Kerst en oud & nieuw, sommigen zien op tegen deze feestdagen
Wanneer je aan december denkt, denkt je al snel aan de feestdagen. Kerst en oud & nieuw worden als gezellige dagen gezien waarbij vrienden, familie en lekker eten voorop lijken te staan. Toch zijn er veel mensen die op zien tegen de feestdagen door bijvoorbeeld het idee om mee te moeten doen met de rest of juist door een gevoel van eenzaamheid. Ook met de andere feestdagen komt dit gevoel voor, met name bij Valentijnsdag op 14 februari natuurlijk maar ook met Pasen.
Sinterklaas op 5 december wordt voornamelijk door gezinnen gevierd. Bij gezinnen met (jonge) kinderen wordt dit feest vaak vooraf gegaan met het zetten van de schoen en op sinterklaasavond bezorgt zwarte piet een zak met cadeautjes. Ieder mag een voor een een cadeautje uitpakken en ondertussen wordt er wat lekkers gesnoept en worden er liedjes gezongen.
Bij de feestdagen in december wordt door de meeste mensen vooral aan kerst en oud & nieuw gedacht. Dat komt doordat Sinterklaas met name een kinderfeest is. Dit artikel richt zich daarom verder op deze feestdagen, omdat die een dubbel gevoel kunnen veroorzaken (daarover later mee).
Standaardinvullingen van kerst en oud & nieuw
Op 24 december is het kerstavond. De kerstsfeer is dan meestal al lang is huis: de kerstboom is opgetogen met de kerststal daar onder, er staat een kerststal met beeldjes bij en verder worden er in de rest van het huis vaak wat prullaria opgehangen die de kerstsfeer nog duidelijker aanwezig maken door de gezellige lichtjes van kaarsjes bijvoorbeeld. Verder worden er kerstkaarten gestuurd met de beste wensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar. Vroeger gingen de meeste Nederlandse op kerstavond naar de kerk om daarna met familie samen te komen. Tegenwoordig wordt de kerk vaak overgeslagen, maar komt men wel nog met familie en/of vrienden bij een om cadeautjes uit te pakken of een lekker hapje te eten. De traditie van cadeautjes is wel uit Amerika overgekomen, maar de traditionele kalkoen wordt in Nederland vaak vervangen door een gourmetschaal. Op eerste (25 december) en tweede (26 december) kerstdag staan lekker eten, familie en vrienden vaak ook centraal. Lekker gezellig binnen zitten, oude films kijken en uitgebreid tafelen horen nu eenmaal bij kerst. Jongeren gaan vaak op tweede kerstdag op stap, zodat ze alle vrienden kunnen zien (en het is natuurlijk een extra avondje om gezellig te stappen!).
Het vieren van oud & nieuw lijkt best veel op het vieren van kerst: ook nu staat het samen zijn centraal en wordt dat ingevuld met lekker eten, op televisie kijken naar jaaroverzichten, een spelletje spelen en ook dan gaan veel jongeren op stap. De kroegen en discotheken kiezen er of voor om de gehele avond al open te zijn zodat mensen daar al lekker iets kunnen eten en samen het nieuwe jaar in kunnen luiden, of ze kiezen er voor om pas na middernacht open te gaan omdat veel mensen oud & nieuw ook deels thuis willen vieren. Het is traditie om door het late starten van de stapavond het extra laat (of juist vroeg) te maken: voor 4 uur heeft bijna niemand het erover om naar huis te gaan. Daarnaast mag natuurlijk de traditie om vuurwerk af te steken niet vergeten worden! Op nieuwjaarsdag komen families vaak bijeen.
Verplichte tradities en de verwachtingen
Voor veel mensen zijn de feestdagen dus iets gezelligs, maar er zijn ook veel mensen die er tegen op zien. Dat komt doordat er een standaardbeeld is van hoe die feestdagen ingevuld horen te worden. Echter niet iedereen vindt die invulling leuk. Er zijn veel mensen die dat niet durven te uiten, omdat ze bang zijn dan gezien worden als een buitenbeentje ofzo. Zo zijn er genoeg jongeren die geen zin hebben om het zo ontzettend laat te maken wanneer zij met oud & nieuw op stap gaan. Zij hebben het op een gegeven moment gehad of willen de volgende dag ook nog fit genoeg zijn om mee op bezoek te gaan naar familie. Er zijn ook mensen die er niet houden van “verplichte (familie-) bezoekjes”. Wanneer toch je hele kerstvakantie daarmee vol gepland is, zijn er genoeg mensen die daar tegen op zien of er zelfs chagrijnig van worden. Vaak wordt dat gevoel gecombineerd met het irriteren aan alle poespas rond de feestdagen: mensen denken dan “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg!” Een sprekend voorbeeld daarvan is het gelukkig-nieuwjaar-wensen met de bijbehorende kussen. Wanneer je op stap bent kust iedereen elkaar, of je elkaar überhaupt kent of dat je normaal elkaar eigenlijk gedag zegt maakt dan niet uit. Aan de ene kant kan dat gezellig zijn en nieuwe (vriendschappelijke) contacten opleveren, maar het kan ook schijnheilig of nep overkomen.
Eenzaamheid, juist met de feestdagen in december
Er zijn ook mensen die opzien tegen de feestdagen ondanks dat ze de bijbehorende rituelen leuk vinden. In dat geval gaat het om het eenzame gevoel dat kerst kan veroorzaken. Wanneer je weinig vrienden hebt zou je misschien juist willen dat je vrienden had om lekker lang mee te gaan stappen. Ook veel vrijgezellen zien op tegen de feestdagen, omdat ze het gezelliger zouden vinden om de feestdagen met een geliefde door te brengen. Je hebt dan een maatje om overal mee naar toe te gaan en die ook zorgt voor activiteiten om dan te doen. Daarnaast is er natuurlijk het romantische beeld, vooral bij de kerst, en dat kan storend zijn voor alleenstaanden.
Wat kun je er tegen doen wanneer je op ziet tegen de feestdagen?
Wat je kan doen om toch leuke dagen met kerst en oud & nieuw te hebben, hangt ervan af vanwege welke reden je geen zin hebt in de feestdagen. Belangrijk is in ieder geval om het er gewoon eerlijk over te hebben met familie en/of vrienden. Grote kans dat iemand anders het herkent en ook geen zin heeft in bepaalde tradities of dat die persoon zich ook wel eens eenzaam voelt tijdens de feestdagen. In dat geval heb je een lotgenoot en anders heb je in ieder geval iemand om er over te praten en die je er misschien in kan steunen.
Probeer je verder niet al te veel aan te trekken van de verwachtingen, tradities en de (verwachte) meningen van anderen: denk juist met die dagen ook een beetje aan jezelf en vier het zoals jij het leuk vindt of vier het anders gewoon niet!
© 2008 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…
Het kogelvrije vestEen kogelvrij vest is een kledingstuk dat gebruikt wordt ter bescherming tegen vuur- of steekwapens. Deze vesten worden…