Seksueel misbruikt... en dan?

Seksueel misbruik is een heel ingrijpende gebeurtenis. Het verscheurt je vanbinnen en het is een lang zwaar proces om de draad weer op te pakken. Wat moet je doen als je seksueel misbruikt bent? En wat zijn de gevolgen?

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is heel groot. Alle gebeurtenissen waarbij mensen tegen hun wil geconfronteerd worden met seksuele of seksueel geladen handelingen van derden vallen onder seksueel geweld. Dat wil zeggen dat verkrachting, aanranding, seksuele intimidatie maar ook bijvoorbeeld exhibitionisme onder seksueel geweld valt.

Praat met iemand!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je verhaal doet. Bij je ouders, bij een vriendin, bij familie bij een hulpverlener of vertrouwenspersoon, dat maakt niet zoveel uit. Praat met iemand waar je het meest vertrouwen in hebt.Het belangrijkste is dat je er niet alleen mee blijft zitten. Er zal schaamte zijn, en het gaat er niet van over, maar als je je verhaal deelt ben je in ieder geval niet meer alleen.

Aangifte ja of nee?

Na misbruik kan je naar de politie gaan, dit heet aangifte doen. Als je minderjarig bent gaan je ouders hierover, je kan hier natuurlijk in meebeslissen, maar je ouders zijn degene die aangifte moeten doen, jij wordt dan wel verhoord.
Als je meerderjarig bent moet je zelf aangifte doen.
Aangifte doen kan heel moeilijk zijn, en begrijpelijk. Je bent bang, of je wilt het gewoon zo snel mogelijk vergeten. Aan de andere kant, als je geen aangifte doet, blijft de dader vrij rondlopen en zou hetzelfde bij iemand anders kunnen doen.
Je kan ook “melding maken” van datgene dat je overkomen is. Als je alleen melding maakt zal er geen onderzoek worden ingesteld en komt de zaak niet voor de rechter.
Nadat je aangifte gedaan hebt word je verhoord door de politie. Ook hier speelt de schaamte weer op, want je moet 2 vreemden vertellen wat er precies gebeurd is. Maar deze mensen (en dat zullen ze waarschijnlijk zelf ook wel zeggen) hebben dat al zo vaak gehoord, het is hun werk, ze horen zulke dingen bijna dagelijks. Als je graag een vrouwelijke rechercheur erbij wilt hebben kan dit. Soms wordt dit aangeboden, anders kan je er zelf om vragen. Ze zullen altijd proberen op die aanvraag in te gaan.

Tijdens het gesprek zal iemand jouw verhaal op de computer typen, als je helemaal klaar bent moet je het nalezen en ondertekenen. Meestal proberen ze zoiets in 1 keer te doen, maar je moet er rekening mee houden dat zo'n gesprek best een paar uur kan duren.
Na aangifte zal er een onderzoek ingesteld worden en word je als het goed is op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zo niet, dan kan je er naar informeren.

Hulpverlening

Het is zeker niet onbelangrijk om professionele hulp in te schakelen om alles te verwerken. Dit kan via bijvoorbeeld Bureau Slachtofferhulp of via GGNet.
Er bestaat een therapie, genaamd EMDR, waarmee ze door middel van oogbewegingen je herinneringen iets kunnen “vervagen” ze kunnen ze “grijs” maken. Deze therapie slaat niet bij iedereen aan, maar sommige mensen zweren erbij.
© 2008 - 2020 Lonaa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten op het werkSeksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten komen voor in alle grotere organisaties. Werkgevers zijn wettelijk verpl…
Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Ongewenst seksueel gewelddadig contact veroorzaakt onder de slachtoffers - meestal jonge meisjes en vrouwen - lichamelij…
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…

Manieren van oplichtingTegenwoordig worden steeds meer mensen de dupe van oplichtingspraktijken. Natuurlijk is skimming een van de bekendste op…
Het kogelvrije vestEen kogelvrij vest is een kledingstuk dat gebruikt wordt ter bescherming tegen vuur- of steekwapens. Deze vesten worden…

Reageer op het artikel "Seksueel misbruikt... en dan?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Elisabeth, 04-10-2014 08:30 #3
In 1984 was mijn dochter 4 jaar.
Op een avond gaf mijn dochter aan betast te zijn door haar vader.
Ik heb toen contact opgenomen met bureau vertrouwens arts.
Daarnaast is mijn dochter wekenlang bij een arts in het
O.L.V.G moeten komen voor onderzoek om te ontdekken wat
er was gebeurd. Het resultaat, Volgens deze arts.
Er is wel iets gebeurd maar in een spel het zal niet opnieuw gebeuren omdat
het geheime spel verraden is.
Past u maar goed op en kom eens onverwacht thuis.
wettelijk kunnen wij niets doen. Er heeft geen penetratie plaatsgevonden
dus er is geen bewijs.
Daar kon ik het mee doen en heb verder geen informatie gekregen.
1988. Tja, Ik heb daarna 2 jaar de vader niet meer met mijn kind alleen gelaten.
Nooit heb ik hem kunnen betrappen maar als ik toen wist wat ik nu weet had
hij nu niet meer geleefd.
Speurwerk geeft heel veel stress en 2 jaar later was ik gescheiden.

Deze man werkt al 25 jaar in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in
Amsterdam samen met de Kinderarts die ik in 1988 bezocht.
Deze man heeft duidelijk geprofiteerd van het gegeven dat kinderen zich
niets over de tijd van voor de leeftijd van vier jaar.
Mijn dochter blijft ook volhouden van niets te weten.
Maar sinds ik erachter ben gekomen dat haar vader inderdaad een pedoseksueel is
wil zij geen contact meer met mij. Want ik had er niet over mogen praten vind ze.
Het aller ergste komt daar nog bij is dat haar vader heel goed is in het
" de schuld en de vinger naar een ander toewijzen ".
Volgens zijn verhaal ben ik vroeger als kind zijnde zelf misbruikt dus ik zou
het uit mijn duim zuigen of zelf dader zijn.
Nu zit ik hier machteloos alleen zonder dochter of kleinkinderen.
Mijn dochter is kwaad op mij.
Want wat dan ook, ik ben de schuldige want ik had volgens haar
het volledige contact met haar vader moeten verbreken.
En verder heeft ze mij gezegd, " Dat het haar niet uitmaakt of haar vader een
pedo is. Hij blijft een lieve vader. ".
Nou wat moet je dan als moeder zijnde.

Andere kinderen zijn ook in gevaar. Hij past op kleine kinderen.
Soms kinderen van illegalen die hij huisvesting geeft.
Hij laat Marokkaanse kleine jongens van 10 bij hem tv kijken en
geeft ze chips en limonade.
Maar wat kan je er aan doen?
Deze man is nu ongeveer 63 jaar nog twee jaar en dan gaat hij met pensioen.
Maar op dit moment nog steeds is er een pedoseksueel werkzaam in het o.l.v.g

Weegschaal1970 (infoteur), 26-03-2010 14:29 #2
Jou situatie is voor mij ook heel herkenbaar. Ik zit eigenlijk in hetzelfde schuitje als jij. Mij is verteld dat het heel belangrijk is dat je deze situatie probeert te doorbreken en dat zou kunnen door een bepaalde training enleren meer zelfvertrouwen te krijgen want daar ligt het bij mij voonamelijk aan. Ik heb weinig zelfvertrouwen en ben een incest slachtoffer dus ik moet hier ook uit zien te komen. Ik wens je heel veel sterkte.

T. Bouma, 31-05-2009 19:03 #1
Ik ben door 2 verschillende mannen misbruikt, met wie ik een relatie had/getrouwd was. Nu betrap ik mezelf erop, dat ik steeds weer mannen aantrek, door wie ik me laat gebruiken, ben heel beinvloedbaar. Hoe blijf ik mezelf en leer ik mijn eigen grenzen te voelen? hoe herken ik "foute en gevaarlijke" mannen? graag reactie/advies. bedankt! T.Bouma

Infoteur: Lonaa
Gepubliceerd: 18-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Reacties: 3
Schrijf mee!