Seksueel misbruikt... en dan?
Seksueel misbruik is een heel ingrijpende gebeurtenis. Het verscheurt je vanbinnen en het is een lang zwaar proces om de draad weer op te pakken. Wat moet je doen als je seksueel misbruikt bent? En wat zijn de gevolgen?
Wat is seksueel misbruik?
Seksueel misbruik is heel groot. Alle gebeurtenissen waarbij mensen tegen hun wil geconfronteerd worden met seksuele of seksueel geladen handelingen van derden vallen onder seksueel geweld. Dat wil zeggen dat verkrachting, aanranding, seksuele intimidatie maar ook bijvoorbeeld exhibitionisme onder seksueel geweld valt.
Praat met iemand!
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je verhaal doet. Bij je ouders, bij een vriendin, bij familie bij een hulpverlener of vertrouwenspersoon, dat maakt niet zoveel uit. Praat met iemand waar je het meest vertrouwen in hebt.Het belangrijkste is dat je er niet alleen mee blijft zitten. Er zal schaamte zijn, en het gaat er niet van over, maar als je je verhaal deelt ben je in ieder geval niet meer alleen.
Aangifte ja of nee?
Na misbruik kan je naar de politie gaan, dit heet aangifte doen. Als je minderjarig bent gaan je ouders hierover, je kan hier natuurlijk in meebeslissen, maar je ouders zijn degene die aangifte moeten doen, jij wordt dan wel verhoord.
Als je meerderjarig bent moet je zelf aangifte doen.
Aangifte doen kan heel moeilijk zijn, en begrijpelijk. Je bent bang, of je wilt het gewoon zo snel mogelijk vergeten. Aan de andere kant, als je geen aangifte doet, blijft de dader vrij rondlopen en zou hetzelfde bij iemand anders kunnen doen.
Je kan ook “melding maken” van datgene dat je overkomen is. Als je alleen melding maakt zal er geen onderzoek worden ingesteld en komt de zaak niet voor de rechter.
Nadat je aangifte gedaan hebt word je verhoord door de politie. Ook hier speelt de schaamte weer op, want je moet 2 vreemden vertellen wat er precies gebeurd is. Maar deze mensen (en dat zullen ze waarschijnlijk zelf ook wel zeggen) hebben dat al zo vaak gehoord, het is hun werk, ze horen zulke dingen bijna dagelijks. Als je graag een vrouwelijke rechercheur erbij wilt hebben kan dit. Soms wordt dit aangeboden, anders kan je er zelf om vragen. Ze zullen altijd proberen op die aanvraag in te gaan.
Tijdens het gesprek zal iemand jouw verhaal op de computer typen, als je helemaal klaar bent moet je het nalezen en ondertekenen. Meestal proberen ze zoiets in 1 keer te doen, maar je moet er rekening mee houden dat zo'n gesprek best een paar uur kan duren.
Na aangifte zal er een onderzoek ingesteld worden en word je als het goed is op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zo niet, dan kan je er naar informeren.
Hulpverlening
Het is zeker niet onbelangrijk om professionele hulp in te schakelen om alles te verwerken. Dit kan via bijvoorbeeld Bureau Slachtofferhulp of via GGNet.
Er bestaat een therapie, genaamd EMDR, waarmee ze door middel van oogbewegingen je herinneringen iets kunnen “vervagen” ze kunnen ze “grijs” maken. Deze therapie slaat niet bij iedereen aan, maar sommige mensen zweren erbij.
© 2008 - 2024 Lonaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Manieren van oplichtingTegenwoordig worden steeds meer mensen de dupe van oplichtingspraktijken. Natuurlijk is skimming een van de bekendste op…
Het kogelvrije vestEen kogelvrij vest is een kledingstuk dat gebruikt wordt ter bescherming tegen vuur- of steekwapens. Deze vesten worden…