ga dan kijken wat er aan de hand is.

Telefoon

Deze vorm van oplichting bestaat al weer een tijdje, maar is momenteel weer erg actief. Een willekeurig persoon wordt thuis opgebeld met de mededeling dat men een reis heeft gewonnen. Dit wordt zeer professioneel gebracht. Het enige wat men hoeft te doen is een klein bedrag betalen. Om dit bedrag te betalen moet men het creditcardnummer doorgeven. Vervolgens wordt er een behoorlijk bedrag van de creditcard afgeschreven en blijkt de gewonnen reis niet te bestaan. Reageer nooit op deze telefoongesprekken en geef nooit het creditcardnummer via de telefoon door.

Supermarkten

Ook in deze vorm van oplichting zijn ouderen vaak het slachtoffer. Op het moment dat de klant de supermarkt inloopt wordt de klant in de gaten gehouden. Tijdens het afrekenen met de betaalpas kijkt men de pincode af. Vervolgens stelen ze de portemonnee uit de tas. Dit wordt zo snel gedaan, dat de klant hier niets van merkt. Zorg altijd dat de pincode goed afgeschermd is en dat de volgende klant niet te dichtbij staat. Het is verstandig om bij het verlaten van de winkel de tas goed in de gaten te houden.

Aan de deur

Een persoon meldt zich aan de deur en houdt de bewoner aan de praat. Ondertussen gaat een handlanger via de achterdeur naar binnen. De handlanger pikt de betaalpas mee (of sieraden en geld). Later wordt de bewoner opgebeld met het verhaal dat de betaalpas bijna verloopt en dat deze dus vervangen moet worden. Om het vertrouwen te winnen wordt het pasnummer opgenoemd. Het enige wat de bewoner hoeft door te geven is de pincode, zodat de pas vervangen kan worden. Geef nooit de pincode weg. Zelfs niet aan mensen in uniform. Doe de achterdeur op slot voordat de voordeur open wordt gedaan. Laat u wel een persoon binnen, dan is het verstandig om deze persoon niet alleen te laten.

Tips

Zorg er altijd voor dat er geen briefje met pincode (ook niet verwerkt in een code) in de portemonnee zit. Doe de portemonnee niet in een zijvakje van de tas. Scherm altijd goed de pincode af en toets de pincode niet met 1 vinger in.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de handelswijze van een oplichter. Hopelijk kunnen we op deze manier de oplichtingpraktijken tegenwerken en veel leed voorkomen.
© 2008 - 2025 Brasseuph, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oplichting op het internetOplichting op het internetOplichting op het internet is een groeiend probleem. Er worden steeds meer onschuldige internetgebruikers verleid door m…
Jongeren vaker opgelichtJongeren vaker opgelichtJongere mensen tussen de achttien en vierendertig jaar zijn vaker slachtoffer van oplichting. De Wet oneerlijke handelsp…
Hoe oplichting voorkomen?Hoe oplichting voorkomen?Criminelen proberen hun kost te verdienen met illegale praktijken. Een vorm van illegaal geld verdienen is oplichting. D…

Goede voornemens: tips om je voornemens vol te houdenAls het nieuwe jaar begint willen we dit goed beginnen, zodat we een nieuw jaar tegemoet gaan waarin we niet meer de fou…
Seksueel misbruikt... en dan?Seksueel misbruik is een heel ingrijpende gebeurtenis. Het verscheurt je vanbinnen en het is een lang zwaar proces om de…
Brasseuph (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.